Ce e bine să facem de Stretenie- Ziua Ursului
Stretenia sau Întâmpinarea Domnului cum este cunoscută în calendarul ortodox, se sărbătorește la începutul lunii februarie.
Bătrânii spun că Stretenia era o femeie rea și foarte periculoasă, care a fost ofensată de un bărbat pe nume Trifon. Pentru a-l pedepsi pe acesta,Stretenia face în așa fel încât turmele să îi fie mâncate de lupi.
De aceea serbăm Stretenia pentru că, fiind femeie este ”iute la mânie” și vrem să o îmbunăm.
Se mai spune că de unde calcă boul izvorește apă, pentru că Maica Domnului este izvoditoare de apă; că vulpile se tem să meargă pe gheață, că păsările încep să-și facă cuib, și că cine se naște sau face nuntă în această zi nu o să aibă o viață bună.
Se spune, că pe 2 februarie, de Stretenie, ursul iese din bârlog să vadă dacă s-a terminat iarna. Dacă afară e soare și își vede umbra, ursul se sperie și fuge în bârlog, iar iarna va mai dura încă 6 săptămâni, adică atât cât mai stă ursul în vizuină.
Dacă nu își va vedea umbra, atunci ursul nu va mai intra în hibernare, și destul de curând va veni primăvara. Astfel ,bătrânii asociau iețirea din bârlog a ursului cu venirea primăverii.
Totodată, de Stretenie se mai practică ”Târcolitul viilor”. Conform obiceiului, capul familiei trebuie să iasă la vie, cu o sticlă de vin și un caltaboș (sau ”bundărete”, cum mai este numit în popor). Din caltaboș trebuie să taie 3 bucăți, punând câte o bucată la fiecare colț al podgoriei, iar după taie o coardă de viță, o unge cu funingine și bea o gură de vin.
Obiceiul în sine, poate fi considerat un ritual magic de blagoslovire a viței de vie și a casei gospodarului, mai ales că la final bărbatul trebuie să rostească formula magică: ” Doamne, să-mi faci strugurii cât bundăretele de mari!”
Obiceiuri de Stretenie:
- Stretenia se ține pentru sănătate și sporul casei, pentru a ne feri de ars, opărit sau de înec; nu se taie nimic cu foarfeca pentru că protejăm câmpul de gândacii forfecari;
- Nu se mătură în casă pentru a avea belșug , pentru ca stupii de albine să fie productivi și păsările din curte să fie sănătoase;
- Se zice că dacă boul sau vaca beau apă din urma lor, atunci vin primăvara , dar anul va fi mănos.
- Dacă boul va bea apă de la streșini, atunci nu va fi un an bun pentru oi și albine;
- Dacă în această zi este cald și vremea moale, atunci se zice că vara va fi îmbelșugată și călduroasă;
- Dacă în această zi vremea va fi geroasă , atunci vara va fi friguroasă și neroditoare;
- Dacă e senin se zice că va rodi grâul, dacă e întunecat nu se seamănă mult grâu pentru că se zice că nu se va face;
- ”Lehuzele” sau proaspetele mămici este bine să cheme preotul să le citească Sfintele Molifte.
Surse:
https://www.zenivers.ro/de-ce-sarbatorim-intampinarea-domnului-sau-stretenia/
Alexandra Dănciulescu