Ronde.ro

Câteva soluții ZEN care te ajută să faci față stresului de sărbători

Luni, 26.dec..2016 00:00 Ritualuri si simboluri, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

În continuarea situațiilor stresante ce pot surveni în perioada sărbătorilor, vă prezentăm alte două contexte în care avem de ales între stres și echilibru:

  1. Ciclul indulgență – vinovăție: De cele mai multe, în perioada sărbătorilor avem tendința să lăsăm deoparte toate regulile de alimentație și sănătate pe care le-am onorat peste an.
    Problema nu este doar că nu ne menținem sănătatea, ci și faptul că ne autosetăm la depreciere și sentimente de vinovăție. O viața echilibrată are la bază moderația, iar acest concept se aplică în mod special atunci când suntem bombardați cu cantități masive de mâncare și băutură. Mâncând conștient, ne putem menținea mintea, corpul și creierul sănătoase fără a întreține gânduri depreciative: „suntem slabi”, „suntem grași”.

Antistres: Acordă-ți timp pentru a te bucura de aromele acestui sezon de sărbătoare. Există cinci moduri prin care poți începe practica alimentației conștiente:

  1. Întreabă-te:

De ce mănânc acum?

Ce mănânc acum?

Ce altceva fac acum și s-ar putea să mă distragă?

  1. Fii recunoscător!
  2. Mestecă, apoi… mestecă din nou.
  3. Servește!
  4. Implică-ți atenția.

 

  1. Stresul și anxietatea în relație cu familia: Stresul în relație cu familia se exprimă în mai multe moduri. Totuși, majoritatea stresului și a anxietății se conturează anticipatoriu, fiind bazate pe experiențe neplăcute din trecut. Acestea, precum și alăturarea de personalități diferite cauzează grija că balaurul familial s-ar putea să-și facă simțită prezența. Totuși, deși existența unor disensiuni familiale poate să fie cât se poate de reală, este cazul să conștientizăm că, adesea, aceste tensiuni sunt mai degrabă alimentate decât aplanate.

Antistres: Practică recunoștința. Dă-ți timp să faci un pas înapoi și să fii martorul experienței tale. Observă lucrurile de care ai parte și privește-le ca pe binecuvântări. În această perioadă a anului, atitudinea recunoscătoare poate fi trecut cu vedere, mai ales când indulgența și ideea de „mai mult” se ancorează în mintea noastră.

sarbatori-la-final-de-an-intre-stres-bucurie-si-echilibru-2

Așadar, ideea pe care o exprimă sugestiile antistres este revenirea la centru, la ritmul interior care poate transforma tumultul în bucurie și recunoștință, în clipe cu sens care vor dăinui în inima noastră nu pentru că au fost perfecte, ci pentru că ne-am dat voie să le acceptăm așa cum le-am primit, cum au fost să fie.

Chiar dacă nu avem parte de experiențele pe care le dorim, așa cum le dorim, cu siguranță avem parte de experiențele de care avem cu adevărat nevoie pentru a crește și a ne contura ca ființă conștientă. Așadar, să ne deschidem inimile și să primim adevăratele daruri: ocaziile de a transforma experiențele în lecții de viața, de a ne depăși temerile, de a ne întări încrederea în visele noastre, de a ne cunoaște mai bine și, nu în ultimul rând, de a împărtăși cu cei dragi sufletelor noastre experiența călătoriei pe care o numim viață.

 

            Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!