Ronde.ro

Cele mai periculoase E-uri şi aditivi alimentari

Vineri, 24.iul..2015 14:00 Nutritie, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Trăim timpuri moderne. Viaţa cotidiană a devenit complexă şi ne solicită din foarte multe puncte de vedere. De aceea alimentaţia este unul dintre cele mai importante domenii, mai ales că la ora actuală există o întreagă industrie planetară a alimentaţiei, care consumă şi produce cantităţi imense de materii biologice. Dar… ştim noi ce mîncăm? Atunci cînd ne uităm în vitrinele magazinelor, privirea noastră este atrasă de coloritul divers al alimentelor şi dulciurilor, şi raţiunea nu mai stă să calculeze dacă un produs este sau nu periculos pentru sănătatea proprie.

Cum să recunoastem produsele sănătoase?

Cele mai periculoase E-uri si aditivi alimentari 2De aceea, ne-am decis ca în acest articol să vă venim în ajutor cu informaţii referitoare la substanţele folosite în alimentaţie. Ele se numesc E-uri sau aditivi alimentari. Dacă ne uităm pe eticheta unui produs, oricare ar fi acela, vom observa că are trecut termenul de garanţie. Trebuie să înţelegem că orice substanţă, fie ea şi bună, în timp, în interiorul ei, se transformă treptat, calităţile ei chimice schimbîndu-se lent, dar sigur, şi din acest motiv putem spune că orice produs alimentar nu prezintă cu adevărat garanţie decît cel mult o lună – două după cumpărare, cît mai este încă stabil din punct de vedere chimic. Cercetătorii spun că aditivii alimentari sînt substanţe chimice de sinteză şi, deoarece ele nu se găsesc în mod natural, nu ar trebui să facă parte din alimentaţia noastră.

Impactul Eurilor asupra organismului este devastator, deoarece eleasaltul unor asemenea substanţe, dar în timp organismul tinde să slăbească pe partea sa imunitară, faţă de E-uri. O substanţă străină, afirmă medicii, nu poate fi administrată timp îndelungat fără a produce efecte secundare. Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un bombardament asupra organelor interne, provoacă distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i împotriva propriului organism), precum şi o serie de tumori maligne şi benigne. Majoritatea produselor alimentare conţin aditivi, care conservă, dau culoare, formă, spumează şi mai ales dau aromă în mod artificial, făcînd astfel produsul atrăgător şi vandabil timp îndelungat. nu sunt recunoscute şi acceptate de către acesta. Cu toate acestea, ficatul nostru rezistă la 

E-urile sunt precursorii bolilor

Produsele alimentare cu termen de garanţie de un an sau doi nu sunt o raritate.Cele mai periculoase E-uri si aditivi alimentari 3

Nu ne putem aştepta ca un produs atât de vechi să fie bun pentru organismul nostru, chiar dacă el are autorizaţia sanitară pentru a fi comercializat. Este suficient să ne gândim că o maioneză se alterează în mod normal foarte repede (în 24 sau maxim 48 de ore), deoarece ea constituie o hrană foarte bună pentru bacterii.

Lista E-urilor alimentari:

coloranţi – pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182

conservanţi – substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării cu microorganisme; E200-E297

antioxidanţi – substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea împotriva oxidării (de exemplu: rîncezirea, schimbarea culorii); E300-E390

emulgatori – asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare; E400-E496

săruri de topire – E400-E496

agenţi de îngroşare – substanţe care au capacitatea de a mări vîscozitatea produselor alimentare; E400-E496

agenţi de gelifiere – substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496

stabilizatori – substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinînd omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496

agenţi de gust (aromatizanţi) se împart în trei categorii:

a) substanţe aromate naturale – se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală sau animală;

b) substanţe identic naturale – sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză; substanţe artificiale – se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale; E600-E640

• acidifianţi – substanţe care cresc aciditatea alimentelor, imprimîndu-le un gust acru; E300E390

• agenţi antiaglomeranţi E500-E580

• amidon modificat – E1400E1450

• edulcoranţi (îndulcitori) – substanţe (altele decît zahărul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999

• substanţe de afânare – substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea din punct de vedere energetic; E400-E496

• antispumanţi – se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!