Ronde.ro

Ce spune Buddhismul despre Moarte

Miercuri, 14.iun..2017 00:00 Religie si credinta, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Majoritatea religiilor prezintă într-un fel sau altul viața după moarte. Însă,ceea ce spune  Buddhismul despre moarte este unic și frumos.

Conform buddhiștilor, la un moment dat, fiecare dintre noi vom trece prin ciclul vieții, prin moarte și renaștere. Pentru ei, moartea nu este ultimul pas ci mai degrabă, este un pas în plus dintr-un ciclu continuu.

Samsara și Nirvana

Buddhiștii cred că moartea reprezintă doar moartea fizică a corpului uman temporar. În ciuda dorinței noastre de a ne agăța de corpul fizic, așa cum orice pe lumea asta moare, la fel se va întâmpla și cu corpul nostru.

Acest ciclu ai vieții, morții și renașterii poartă numele de Samsara. Acest ciclu ne împinge energia vieții din corpul fizic după moarte, în altă formă. Ca și alte religii, Buddhismul se concentrează pe a trăi într-un mod pozitiv pentru a asigura o viață după moarte mai bună. Buddhiștii cred că dacă faci bine, ai o conduită etică, îți dezvolți înțelepciunea și concentrarea, sufletul tău va atinge iluminarea cu fiecare viață pe care o să o trăiești. Astfel, îți vei asigura o renaștere mai bună.

Odată ce individul a căpătat adevărata iluminare sau Nirvana, după ce moare scapă de Samsara. Pentru a primi iluminarea, buddhiștii trebuie să accepte cele 4 Adevăruri Nobile și să se trezească la realitate.

Aceeași ideologie stă și în spatele Karmei. Cu cât vei face mai mult bine, cu atât Karma ta va fi mai bună. Cu cât vei face mai mult rău și vei acționa în mod negativ, cu atât Karma ta se va transforma într-una rea, și implicit progresul tău spre renaștere va fi oprit.

Buddha și-a învățat discipolii să nu privească cu teamă moartea, ba din contră să privească moartea ca pe un nou pas spre renaștere.

Odată ce un individ moare, buddhiștii cred că se reîncarnează într-unul din cele 6 tărâmuri: Rai, Iad, animal, uman, Asura (divinități răuvoitoare ce reprezintă forțele distructive ale naturii, sau demoni) sau ca fantomă înfometată. Karma individului decide drumul pe care îl va lua sufletul acestuia, deși nici unul din aceste tărâmuri nu este permanent.

Singurul sfat pe care ni-l poate oferi Buddha, în ceea ce privește pregătire pentru moarte: este să ne curățăm mintea, corpul și spiritul. Pe de altă parte, Buddha ne învață că atașamentul nu este important, de aceea nu este bine să ne atașăm de lucrurile materiale.

Ataşamentul este originea şi rădăcina suferinţei, aşadar este cauza oricărei suferinţe.”

Așa că în loc să ne agățăm de fragila noastră viață temporară, el ne încurajează să o acceptăm ca pe un simplu pas în drum spre scopul final, și anume Nirvana.

”Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar acționa. Dar cred într-un destin care cade asupra lor dacă nu acționează”. – Buddha

De ce să nu considerăm viața ca doar o simplă oprire? Indiferent în ce credem, indiferent cât de religioși suntem, de ce să nu credem că moartea este granița dinaintea renașterii? Indiferent ce credem, de ce să nu credem? Una nu o anulează pe cealaltă!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!