Ronde.ro

Ce simbolizează de fapt Bradul de Crăciun?

Luni, 26.dec..2016 00:00 Ritualuri si simboluri, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Sărbătoarea Crăciunului ne întâmpină cu o sumedenie de tradiții pe care ne grăbim să le împlinim, însă le cunoaștem noi rădăcinile cu adevărat?

Vă invit să explorăm împreună simbolistica bradului de Crăciun, acest centru în jurul căruia gravitează bucuria noastră în această perioadă a anului.

Împodobirea bradului este un obicei cu origini „necreștine”. Se spune că, încă din cele mai vechi timpuri, diverse popoare obișnuiau să adune crenguțe de brad în apropierea solstițiului de iarnă, de teamă că iarna va înghiți toată suflarea. Totuși, crenguțele își păstrau verdele, ceea ce menținea speranța în inimile lor. Bradul avea o semnificație de protecție, iar oamenii alegeau cu respect prezența lui tocmai pentru a avea sprijin sufletesc în cea mai rece perioadă a anului.

Bradul – Arbore Cosmic

În mitologia românească, bradul capătă conotații cosmice, fiind prezent în toate ritualurile inițiatice, de la naștere până la moarte: „ca arbore de naştere, de înfrăţire simbolică între noul născut şi un brăduţ … ca arbore de nuntă care ţine loc de mire în prenunta sau nunta mortului, „simulacrul bradului” sau stâlpul de nuntă folosit în ritul public al urcării pe stâlp pentru a lua din vârf însemnele nunţii, năframa, smocul de busuioc şi plosca cu vin şi a le înmâna miresii. Ca arbore fertilizator împlantat între pomii fructiferi, ca arbore de bun augur în colindele invernale, ca arbore de judecată (bradul de jurământ  şi bradul justiţiar), ca arbore funerar pus la capul mormântului şi care ajută în marea trecere a sufletului peste Apa Sâmbetei sau Marea Neagră, ca arbore de pomană substituit printr-un pom fructifer; ca stâlpi de armidean, purtători de icoane şi ca monument stilimorf, coloana cerului, în jurul căreia gravitează o bună parte din daimonologia, semideologia şi erologia mitică” (Romulus Vulcănescu, etnograf).

Așadar, putem spune despre brad că este un arbore cosmic care, la nivel simbolic, unește Cerul și Pământul.

Conform Dicționarului de simboluri și arhetipuri culturale, Bradul „este considerat copac totem al protoromânilor. Simbolizează viața veșnică, tinerețea și vigoarea, mândria, curajul și verticalitatea (masculină). În această ipostază e prezent în ritul de nuntă (bradul mirelui) și de înmormântare, unde semnifică „tânărul nelumit” (neînsurat). În toată literatura populară românească și în cea cultă bradul e înconjurat de o adevărată aureolă poetică, fie în ipostaza sa de simbol al vieții, fie ca un copac funebru, ca simbol al tristeții.”

ce-simbolizeaza-de-fapt-bradul-de-craciun-2

Realitatea crudă a brazilor românești

Dacă am fi conștienți de importanța sacră a bradului, în niciun caz nu l-am tăia cu inima împăcată. Din păcate, sentimentul comuniunii cu natura s-a estompat din ce în ce mai tare, lăsând loc unor motivații mercantile și derizorii. Strămoșii noștri își permiteau să mai taie câte un copac sau să vâneze, însă de fiecare dată tratau cu respect natura, arătându-i recunoștință pentru darurile sale ce nu pot fi plămădite de mâna umană. Cu fiecare brad tăiat în neștire, parcă se mai șubrezește puțin liantul dintre Cer și Pământ.

Crăciunul nu înseamnă a dărui strict persoanelor din jurul nostruci și… existenței însăși, dacă doriți. Gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra un brad natural tăiat. Veți spune că aceștia sunt, oricum deja tăiați. Acesta nu este decât un cerc vicios al gândirii: Cu cât cererea crește și vânzările sporesc, cu atât comercianții vor alimenta stocurile, activând resorturile unui mecanism dăunător pentru ecosistem. Vă recomand sincer să optați pentru un brad artificial sau cel puțin pentru unul care poate fi replantat.

Un gest de creație conștientă

Gestul de a împodobi bradul, fie el unul artificial, poate căpăta semnificații profunde dacă vă deschideți inima. Cum ar fi ca, în loc să vă grăbiți să aranjați ornamentele, beteala și globurile, să fiți atent/ă la fiecare obiect așezat în brad, ca și cum v-ați împodobi sufletul cu însușirile dorite? Un glob poate să fie bucurie, altul înțelepciune… sau sănătate. De asemenea, puteți asocia culori cu dorințe și intenții pentru anul ce vine. Cum ar fi să vă imaginați că, pregătind bradul, înălțați, de fapt,  o rugăciune din inima voastră pe axul cosmic care leagă Cerul și Pământul? Lăsați copilul interior să se joace în voie și să împărtășească entuziasmul cu cei dragi. Este o perioadă a magiei în care suntem, poate, mai deschiși în fața miracolelor decât în alte perioade ale anului.

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!