Astăzi, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă – cum facem trecer...

În fiecare an are loc echinocțiul de toamnă pe 22 septembrie, iar ceea ce marchează acest fenomen este faptul că ziua devine egală cu noaptea.
„Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică”, conform site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.
Cum ne influențează echinocțiul de toamnă?
Trecerea de la un anotimp la altul este resimțit de majoritatea românilor pe mai multe planuri cu precădere cel fizic și spiritual. Din punct de vedere fizic organismul se află într-o stare de tranziție și se străduiește să se adapteze noii temperaturi, așa că vă încurajăm să faceți tot ce puteți pentru a-l ajuta în acest demers.
Cel mai important factor este, însă, starea de spirit: cu o gândire sănătoasă și echilibrată reușim să trecem peste orice durere. De aceea nu trebuie să ne speriem dacă organismul începe să dea semne de slăbiciune. Adaptarea la frig se produce în funcție de capacitatea de rezistență a fiecăruia dintre noi, iar semnalele pe care acesta le transmite în momentul de față sunt vitale pentru starea de sănătate pe care o avem. Să învățăm, așadar, să ne ascultăm organismul și să fim în permanentă comunicare cu nevoile noastre.
Cum ne pregătim de toamnă
Din punct de vedere fizic
Este recunoscut că atunci când vine toamna multora dintre noi ne revin o serie de simptome, în special la nivelul pielii – aceasta devenind mai uscată, sau la nivelul sistemului osos care începe să dea anumite dureri articulare. Pentru piele sunt benefice uleiurile din oleaginoase dar și calitatea alimentației pe care o adoptăm zilnic.
De asemenea, pentru a ne păstra un tonus optim e de preferat să nu renunțăm la micile noastre plăceri, chiar dacă suntem la dietă. Ciocolata, de exemplu face minuni în această perioadă în care asteniile de toamnă încep să-și facă apariția.
Mai mult decât atât este important să ne alimentăm în funcție de roadele sezonului și se cunoaște deja că luna septembrie este luna cu cele mai multe fructe și legume. Dintre acestea, strugurii sunt vedeta sezonului și toamna ne îndeamnă să ne înfruptăm din viile care s-au copt peste vară și să nu uităm că nu degeaba se spune că strugurii sunt secretul tinereții.
Din punct de vedere spiritual
Pentru a ne feri de stări melancolice, depresii și alte tulburări comportamentale în prezent avem nevoie să fim conștienți de trecerea la noul sezon și să fim în armonie cu schimbările naturii. Toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri dar reprezintă pentru unii dintre noi și sezonul cu cele mai multe schimbări la nivel interior și exterior. Pentru a ne echilibra constant cu energiile exterioare ne putem ajuta astfel de beneficiile uleiului de lavandă asupra sistemului nervos. Acesta ne redă tonusul psihic și ne ajută să ne curățăm aura de energii negative.
Așadar, bucurați-vă de toamna astronomică și de paleta de culori pe care acest anotimp îl formează o dată cu desfrunzirea copacilor. O toamnă cu aer răcoros și soare cald vă dorim!