1 decembrie – patriotismul durează mai mult de o zi
Și anul acesta probabil că va fi îmbulzeală la parada de 1 Decembrie. Câți sunt acolo pentru spectacol și câți sunt patrioți? Câți români cunosc ce înseamnă patriotismul? Ca orice atașament și iubirea de țară trebuie să rămână în echilibru. Cu toate aceastea nu de fanatism ar trebui să ne temem, ci de indiferența acestei națiuni.
Patriotismul este adesea înțeles greșit. Nu înseamnă să ai în piept o fundiță în culorile tricolorului și să dai din coate să ajungi în primul rând la paradă, așa cum nu înseamnă nici să mori pe frontul de luptă fără a avea o cauză.
Primul pas spre patriotism este înțelegerea identității poporului și aderarea la valorile comune. Sentimentul de apartenență îi determină pe oameni să „dea mână cu mână, cei cu inima română”.
Atenție însă, sentimentul de identitate nu este la fel pentru toți! Este normal să simțim diferit, iar asta nu ne face mai puțin patrioți.
Vorbim limba română, avem o tradiție, o cultură și alte puncte comune, care ne leagă și în același timp care ne diferențiează de alte națiuni, însă fiecare se raportează într-o anumite măsură la aceste valori comune. Între ignoranță și excces se situaează cea mai sănătoasă legătură emoțională față de țară.
Noi ce vrem să lăsăm în urma noastră?
Lecțiile de istorie ne-au expus atâtea războaie ale predecesorilor noștrii tocmai pentru a ne face să înțelegem jertfa lor, pentru a ne da o țară nouă, urmașilor. Unii au învățat de dragul notelor, alții au fost inspirați pentru a căuta și înțelege mai mult.
Pentru a permite sentimentului de patriotism să își facă loc printre celelalte valori personale este necesar să privim în trecut și să conștientizăm sacrificiile care s-au făcut și apoi să privim în viitor și să răspundem la întrebarea: noi ce vrem să lăsăm în urma noastră?
Poate că este greu de înțeles cum s-a câștigat acest pământ românesc, pentru că nu am trăit un război, ci doar am citit despre el.
Războiul este un eveniment încă îndepărtat, însă suntem pregătiți să reacționăm dacă s-ar instala mâine o stare de urgență, un atac la adresa poporului și teritoriului românesc? Cum?
Ura pentru alte neamuri nu ne face mai patrioți
Un steag agățat la fereastră de 1 Decembrie nu este o spălare a păcatului aruncării gunoiului pe geam. În fiecare zi românul revoltat de corupția și neajunsurile din țară blamează poporul român comparându-l cu cu alte națiuni înfloritoare din punct de vedere economic, iar când i se oferă șansa să ia decizie pentru îmbunățirea diverselor aspecte din țară, românul se retrage.
Patriotismul nu este când ai chef, dar nu este nici o atitudine violentă față de alte popoare. Patriotismul este despre o apreciere permanentă a ceea ce ai și despre interes pentru a oferi mai mult.
Oamenii s-au obișnuit să arate cu degetul către stat. Când nu e bine, statul e de vină, dar când este bine, ni se cuvine căci suntem români.
Contribuția noastră unde este? Oare nu este resposabilitatea fiecărui român să facă ceva bun, nu doar pentru prezentul lui, ci și pentru viitorul acestei națiuni?
Prea multe întrebări fără răspuns. Poate veți găsi câteva dintre ele în lucrurile responsabile pe care le faceți pentru binele vostru și al celor din jur.
Rezolvarea la indiferență nu este fanatismul. Pentru a evita o alunecare în extrema excesivității, este necesară reamintirea unor vorbe pe care Mihail Sadoveanu le-a transmis acum câțiva ani și care încă își păstrează sensul și actualitatea: „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.
Alexandra Cojocaru