Ronde.ro

5 legende care ne dezvăluie de ce vopsim ouăle de Sfintele Paști

Miercuri, 12.apr..2017 00:00 Ritualuri si simboluri, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

În fiecare an, când se apropie sărbătorile Pascale, oameni de pe tot globul, fierb ouă și le vopsesc în culori radiante. Dar, de unde a apărut această tradiție? Nu există un singur răspuns la această întrebare.

Se pare că ouăle se vopsesc dinainte de apariția creștinismului, tradiția a apărut în China, încă de acum 2 000 de ani înainte de nașterea lui Isus Hristos. Pe atunci ouăle erau oferite în dar, fiind considerate simbol al echilibrului, veseliei,fertilității, al vieții și al reînnoirii.

 Deși există multe povești, care acum fac parte din tradițiile Sărbătorii de Paști, vă voi prezenta doar 5 dintre ele.

Cum au apărut ouăle roșii

  1. Celebrarea Primăverii – ouăle erau asociate cu sărbătorile păgâne de celebrarea venirii primăverii. Ouăle simbolizau  renașterea, crearea vieții, de aceea  reprezentau un simbol adecvat  al  vieții care  apare după Iarnă. Simbolismul renașterii se potrivește  cu sărbătoarea de Paști, pentru că celebrăm renașterea lui Isus.
  2. Tradiție Mesopotamiană – conform unei reviste catolice, creștinii din Mesopotamia vopseau ouăle roșii pentru a reprezenta sângele vărsat de Hristos când a fost răstignit pe cruce. Biserica a adoptat această tradiție care se continuă și în zilele noastre.
  3. Tradiție Regală – regele Eduard I al Angliei a contribuit la tradiția decorării ouălor de Paști, deoarece, în secolul XIII, a comandat 450 de ouă vopsite și decorate cu frunze de aur. Acestea au fost făcute apoi  cadou restul membrilor familiei regale.
  4. MariaMagdalena – aceasta este un personaj principal în crearea ouălor  roșii de Paști. Se spune că la 3 zile după ce Isus a fost răstignit pe  Cruce, Maria- Magdalena s-ar fi dus la mormântul acestuia cu un coș de ouă, pentru a împărți și celorlalte femei. Când a ajuns la mormânt însă, a găsit piatra dată la o parte și în acel moment ouăle din coș s-ar fi înroșit. O altă legendă spune că Maria-Magdalena s-ar fi dus să vorbească cu împăratul roman Tiberius după ce Isus s-ar fi ridicat din mormânt. Ea l-a întâmpinat pe împărat spunându-i :”Hristos s-a înălțat!”, Tiberius ar fi răspuns: ”Hristos s-a înălțat așa cum e rosu oul acela!”, gesticulând spre un ou care se afla ori pe masa sa ori îl avea Maria- Magdalena. Imediat cum a rostit Tiberius aceste vorbe oul s-a înroșit.
  5. Fecioara Maria, mama lui Isus – anumite legende din Europa de Est  spun că Maria, mama lui Isus a fost inițiatoarea acestei tradiții. Fecioara Maria se afla la răstignirea fiului său, în  Vinerea Patimilor, și conform tradiției a adus ouă cu ea . Una din versiuni povestește cum că Maria se afla la picioarele lui Isus și stropi de sânge au căzut pe ouă, înroșindu-le. O altă versiune a legendei spune că Maria plângea, rugându-i pe soldații de lângă crucea fiului Ei să nu mai fie atât de cruzi cu acesta. Ea le dă soldaților ouă pentru a-i îmbuna, dar în timp ce le înmânează soldaților lacrimile ei cad  pe acestea colorându-le.

Ouăle de pe masa de Paști trebuie să fie întotdeauna roșii, pentru că simbolizează, pentru creștini, jertfa Mântuitorului, sângele vărsat și bucuria Învierii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!