Ce simbolizează salcia de Florii – obiceiuri şi tradiţii ale acestei sărb...

Sărbătoarea de Florii este primul praznic împărătesc din an
Cu o săptămână înainte de Paşti sărbătorim un eveniment important în calendarul ortodox care anunţă Învierea Domnului şi anume sărbătoarea de Florii. Această zi comemorează învierea lui Lazăr, dar cel mai important: intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Este prima sărbătoare de primăvară de care se ţine cont în majoritatea zonelor din România şi se sărbătoreşte conform tradiţiilor specifice locului. În trecut, pe meleagurile poporului nostru această sărbătoare se ţinea cu multă solemnitate; era o ceremonie la care luau parte împăraţii şi oameni importanţi ai curţii şi li se ofereau făclii luminate, asemeni celor pe care le aprindeau la miezul nopţii în Biserică în noaptea de Paşti. De asemenea, seara acestei zile marchează începerea deniilor – slujbele de seară ţinute în săptămâna mare.
De ce la români se împarte salcie şi nu crenguţe de finic?
În legenda originală Domnul Iisus Hristos, după cum bine ştim, a fost întâmpinat în intrarea sa în Ierusalim ca un adevărat împărat. Mulţimea şi-a aşternut hainele la picioarele Lui pentru a nu călca direct pe pământ, iar pe drumul său înspre templul lui Dumnezeu a fost acompaniat de aceştia care au început să taie crenguţe din pomi şi au dat, astfel, un aer de sărbătoare, creând o adevărat ceremonie cu ocazia intrării Mântuitorului în Ierusalim. Principalul scop al acestei ceremonii era ca toată lumea să-l cunoască pe cel care avea să le fie Mântuitor, iar astfel Iisus şi-a revelat adevărata sa identitate în faţa tuturor.
Revenind la întrebarea noastră, în România am preluat această tradiţie şi în fiecare an credincioşii merg la biserică pentru a lua salcie şi apă sfinţită. Un motiv evident pentru care folosim salcia este acela că la noi nu cresc copacii de finic sau măslin, dar nu numai. Salcia este un simbol pe care Biserica Ortodoxă l-a adoptat în spiritul acestei sărbători şi în ciuda celor care consideră că este un substitut cu semnificaţii religioase mai slabe decât crenguţele prezente în legenda originală, de fapt şi salcia are un istoric simbolic bogat.
Ce simbolizează salcia?
Simbolul sterilităţii
În Evul Mediu, la noi planta de salcie era renumită pentru proprietăţile sale anti-afrodisiace şi astfel la curţile împăraţilor români şi în cercurile clericale era adesea folosită de aceia care doreau să-şi înfrâneze poftele trupeşti.
Simbolul fecioriei
În cadrul Tesmephoria, un festival grecesc legat de cultul lui Core şi Demeter, femeile stăteau pe un pat de salcii pe care şi-l confecţionau singure, un simbol al fecioriei şi al dăruirii unei vieţi întregi trăite în castitate şi jurământ.
Simbol al sănătăţii şi al vindecării
În credinţa populară se ştie că cei care nu au posibilitatea de a merge la biserică în ziua de Florii trebuie să fie spălaţi cu apă sfinţită şi loviţi cu crengi de salcie. Se spune că acest ritual alungă boala şi curmă suferinţa celor care se supun acestei tradiţii.
Ceea ce reţinem de aici sunt semnificaţiile legate de feciorie, un simbol al salciei care leagă această plantă de viaţa şi jertfa Fecioarei Maria, cea care a dat naştere lui Iisus Hristos. Astfel, alegerea salciei pentru a fi simbol al sărbătorii de Florii pentru poporul românesc nu este aleatorie. Mai ales, ţinând cont că românii au fost dintotdeauna şi vor fi mereu legaţi de tradiţiile spirituale ale naturii care i-a primit în sânul ei pe aceste meleaguri minunate.
Sărbătoriţi aşadar Floriile alături de cei dragi şi înconjuraţi-i cu iubire pe toţi, dar mai cu seamă pe cei care îşi serbează astăzi ziua de nume! La mulţi ani!