Ce reprezintă Ierarhiile Angelice şi cine face parte din acestea

Cine sunt Malakhimii?
În limbile ebraică, aramaică, arabă şi etiopiană, termenul de Malakh este tradus de cele mai multe ori drept “înger”. Acest cuvânt desemnează îngerii în totalitatea lor, dar şi o anumită clasă de fiinţe celeste. Literalmente, traducerea este de „mesager”, „vestitor”, „trimis”, la fel cum în greacă este angelos, originea cuvântului în sfera creştină. În sistemul kabbalistic al lui Maimonide, aceştia sunt cel de-al şaselea ordin îngeresc, după serafimi, imediat superiori celor numiţi Elohimi, însă în creştinism, sunt abia cel de-al nouălea cor angelic, ultimul şi cel mai apropiat de oameni.
Conform învăţăturii kabalistice, aceştia corespund sefirei Tiferet, adică Splendoarea, sfera solară, iar conducătorul lor este Arhanghelul Rafael. Această atribuţie nu prea corespunde cu ideea pe care ne-o facem noi în vest despre aceşti mesageri şi despre arhangheli, bineînţeles. Conform tradiţiei creştine şi filosofiei magice medievale, ultimul cor divin, cel al îngerilor, ar fi condus de Gabriel, iar Gabriel este cunoscut prin tradiţie ca fiind aducătorul de veşti. După cum am văzut în secţiunea dedicată lui, Gabriel este cel care mijloceşte cuvântul, cel care poartă mesajele cele mai importante de la Dumnezeu direct către oameni. Fiind conducătorul lor şi în acelaşi timp, un Înger al Prezenţei, Gabriel primeşte poruncile divine direct de la Domnul şi le comunică muritorilor, fără a fi nevoie de mijlocirea întregii ierarhii angelice de nouă coruri. În „Cartea lui Daniel”, acesta este îngerul trimis pentru a-l ajuta pe tânărul profet să-şi desluşească viziunile. În Noul Testament, acesta este arhanghelul care vesteşte Elisabetei naşterea lui Ioan, cel care avea să devină mai târziu Botezătorul, dar şi cel care aduce Mariei vestea că a fost aleasă drept mamă fecioară a lui Emmanuel, cel care avea să fie Messia, eveniment comemorat sub numele de Buna-vestire. Rolul său ca mesager este cunoscut şi în Islam, sub numele de Jibril, fiind îngerul care i-a revelat lui Muhammad Coranul.
Care este rolul acestor fiinţe divine din ierarhiile angelice?
Este greu să vorbim despre mesageri sau despre malakhimi tocmai pentru că referirile la ei sunt atât de multe. Biblia nu face vreo diferenţiere între arhangheli şi mesageri. De multe ori rolurile se confundă: cu toate că nu toţi trimişi (malakhimi) sunt consideraţi arhangheli iar cei mai mulţi arhangheli menţionaţi în scrieri au şi rolul de mesageri. Se pare că în funcţie de necesitatea planului divin şi de importanţa problemelor aflate în discuţie, anumitor oameni le era trimis un înger mai mult sau mai puţin important. Profeţii şi regii primesc mesaje de la arhangheli, în timp ce oamenii simpli de la îngeri inferiori. Oricare ar fi adevărata lor poziţie în schema divină, mesagerii sunt apropiaţi de oameni. Rolurile lor de aducători de veşti sunt două, conform tradiţiei spirituale. Primul este să ducă rugăciunile oamenilor în Ceruri, iar al doilea este să aducă mesajele lui Dumnezeu oamenilor. După cum bine ştim, în tradiţie există arhangheli care se ocupă de acest lucru, de colectarea şi coordonarea rugăciunilor şi petiţiilor, asemenea unui tribunal celest, şi aceasta era ideea dominantă în urmă cu câteva sute de ani, dar acest lucru nu înseamnă că Dumnezeu este incapabil să ne audă dacă ne rugăm lui. Nici nu este bine să ne rugăm îngerilor, deoarece nu ei ne îndeplinesc rugile cu de la ei putere, ci cu permisiunea lui Dumnezeu şi prin puterea acestuia. Noi putem să adresăm rugăciunea lui Dumnezeu, iar îngerii sunt doar cei care… fac munca.Să ne gândim la următorul exemplu. Îmi este foame. Am un prieten care este ospătar. Mă duc la el şi îi cer să-mi aducă un anumit fel de mȃncare, dar el nu are cum să-mi ȋndeplinească dorinţa pe loc, căci nu el este cel care găteşte. Greşeala este a mea pentru că ar trebui să fac o comandă bucătarului, prin el, ca dorinţa mea să se împlineacă. Acum, din moment ce eu cu el vorbesc, el îmi aduce mâncarea şi lui îi dau banii, ar fi normal să consider că el este responsabil pentru ceea ce mănȃnc? Deloc. El doar a intermediat.Mesagerii sunt doar intermediarii lui Dumnezeu, de aceea nu ar trebui să ne rugăm lor. Am auzit multe persoane care citind articolele despre arhangheli mi-au spus cât de mult se roagă la ei, cât de des îi roagă pe arhangheli să îi ajute. Greşit. Ne rugăm lui Dumnezeu, întotdeauna, ca prin mijlocirea unui înger sau altul, puterea sa să poată interveni. Oricât de formidabili sunt ca înfăţişare, lumină şi putere, absolut toţi îngerii sunt servitorii umili ai lui Dumnezeu.
Asterion