Ronde.ro

3 lucruri care ne împiedică să ne bucurăm de timpul liber

Sâmbătă, 07.ian..2017 00:00 Libertate, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Realitatea zilelor noastre ne apropie de o dimensiune accelerată a timpului. Acest hoț, cum este descris timpul în piesa „Speak Low”, a devenit criteriul principal de selecție al activităților.

Tu de câte ori spui că nu ai timp pentru activități care ți-ar aduce bucurie?

Dacă răspunsul este de prea multe ori, îți recomand să te întrebi care sunt motivele pentru care nu te lași să ai câteva clipe libere, de timp cu tine. Tânjim după weekend, vacanțe sau concedii, dar ce se întâmplă când primim ceea ce ne dorim: timp liber? Se întâmplă uneori să nu valorificăm timpul liber de care dispunem, ceea ce creează frustrare. Îți propun să trecem în revistă câteva situații:

  1. A nu petrece timp cu sine din teama de singurătate. Suntem ființe sociale, dar planul social al vieții noastre este alimentat tocmai de contactul nostru cu sine. O pauză de la viața socială poate înseamna o perioadă de metabolizare a experienței prin introspecție, dar și de reîncărcare a bateriilor. Degeaba fugim de sine aglomerându-ne programul cu tot felul de activități dacă nu reușim să extragem sensul din experiență. Dacă sensul vieții ar fi autocunoașterea, atunci contemplarea experienței își are scopul său bine definit. Când învățăm să ne bucurăm de compania propriei persoane, dovedim că autoapreciem și știm să avem grijă de noi.

 

  1. Timpul liber trăit dintr-o stare de agitație: Când ne dorim să avem timp liber, dar îl folosim, paradoxal, pentru a ne… îngrijora. Intenția nu este neapărat conștientă, dar când avem puțin timp începem să ne îngrijorăm cu privire la viitor sau să ne gândim la trecut. Esența ar fi fuga de prezent. Timpul liber pe care îl petrecem fără să fim conștienți aici și acum este un timp pasiv, pe care nu îl valorificăm. Apare o contradicție între spațiul fizic și spațiul mental. Când aceste elemente nu se întâlnesc, resursele nu pot fi valorificate pentru că schimbarea începe din prezent, de la cum mă simt acum, ce senzații am și cum gândesc acum.

 3-lucruri-care-ne-impiedica-sa-ne-bucuram-de-timpul-liber-2

  1. Timpul liber ca resursă: Aceasta ar fi o situație apropiată de ideal, să folosim timpul atât pentru a ne autocunoaște, cât și pentru diverse activități care ne aduc bucurie și ne relaxează. De asemenea, putem alege să petrecem timp de calitate cu cei dragi (departe de telefoane, tablete sau laptopuri). Uneori, o conversație caldă cu un prieten ne oferă ocazia să fim cu totul prezenți și să apreciem momentul de care avem parte. Oamenii împliniți descriu adesea cum și-au folosit timpul liber pentru a-și clădi visele. În loc să se „anestezieze” cu un flux copleșitor de experiențe nenecesare, ei au ales să lucreze constant la ceea ce visau, reușind să ajungă acolo unde își doreau.

Tu cum îți petreci timpul liber? Fugi de tine sau îți vii în întâmpinare? Indiferent de felul în care îți gestionezi timpul liber, ai tot timpul la îndemână alegerea de a transforma timpii „morți” în timp investit cu sens.

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!