Ronde.ro

Blesteme care au îngrozit lumea – diamantul Hope și Oetzi, omul gheții

Joi, 08.dec..2016 00:00 Teorii conspirative Lasă un răspuns 1 vizualizari

Blestemul lui Oetzi

 

La ora actuală, comunitatea științifică este în fierbere, după ce nu mai puțin de 5 persoane care au participat la investigațiile privindu-l pe faimosul Oetzi, omul gheții, și-au pierdut viața în împrejurări stranii. Ultimul din această serie neagră este Konrad Spindler, șeful echipei de cercetători de la Universitatea Innsbruck însărcinate cu studierea lui Oetzi și care a decedat în urma complicațiilor provocate de scleroza în plăci. Spindler își petrecuse ultimii ani studiind îndeaproape mumia războinicului descoperit înghețat în Alpi, în anul 1991. Savantul, în vârstă de 66 de ani, știa despre presupusul blestem, cauzat de mânia lui Oetzi, căruia el îi tulburase odihna veșnică și chiar obișnuia să glumească: “Următoarea lui victimă aș putea fi eu”.

Ceea ce s-a și întâmplat…

Înainte de Spindler, au sucombat, în împrejurări stranii, alți patru oameni a căror viață s-a legat, la un moment dat, de faimoasa mumie congelată. Medicul legist dr. Rainer Henn, cel care a preluat mumia de pe munte și a așezat-o într-un sac, cu mâinile goale, a murit la scurt timp după aceea, într-un accident rutier. Ghidul alpin Kurt Fritz, care a organizat transportul mumiei cu elicopterul, a căzut victima unei avalanșe, într-o zonă pe care o cunoștea perfect, el fiind, în mod uimitor, singurul dintre alpiniștii care și-au pierdut viața sub tonele de zăpadă.

Jurnalistul Rainer Hoelz, primul care a filmat mumia lui Oetzi, a murit acum câțiva ani, din cauza unei tumori cerebrale. În fine, cea mai mediatizată moarte, poate și din cauza circumstanțelor sale, a fost cea a turistului german care l-a găsit pe Oetzi. Nemulțumit fiindcă nu primise compensațiile financiare ce-i fuseseră promise, el a pornit într-o expediție solitară pe munte și a fost găsit congelat, în aceeași poziție ca și Oetzi, după câteva zile de căutări… 

 

Blestemul diamantului Hope

 

Fără îndoială că cel mai celebru “diamant blestemat” din lume este cel cunoscut sub numele de Hope și supranumit “ucigașul regilor”. Diamantul, de culoarea albastră, are 44,52 carate și a primit numele unuia dintre foștii săi proprietari, Henry Phillip Hope. 

Povestea sa începe cu mai bine de patru sute de ani în urmă, când se spune că ar fi fost descoperit, într-o mină din India, sub forma unui bulgăre de piatră gemă, de 112 carate. Vestea găsirii sale a făcut furori, astfel încât un bogat negustor francez, Tavernier, s-a grăbit, în 1688, să-l cumpere. Spre surprinderea lui Tavernier, indienii care i l-au vândut păreau chiar bucuroși că dau diamantul, deși prețul oferit de el era unul derizoriu, comparativ cu adevărata valoare a pietrei. Sfetnicii din Bombay ai lui Tavernier l-au sfătuit totuși pe acesta să nu cumpere diamantul, căci se spunea că el ar fi fost desprins, de către răufăcători, din ochiul unei statui înfățișând-o pe zeița Sitase. Francezul a râs de asemenea “superstiții” și a făcut tranzacția, vânzînd piatra prețioasă, la adevăratul ei preț, regelui Ludovic XIV, care a dat ordin ca aceasta să fie prelucrată. Tavernier nu a apucat să se bucure prea mult de banii suveranului, căci anul următor, plecând iar în India, în timpul unei vânători a fost sfâșiat de tigri!

Lăsat moștenire coroanei franceze, diamantul va aduce ghinion regelui Ludovic XVI și mai ales soției acestuia, Maria Antoaneta, cea care l-a purtat, de altfel, în coroana sa: perechea princiară a urcat pe eșafod, în vreme ce diamantul aducător de nenorocire a ajuns în mâinile hoților.

Următorul cumpărător este englezul Henry Hope, care dă numele diamantului, pentru posteritate, dar are înțelepciunea să-l vândă unui prinț sârb, înainte de a-i cădea victimă. Prințul îl oferă unei actrițe pariziene pe care apoi, pradă unei crize de gelozie, o împușcă!

 

Drumul diamantului Hope continuă.

 

În 1904, el încape pe mâinile unui membru al familiei regale grecești, care moare în scurt timp, într-un accident de mașină. Următorul proprietar, sultanul turc Abdul Hamid II nu are nici el mai mult noroc: în vara lui 1909, la numai două luni de la achiziționarea nestematei, sultanul cade victimă unei lovituri de stat militare! Din Turcia, diamantul ajunge în America, dar și miliardara Evalyn Walsh, cea care-l cumpără, se vede lovită de blestemul său: fiul îi moarte într-un accident, soțul ei înnebunește, iar fiica se sinucide! Executorul testamentar al familiei Walsh predă, după moartea nefericitei bogătașe, diamantul muzeului Smithsonian, din Washington, unde Hope poate fi admirat și astăzi.

Tudor Gabriel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!