Ce facem de Moșii de Vară sau Sâmbăta Rusaliilor

Înainte de duminica Rusaliilor se sărbătoresc Moșii de Vară, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Biserica Ortodoxă a stabilit sâmbăta ca zi de pomenire a morților. Două din sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lasatei Secului ( Moșii de Iarnă) și sâmbăta dinaintea duminicii Pogorârii Duhului Sfânt ( Moșii de Vară sau Sâmbăta Rusaliilor).
În popor sunt cunoscute ca Moși, deoarece îi pomenim pe părinți, moși și strămoșii noștri cei adormiți.
Se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare, au zburat libere timp de 50 de zile, iar acum se întorc în lumea subterană. Pentru a nu avea loc nici un incident, oamenii săvârșeau ritualuri de înduplecare și îmbunare a spiritelor morților, împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase.
Tradiții de Moșii de Vară
De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn, care mai poartă denumirea de cofe. Aceste vase se umplu cu lapte, vin sau apă.
Tradiția spune că mâncarea este bine să fie caldă pentru că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei plecați dintre noi. Vasele care se împart acum trebuie să fie noi. Mormintele trebuie să fie curățate și împodobite din timp, iar lumânările să ardă pe timpul slujbei.
La porțile cimitirelor se întind mese pline cu colaci și sticle de vin, au loc slujbe de pomenire oficiate de preotul satului, care apoi sfințește fiecare mormânt în parte. În această zi femeile duc la biserică ramuri de nuc și tei, pe care le așează apoi la icoane, pentru a le feri gospodăria de rele.
În credința populară este bine să nu mături în această zi, deoarce morții vor primi praf în loc de mâncare și nici nu se spală.
Moșii de Vară mai sunt denumiți și Moșii Cireșelor, datorită sezonului în care se prăznuiesc. Tradi’ia spune că de Moșii de Vară, toți morții se duc pe Valea cu Dor. Dacă nu găsesc pomană ei se retrag triști la morminte ținând în brațe doar ramuri de tei.
Dacă se aruncă în pragul casei o crenguță cu flori de tei, sfințită, în această zi, recolta anului va fi foarte bogată.
Nu ai voie să dormi afară, să mergi la răspântii sau la fântână , pentru că altfel te bântuie morții.
Se mai crede că teiul sfințit vindecă surzenia.
Pe vremuri se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături sau gunoiul. Dacă torceau însemna că li se întorceau colacii împărțiți la pomenirea morților, dacă aruncau gunoiul se spunea că ajung în gura morților care se răzbună.