Ronde.ro

Adevărul despre mişcarea Sahaja Yoga

Marți, 26.ian..2016 13:58 Ezoterism Lasă un răspuns 1 vizualizari

Observăm din ce în ce mai multe mişcări religioase, para-religioase şi mistice care-şi conturează pe plan mondial, dar şi la noi, un corp consistent de adepţi. Vedem în oraş afişe colorate, cu poze frumoase şi cuvinte ademenitoare. Cu toate că nu ne face niciun fel de plăcere în a scoate adepţii unor astfel de guru din starea lor de visare şi iluzie, după ce am investigat originile, activităţile şi mărturiile privind această organizaţie, ne vedem nevoiţi să informăm şi pe alţii.

Meditation

Ce este Sahaja Yoga şi cine a fondat acest curent?

Deşi nu este recunoscută în mod oficial ca o practică sau o ramură specială a filosofiei şi practicii Yoga, Sahaja este un cuvânt sanskrit care înseamnă „Natural, Ceva cu care te naşti, Interior”. Folosirea sa nu pare să dateze mai demult de secolul 15, fiind utilizat de către misticul indian Kabir şi episodic de către învăţatorul sikh Guru Nanak. Deşi nu apare în documentul fondator al practicii Yoga scris de Patanjali, şi anume Yoga Sutra, se pare că termenul şi folosirea lui au devenit o modă în timpurile recente, fiecare guru dându-i semnificaţie proprie.

Astfel, calea SantMaat foloseşte termenul în cadrul practicii Surat Sabda Yoga, iar în mişcarea Ananda Marga fondată de Sri Anandamurti este o practică meditativă. Însă, cea mai importantă menţiune a acestui termen vine în răspunsul unui înţelept în timpul unei conferinţe ţinute la Nargol, India, în ziua de 5 Mai 1970. Înţeleptul în cauză, care era considerat de către adepţii lui un Acharya, un învăţător divin întrupat, se numea pe atunci Chandra Mohan Jain. La sedinţa respectivă participa şi tânăra entuziastă Nirmala Srivastava, care avea să devină fondatoarea Sahaja Yoga. În timpul acestei tabere iniţiatice, Nirmala a avut o puternică trăire spirituală, pe care Chandra Mohan a declarat-o Satori, adică o scurtă atingere a stării de extaz. În drumul de întoarcere către Bombay, Chandra Mohan şi Nirmala au vizitat lăcaşul sfântului Sri Muktananda.

Cum a dobândit Sri Mataji atât de mulţi adepţi?

În memoriile sale, Mohan scria despre această întâlnire că atunci când Nirmala l-a văzut pe sfânt „nu îi putea venea să creadă că acest om care arată a prost, un bufon mai mult sau mai puţin dezgustător, devenise un mare învăţător spiritual. După ceai, când am urcat înapoi în maşină, ea a spus: Dacă acest om poate deveni un învăţător spiritual, eu de ce să nu pot? Eu (Mohan) i-am spus: Poţi! Şi ea a devenit unul.” După aceste eveniAdevarul despre miscarea Sahaja Yoga 3mente, Nirmala a venit să îl viziteze pe Chandra Mohan în apartamentul său din Woodlands, moment în care intrarea i-a fost interzisă de către secretara lui. Nu dorea să o mai vadă. Chandra Mohan spunea despre aceasta mai târziu: „Ştiu, a avut o experienţă Satori, însă în momentul în care a intervenit Egoul ei, ea nu a putut face faţă.” Nirmala şi-a format în curând destul de mulţi adepţi. A adoptat numele de Sri Mataji Nirmala Devi (în traducere aproximativă Zeiţa Mamă, Măicuţa) şi a declarat că era încarnarea celebrei Sita din epopeea Ramayana, iar Mohan, fostul ei învăţător, era nici mai mult nici mai puţin decât demonul Ravanna. Timpul a trecut, ea a adunat din ce în ce mai mulţi adepţi, şi s-a declarat încarnarea prezentă a Adi Shakti, Sfântul Duh, Mama tuturor Mamelor.

Scandalurile în care s-a implicat Sri Mataji

În afara multelor contradicţii din spusele domniei sale, ea s-a declarat întruparea prezentă a divinităţilor hinduse Ganesha, Saraswati, Brahma, Vishnu, Bhairava, Lakshmi, Shiva, Parvati, Mahakali, Durga, Rama, Sita, Krishna, Vishnumaya, Kalki, Mahamaya, Mahavira, Hanuman, a lui Sai Baba din Shirdi, a lui Iehova, Avraam şi Moise, a profeţilor musulmani Mohammed, Hassan şi Hussein, Hazrat Ali, Fatimah, a lui Buddha, a Fecioarei Maria şi nu în ultimul rând a lui Iisus Christos…

Ego-ul lui Sri Mataji

Se pare că spre deosebire de cei care se cred Iisus în prezent, Sri Mataji nu este chiar atât de modestă. Despre ceilalţi profeţi, sfinţi şi avatari ai umanităţii despre care nu susţine că ar fi fost în vieţi anterioare, ea se rezumă la a spune că ei sunt creaţia sa. Spre deosebire de fostul ei maestru, Chandra Mohan Jain, care nu a abordat situaţiile privind Nirmala decât când a fost întrebat, Sri Mataji Nirmala a ieşit deseori cu afirmaţii jignitoare şi calomniatoare la adresa acestuia, făcând un obicei din a denunţa toţi marii avatari şi învăţători ai Indiei ca demoni sau mincinoşi, niciunul nefiind real în afara ei. Acesta a făcut deasemenea mii de adepţi în întreaga lume, însă prin puterea cuvintelor sale, şi nu prin supunerea absolută cerută discipolilor. Nu a pretins vreodată ca ar fi fost altceva decât un simplu om şi nu a folosit numele niciunei zeităţi sau maestru pentru a convinge lumea. Mohan şi-a schimbat de-a lungul anilor numele, fiind cunoscut şi ca Acharya Rajneesh, apoi drept Bhagwan Sri Rajneesh, pentru ca mai apoi să adopte numele de Osho.

Asterion


Un comentariu

  • Nicușor says:

    Doar cel care a gustat din struguri ,pot vorbi despre gustul lor.
    Doar cei care au cunoscut gustul ambrtutului îi realizează calitățile.
    Pomul se cunoaște după roade și nu după vorbe.
    Cînd cineva este căzut în slăbiciunea și patima sexului cu proprii discipoli,atunci acest lucru nu are legătură nici cu înțelepciunea și cu atît mai puțin cu sfințenia.Cu aceste slăbiciuni sa te pui mai presus de cît Domnul Jisus este un lucru ce te înjosește și te descalifică.Acesta este personajul rajneesh asur.
    Un parazit care a profitat la maxim sexual și material de pe urma inocenților discipoli.
    Era normal să fie deranjat atunci cînd cineva ia demascat falsitatea și modul în care profita de pe urma unor nevinovați.
    Să vorbești despre un lucru ,, rău”
    și să-ți iei martor un simbol al răului,face că acest material să aibă credibilitatea ZERO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!