5 afecțiuni de care te vindeci dacă ții post
Postul – cea mai firească terapie
Încă din Antichitate, Hipocrate – părintele medicinei, spunea că: „cu cât hrăniți mai mult un bolnav și cum nu trebuie, cu atât îl dărâmați mai mult”.
Poate vă veți întreba ce legătură are vindecarea bolilor de care suferim cu postul, dar dacă ne-am uita mai atent la ce se întâmplă cu noi și în jurul nostru am găsi foarte ușor acest răspuns. De exemplu, în natură, atunci când animalele se îmbolnăvesc se opresc din a mănânca și în loc se concentraeză pe repaus. Acesta este un instinct primordial de a reduce stresul asupra sistemului lor intern astfel încât organismul lor să poată lupta împotriva infecției. Noi, oamenii sunt singura specie care caută hrană atunci când suntem bolnavi, chiar și atunci când nu avem nevoie de ea. Așadar, corpul nostru știe deja ce are de făcut, ar trebui doar să îl ascultăm. Reducând aportul de hrană și nutrienți către celulele bolnave ne vindecăm mult mai repede. Este demonstrat faptul că omul poate trăi o perioadă îndelungată fără mâncare, rezervele interne fiind suficiente, necesară fiind doar hidratarea corespunzătoare.
Efectele postului asupra organismului
Un caz real, Mahatma Gandhi la varsta de 74 de ani, a trăit timp de 21 de zile fără mâncare, în timpul unei greve a foamei. Cu toate că avea o vârstă înaintată, activistul pentru drepturile omului a reușit să supraviețuiască în această perioadă de post negru în care și-a privat organismul de hrană. De asemenea, multe dintre tratamentele alternative pentru boli grave presupun și perioade lungi de post total. Se mai spune și că acolo unde postul nu vindecă, nimic nu mai poate vindeca.
Principalele efecte ale postului sunt acelea că prin repaus al tubului digestiv, se facilitează unele procese şi schimburi interne de eliminare a toxinelor și a reziduurilor metabolice, şi în final de purificare a întregii fiinţe. Cercetările ştiinţifice recente arată că postul are inclusiv efecte antioxidante.
La începutul perioadei de post este posibil să apară diverse manifestări precum:
- dorința exagerată de a mânca
- uşoare stări de leşin
- dureri de cap
- palpitații
….toate acestea fiind normale.
După câteva zile, toate aceste stări vor dispărea şi se va instala o stare de bine generală, de armonie şi mulțumire sufletească.
Cei care întâmpină astfel de senzații sunt exact cei care au cea mai mare nevoie de o perioadă de post deoarece au acumulat o mare cantitate de toxine şi impurități în organism. Pentru a elimina aceste reziduuri acumulate în corp este indicat să bem multă apă (această perioadă este totuși una de detoxifiere a organismului). Intrarea în post trebuie făcută gradual pentru a nu „şoca” organismul, anumite categorii de alimente vor fi reduse gradual, până ce se va renunța complet la mâncare pe o perioadă de câteva zile, sau prin ținerea postului doar în anumite zile ale săptămânii.
Beneficii ale postului care te vor surprinde:
1. Postul poate fi o modalitate sigură de a pierde în greutate, și din ce în ce mai multe studii demonstrează că postul intermitent – postul care este ținut un anumit număr de ore de la 12 în sus – permite organismului să ardă celulele adipoase mai eficient decât o dietă obișnuită.
2. Perioada de post are un efect pozitiv asupra sensibilității la insulină, permițându-i să organismului să tolereze carbohidrații mai bine decât în cazul în care nu am ține post. Un studiu a demonstrat că, după perioade de post, insulina devine mai eficientă în activarea răspunsului la nivel celular la preluarea glucozei din sânge.
3. Postul intermitent accelerează metabolismul, oferind sistemului digestiv o perioadă de repaos, iar acest lucru poate activa metabolismul să ardă caloriile într-un mod mai eficient. În cazul în care digestia este deficitară, acest lucru poate afecta capacitatea dumneavoastră de a metaboliza alimentele și de a arde grăsimile. Postul intermitent poate regla digestia și promova o funcție intestinală sănătoasă, îmbunătățind astfel funcția metabolică. Mulți sportivi folosesc acum postul ca mijloc de a obține un nivel scăzut de grăsime corporală pentru concursurile de fitness și body building.
4. Prin post s-a demonstrat că se poate îmbunătăți funcția cerebrală, deoarece stimulează producerea unei proteine numite factor neurotrofic derivat din creier (brain-derived neutrotrofic factor – BDNF).
BDNF activează celulele stem ale creierului pentru a le transforma în neuroni noi și, mai departe, declanșează numeroase alte substanțe chimice care promovează sănătatea neuronală. Această proteină protejează celulele creierului de la schimbarile asociate cu boala Alzheimer și Parkinson.
5. Postul intermitent îmbunătățește și funcția sistemului imunitar, deoarece reduce daunele radicalilor liberi, reglează stările inflamatorii din organism si împiedică formarea celulelor canceroase.
Tipuri de greșeli alimentare făcute în timpul postului religios:
- Consumul excesiv al alimentelor permise
De cele mai multe ori, aceasta este capcana în care cădem majoritatea: consumăm o cantitate prea mare de produse de post care au ca efect îngrășarea. Dacă în perioada de post avem tendința de a înlocui alimentele sățioase cu alimente pline de aditivi și conservanți, care nu fac doar rău, facem o mare greșeală. Postul ar trebui privit ca o perioadă de dezintoxicare fizică și psihică, așadar, alimentele nesănătoase, inclusiv obiceiurile toxice (fumat, băut) nu ar trebui să se regăsească în această perioadă.
- Înlocuirea produselor de origine animala cu varianta lor vegetală și procesată
Cel mai elocvent exemplu în acest caz ar fi înlocuirea untului cu margarina. Postul nu este despre a mânca mai multe dulciuri de post, a consuma mai multe făinoase sau a mânca zilnic cartofi prajiți, doar pentru că aceștia sunt „de post”. Pateul de post, cașcavalul de post, produsele de post regăsite în patiserii, nu reprezintă decât variante nesănatoase care, la finalul perioadei de post, vor avea doar repercursiuni negative asupra organismului.
- Adăugarea unei cantități mai mare de sare
Acest lucru îl facem tot pentru creșterea sațietății, dar în final ne putem trezi cu valori crescute ale tensiunii arteriale. Apoi, ar trebui să fim foarte precauți când vine vorba de alimentele conservate şi conservele, pentru că acestea au cantităţi mai mari de sare decât optimul necesar.
- Monotonia alimentelor consumate
Astfel gătim foarte variat: ciorbă de legume şi tocăniță de cartofi sau fasole scăzută – azi şi mâine iar poimâine tot ciorbă de legume şi tocăniță de cartofi sau fasole scăzută. Asta nu înseamnă un stil de viață echilibrat, și nu reprezintă un post ţinut corect!
- Băuturile răcoritoare sau cele care au un procent ridicat de cafeină sau alcool
Aceste tipuri de băuturi nu fac decât se ne priveze de resursele de calciul din organism, și alte minerale necesare, iar ca efect vom începe să avem dureri de oase și articulații!
În altă ordine de idei, în afara calităţii hranei pe care alegem să o consumăm în perioada de post, este extrem de importantă şi cantitatea lor şi acest lucru este important nu numai în post. Prin alimentație, putem realiza salturi spirituale şi obține vindecarea în primul rând fizică, dar și psihică.
Andreea Merț