Arta de a spune NU sau Cum să te gândești și la tine
De câte ori nu ți s-a întâmplat să te apuci de un nou proiect, conștient fiind că nu ai timp să îl termini nici pe cel care e în desfășurare?
De cele mai multe ori suntem multifuncționali în speranța că vom putea termina totul la timp și bine.
Trăim în era tehnologiei, și totuși nu reușim să ne facem munca mai ușoară. Suntem împovărați de grijile zilei de azi și de mâine, în așa fel încât nu ne mai dăm seama că avem mult prea multe de făcut, iar atunci când vine cineva și ne mai dă ceva în plus de făcut spunem mulțumesc și mergem mai departe.
Orice lucrare în plus, credem noi, ne ajută la job. Avem impresia că „șeful” o să și vadă cât suntem de obosiți, tracasați și „maltratați” de atâta muncă! Nici un șef nu vede că vă muncește prea mult, fiecare își dorește să câștige cât mai mult fără să ia în seamă consecințele, adică OMUL care într-adevăr muncește fără ostenire ca să îi asigure „șefului” casa sau mașina dorită.
Așa că bieții de noi, încercăm să înghesuim tot ceea ce avem de făcut în 24 de ore: job, curățenie, mâncare, dus copii la școală sau grădiniță, spălat, și tot așa.
Pe lângă job mai avem și prieteni care vor să ne vadă, care vor să mai povestim, că vorba „aia nu ne-am mai văzut de mult”. Nu poți să îi refuzi la infinit. Și, uite așa, ajungi să nu mai dormi bine nopțile, sau să nu mai dormi deloc.
Problema este că așa ajungem la epuizare. Știu, știu, ți-ai luat concediul ăla de 5 zile sau 2 săptămâni, dar de fapt în prima săptămână ai lucrat de acasă, iar restul concediului ai stat pe drumuri ca să vizitezi cât mai mult sau, pur și simplu pentru a rezolva ceea ce nu ai putut în celelalte 365 de zile ale anului.
Din păcate, drumul către epuizare este pavat numai cu intenții bune.
Problema nu este la ceilalți ci la tine. Da, tu ești cel care nu poate spune NU. Tu ești cel care trebuie să se schimbe. Tu ești cel care trebuie să lase bunul simț deoparte și să se gândească la el/ea.
Cum să spui NU mai ușor
- Gândește-te că atunci când spui NU de fapt, te apreciezi pe tine – până la urmă e ceva ce ține de respectul față de tine. Poți spune că e la același nivel cu spălatul pe dinți sau cu un stil de viață sănătoasă. Se presupune că atunci când te apreciezi faci lucruri care sunt importante pentru tine, lucruri care îți fac plăcere, care te energizează. Ești ocupat/ă până peste cap, următoarele weekend-uri? Atunci , ar fi bine să începi să folosești cuvântul NU mai des.
- Spune Nu următoarelor lucruri – favoruri, muncă pentru care nu ești plătit ( nu, nu te gândi că până la urmă te va aprecia cineva. Nu o să o facă nimeni!), activități care nu îți fac plăcere, oamenilor care te epuizează sau cei care te fac să te simți prost, oricărui lucru care îți afectează negativ sănătatea fizică și mentală. Anulează ce ai în plan și lasă și pe alții să muncească.
- Treci printr-un filtru de câte ori zici DA – scrie o listă cu lucrurile importante, cărora le poți acorda un DA hotărât, și încearcă să te ții de ele. Întotdeauna vor interveni întrebări de genul: „dar dacă?”, dar nu le lua în seamă. Prioritizează !
Odată ce ți-ai stabilit prioritățile, învață să spui NU hotărât lucrurilor care îți fac rău!
Cum să spui nu în așa fel încât să nu jignești
- Am deja planuri
- Dacă șeful vrea să stai peste program, din nou, dar tu ai deja altceva în calendar o să fie mult mai ușor să îi spui NU, plus că nu trebuie să inventezi nici o minciună.
- Mi-ar plăcea, dar…
- Repetiția mama învățăturii: Nu, nu mulțumesc, nu acum. Mai ales dacă ai de-a face cu oameni dificili. Prietenii nu au nevoie de scuze, iar dacă te presionează înseamnă că nu sunt prieteni adevărați.
- „Hai să facem altceva!” ( vrei să îți petreci timpul cu prietenii, dar nu făcând acel lucru pe care îl vor ei). Astfel, poți oferi un compromis.
Timpul este extrem de scurt și de prețios, iar tu ești și mai important/ă! Nu te lăsa călcat în picioare și nu încerca să îi mulțumești pe toți.
Nu trebuie să te mulțumești decât pe tine!
Alexandra Dănciulescu