Află care sunt cele mai bune soluții pentru mâini uscate și crăpate
Problema mâinilor crăpate și uscate este frecvent întâlnită în sezonul rece, atunci când pielea femeilor prezintă o sensibilitate aparte. Astfel că, anumite zone ale pielii se pot usca sau chiar descuama (coji) din cauza frigului și a dietei cu un conținut sărac în vitamine.
Bariera pielii constituie un amestec de proteine, lipide şi uleiuri care protejează pielea împotriva deshidratării şi ajută la regenerarea sa. Unele persoane pot fi mai predispuse la simptomele pielii sensibile, fie din cauze genetice, fie din cauze naturale. Astfel că, așa pot apărea mâncărimea, inflamația sau anumite eczeme.
Cauze și prevenire
Un proverb mai vechi spune că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. De aceea, ar trebui să acordăm o atenție sporită îngrijirii mâinilor. Crema hidratantă este un produs care ar trebui să-ți fie mereu la îndemână și nu ar trebui să-ți lipsească din poșetă! De asemenea, atunci când îți masezi mâinile ia în considerare și hidratarea unghiilor și a cuticulelor deoarece și ele pot deveni uscate. Așadar, ar trebui să folosești crema înainte ca mâinile să arate semne de uscăciune, iar dacă aplicați mai des crema – până la 7 aplicări pe zi, efectele sale pot dura mai mult, iar mâinile tale vor fi moi și catifelate.
Fără îndoială că una dintre cauzele pielii crăpate pe mâini este deficiența de vitamine și minerale, prin urmare, modul prin care putem preveni apariția acestei probleme este o alimentație variată și echilibrată.
O altă modalitate constă în utilizarea unor produse hidrantate – cremă de mâini, loțiune de corp sau ulei hidratant.
Criterii de alegere a produselor hidratante
Specialiștii dermatologici recomandă ca atunci când alegem crema, loțiunea sau uleiul hidratant să fim atenți îndeosebi la două ingrediente principale – emolientul și agentul de hidratare. De altfel, emolientul are acțiunea de regenerare și de umplere a crăpăturilor dintre celulele moarte. Ai grijă să nu alegi o cremă foarte parfumată deoarece îți poate irita și mai mult pielea sensibilă a mâinilor, optând în schimb pentru o cremă cu putere mare de hidratare, dar fără miros.
Pentru a proteja și mai mult pielea, alege un săpun delicat, utilizează apă caldă, sub nicio formă fierbinte sau rece atunci când te speli pe mâini. Ulterior, utilizează un prosop moale atunci când te ștergi și aplică o cremă hidratantă imediat. De asemenea, pentru a accelera absorția cremei hidrantate, ai putea să ții mâinile în mănuși timp de 30 minute. Dacă mâinile tale sunt foarte uscate, săpunul solid nu le va ajuta, dar îl poți înlocui cu șervețele umede.
Ce vitamine ar trebui să includem în alimentație
După cum spuneam, un regim echilibrat, bogat în vitamine și minerale poate contribui în mod pozitiv în ceea ce privește prevenirea mâinilor uscate și crăpate. Astfel este important să includem în dieta noastră zilnică:
Vitamina C
Deficiența de vitamina C (acid asorbic) ar putea duce la o epuizare de colagen în țesutul pielii, determinând astfel apariția mâinilor crăpate și chiar a rănilor. De asemenea, pierderea de colagen împiedică procesul de vindecare al pielii, iar micile leziuni de piele ar putea dezvolta fisuri mari, vizibile. În plus, un deficit mare de vitamina C poate afecta pielea de pe alte părți ale corpului, vasele de sânge, oasele ș.a.m.d.
Vitaminele B1, B5
Un alt factor care ar putea influența apariția unor fisuri la nivelul pielii este deficitul de vitamina B1 și B5, substanțe nutritive care pot înlesni procesul de vindecare. Fără consumul cu regularitate a acestor vitamine, se vor semnala apariția crăpăturilor care vor fi greu de vindecat.
Biotina este vitamina B care are proprietăți solubile în apă și poate acționa ca o coenzimă pentru reacții esențiale în privința grăsimilor și metabolismului glucidelor.
Deficitul de biotină poate duce la subțierea părului și pierderea acestuia, erupții roșii neuniforme – cel mai frecvent în apropierea gurii.
Ce tratamente sunt recomandate pentru pielea crăpată de pe mâini
Dacă vă confruntați cu această problemă, puteți apela la diferite trucuri precum:
- Acupunctură;
- Reflexoterapie;
- Masaj terapeutic;
- Tratamente homeopate – unguient de gălbenele, piure de avocado, arbore de ceai
- Administrare de vitamine și minerale
- Băi cu infuzie de cimbrișor
- Unguente antiseptice și emoliente
Se va încerca unul dintre tratamentele de mai sus, aplicându-se pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi, iar mai apoi se lasă un interval de timp să se acționeze, hidratând pielea.
Sursă foto: bestonlinemd.com