Care sunt nevoile esențiale într-o relație?
Care sunt nevoile esențiale într-o relație?
În articolul anterior, am căutat să răspundem la întrebarea când este momentul să ieșim sau nu dintr-o relație. Fiecare dintre noi avem anumite așteptări de la partener. Aceste așteptări sunt sinonime cu nevoile sufletului și ale trupului. În momentul în care, acele nevoi nu mai sunt împlinite sau satisfăcute, fiecare dintre noi suntem puși în situația de a lua o decizie. Mulți dintre noi, deși conștientizăm că trebuie să și acționăm, totuși nu o facem sau ne ia foarte mult timp să și acționăm.
Care sunt acele nevoi care trebuie să fie satisfăcute într-o relație?
Firește, nu toți avem aceleași nevoi. Există câteva tipuri de nevoi generale și particulare. Din cele generale, în orice fel de relație intimă ar trebui să existe:
- Nevoia de comunicare
Partenerii care sunt deschişi către comunicare simt nevoia de a-și împărtăși pasiunile și dorințele, planurile de viitor, polemici pe marginea anumitor subiecte. Atrag atenția că, mulți parteneri au tendința de a acapara verbal partenerul și nu reușesc să găsească un echilibru între a asculta și a fi ascultat.
- Nevoia de a fi cu partenerul
Evident, atâta vreme cât nu-l lipsești de un alt tip de nevoie numită nevoia de libertate. În momentul în care simți că parcă nu mai poți respira, că nu poți să faci acele treburi cotidiene, cum ar fi mersul la job, pasiunile tale, ieșirile etc. relația ta se va transforma într-o relație obsesivă. Nevoia permanentă să fii peste tot cu partenerul. Acea relație nu va avea un viitor. La un moment sau altul, unul din parteneri se vor distanța și involuntar vor cauta altă relație în care să nu simtă această sufocare prin nevoia permanentă de a fi împreună.
- Nevoia momentelor intime
Tipul acesta de nevoie, teoretic, ar trebui să existe în toate relațiile. De fapt, nevoia momentelor de pasiune, dăruire, tandrețe, atingeri între cei doi parteneri este indispensabilă. Nevoia acestor momente trebuie să existe atâta vreme cât ambii parteneri simt acest moment de conexiune si conectare reciproc pentru validarea sentimentelor și pentru întărirea dorinței. Acest tip de nevoie este benefic relației atâta vreme cât nu este singurul lucru comun al celor doi parteneri și nu este unul obsesiv.
- Nevoia de încurajare și susținere
Într-o relație nu trebuie să lipsească acele momente de susținere reciprocă, de încurajare atunci când unul din parteneri se află într-un impas. Moment prin care folosim cuvinte simple și scurte, cuvinte venite de la sine, nu forțate reprezentând susținere de fațadă.
Care sunt nevoile noastre particulare în raport cu relaţia în care ne aflăm?
- Nevoia de consolare
E curios sau nu, e incredibil sau nu, mulți dintre noi începem o relație din nevoia de consolare. Vedem în partener un fel sac gol care are nevoie să fie umplut cu eșecurile personale, tristețile și dezamăgirile trăite. Relație care nu poate evolua si progresa. Și, aici s-ar putea să fiu contrazisă. Nu, o relație nu trebuie să fie bazată pe acest tip de nevoie. Dacă toată relația gravitează doar în jurul acestei nevoi, inevitabil se ajunge la ruptura ei. Nimeni nu are nevoie de un partener plângăcios si care se lamentează la fiecare întâlnire.
- Nevoia de libertate
Libertatea într-o relație încă nu este înțeleasă așa cum ar trebui. Sensul este interpretat și înțeles greșit. Fiecare trebuie să înțeleagă că avem nevoie de acele momente petrecute tu cu tine. Deși, acest tip de nevoie ar trebui să existe doar în categoria celor generale. Despre libertatea într-o relație abia acum a începe să fie adusă în atenția cuplurilor. Clișeul împreună peste tot sau facem totul împreună va trebui ușor ușor să dispară. Atrag atenția că, lipsa de libertate într-o relație, chiar și într-o căsnicie atrage dupa sine ruptura acesteia.
- Nevoia de securitate
Dacă acest tip de nevoie există într-o relație, undeva ceva nu este în regulă. Atunci când începem o relație nu avem nevoie de securitatea partenerului. Acest tip de nevoie se întâlnesc de obicei în cazul partenerurilor cu un trecut amoros eșuat. De regulă, partenerul care pretinde să-i fie îndeplinite nevoia de securitate a trecut printr-un episod dureros cu partenerul anterior. Nu trebuie să vezi în partener gardă de corp. Partenerul, oricum instinctiv prin sentimentele pe care le are pentru parteneră o va proteja în împrejurări delicate.
- Nevoia de recunoștere, admirație și acceptare
Sunt parteneri care pretind ca într-o relație să fie lăudați, admirați, să le fie recunoscute meritele sale profesionale, să le fie acceptate acele momente de lamentări, de tristețe și de smiorcăieli. Nu ai nevoie de validarea acțiunilor tale atâta timp cât aceste acțiuni au îndeplinit cu succes așteptările tale și au fost rezultatul dorințelor tale.
Dacă aceste nevoi nu le putem împlini partenerului, să nu ne întrebăm de ce se poate ajunge la destrămarea relației. De aceea, trebuie să înțelegem că nu putem satisface și împlini de la sine integral aceste dorințe.
Puneți-vă întrebările: Ce nevoi pretind de la partener în această relație? Ce nevoi pot să-i satisfac partenerului? Coincid nevoile? Care sunt acele nevoi fără de care nu aș putea fi în relația asta?
Analizați-vă relația și din prisma acestor nevoi enumerate mai sus. Nici o nevoie personală să nu fie impusă si autoimpusă. Totul să curgă de la sine. Aceste nevoi să nu le folosiți niciodată pe post de șantaj emoțional. Dar despre acest subiect vom discuta în următorul articol. Până atunci, respectați-vă nevoile sufletului și trupului pentru ca relația să meargă de la sine fără a apela la artificii.
Carmen Lupita
4 comentarii
Foarte interesant articolul. Pentru ca o relație de cuplu sa fie solida de-a lungul timpului este nevoie de toate acestea. Si asta presupune ca ambii parteneri sa depună ceva efort, nu doar unul.
Buna dimineata doamna Georgiana,
Aveti foarte mare dreptate, efortul trebuie sa fie reciproc, dar mai ales este foarte important ca partenerii sa constientizeze efectul faptelor lor si sa realizeze ca orgoliul personal nu va fi niciodata mai presus decat sentimentele pe care le au unul fata de celalalt. De aceea prin aceste articole, echipa Zenivers incearca sa readuca din nou la lumina latura umana a oamenilor. Sa acordam din nou prioritate sentimentelor si emotiilor, nu imaginii socio-profesionale si capitalului pe care il detinem.
Multumesc mult pentru aprecieri. Problema noastra este ca putini dintre noi avem curajul sa si spunem partenerului ce anume ne place, ce anume asteptam de la el. Cel mai important lucru intr-o relatie este ca nimic din ceea ce oferim sau primim sa nu fie fals.
Articolul este interesant dar nu il lua personal nevoile si restul difera de la sentiment la altul.Iubirea nu se poate exprima prin cuvinte,ea se simte.