5 lucruri pe care nu le știi despre Crăciun: tradiții neobișnuite și ritual...
Sărbătoarea Crăciunului a ajuns să fie mai mult despre consumerism decât despre Nașterea Mântuitorului. În perioada Crăciunului, oameni care aparțin tradițiilor diferite, se adună alături de familiile lor, de sânge sau de suflet, și se bucură împreună. Cadouri, mâncare aleasă, entuziasmul finalului de an – toate acestea dau zilelor de Crăciun un parfum aparte.
Dar care sunt originile Crăciunului și cum am ajuns noi să îl sărbătorim?
Chiar dacă majoritatea asociază Crăciunul cu o practică creștină, cele mai multe simboluri prezente în Sărbătoarea Nașterii Domnului vin din tradițiile șamanice ale triburilor din nordul Europei pre-creștine.
Crăciunul Modern originează în ceremoniile cu ciuperci halucinogene.
Ciupercile folosite erau Amanita Muscaria alb-roșii. Ele au un efect psihedelic foarte puternic, și erau folosite de popoarele antice pentru a dobândi înțelepciune și pentru a călători interdimensional. Majoritatea elementelor cu care suntem deja familiarizați în preajma Crăciunului: Moșul, bradul, renii și cadourile, derivă din ritualurile de selecție, culegere și consum ale ciupercilor sacre.
- Copacul Universal
Popoarele antice, care îi includ pe indigenii din nordul Finlandei de astăzi, și triburile din stepele rusești, credeau în existența unui Copac Universal. Ei tratau acest copac ca pe un centru cosmic, care fixa diferite planuri ale lumii. Rădăcinile copacului ar fi ajuns în Lumea de Jos, trunchiul semnifica viața de zi cu zi, și crengile ajungeau la Cer. Ciupercile Amanita Muscaria cresc doar sub anumiți copaci, majoritatea fiind brazi sau alți arbori veșnic verzi. Popoarele vechi considerau că Amanitele sunt fructul Copacului Universal.
- Steaua
Steaua Nordului era considerată sacră, datorită poziției sale fixe care indica Polul Nord. Indigenii au asociat Steaua Nordului cu Copacul Universal care simboliza centru lumii. Crengile copacului atingeau Steaua și spiritul șamanului se cățăra în copacul metaforic și ajungea la Cer. Aceasta este semnificația din spatele Stelei din varful bradului. Moș Crăciun locuiește la Polul Nord datorită legăturii dintre Stea și extremitatea nordică a pământului.
- Beteala
Nativii erau uimiți de modul în care ciupercile sacre răsăreau din pământ fără o sămânță vizibilă. Ei considerau că această naștere imaculată era produsă de roua de dimineață; indigenii credeau că roua e sămânța zeilor. Beteala cu care decorăm noi bradul reprezintă lichidul divin al zeilor.
- Renii
Ingredientele active din Amanita Muscaria nu sunt metabolizate de corp, ele rămânând active în urină. Este mai sigur să bei urina unei persoane care a luat ciupercile sacre, decât să le consumi direct, deoarece anumite toxine din Amanita sunt procesate și eliminate la trecerea acestora prin organism. Indigenii obișnuiau să își bea unul altuia urina. Și nu doar oamenii căutau ciupercile sacre, ci și renii. Renii aveau statut de animale sfinte în triburile semi-nomade. Ei reprezentau hrană, forță de tracțiune și îmbrăcăminte. Animalele căutau Amanita Muscaria, pentru efectele lor halucinogene. Urina renilor era, de asemena, folosită ca substanță psihedelică. Mai mult, animalele voiau să bea urina oamenilor care luaseră ciuperci. Renii care se îndepărtau de trib erau ademeniți înapoi cu urina celui care consumase Amanita. Efectele ciupercilor sacre includ senzația de zbor și de distorsionare a mărimii. Această senzație de zbor se pare că stă la baza legendelor cu reni zburători care transportă călătorii la cer.
- Moș Crăciun – Super Șamanul
Imaginea modernă a lui Moș Crăciun a fost creată parțial de departamentul de publicitate al companiei Coca-Cola. Moșul modern, însă, păstrează elemente ale șamanilor antici, culegători de ciuperci. Unul dintre efectele consumului de Amanita este înroșirea obrajilor și a nasului. Moșul este îmbrăcat ca un culegător de ciuperci; când era vremea ca șamanii să caute Amanita, ei purtau îmbrăcăminte roșu cu alb, din blană și încălțări lungi negre. Indigenii trăiau în niște locuințe circulare, în care intrau prin găurile din acoperiș care erau destinate evacuării fumului. După ce culegea Amanitele, șamanul venea pe acoperiș și le dădea celor din cort ciupercile și îi supraveghea în procesul de uscare al acestora. Prin uscarea la foc, ciupercile deveneau mai puțin toxice și mai halucinogene. Amanitele coborâte prin gaura din acoperiș reprezentau darul șamanului pentru cei care îl așteptau.
Lăsând deoparte originile Crăciunului și toate transformările prin care personajul central și acțiunile sale au trecut, sfârșitul lunii decembrie este un spațiu magic care ne îndeamnă la contemplare și bucurie. Sărbătorește acest Crăciun așa cum vrei sau așa cum te-ai obișnuit, și bucură-te de cadourile pe care Super Șamanul Moș Crăciun le are pentru tine.
Manuela Dumitrașcu