Ronde.ro

Consultatii Logopedie

Miercuri, 30.sept..2015 15:37 Consultatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ce este logopedia?

Din punct de vedere etimologic, termenul de logopedie reprezintă educarea (paidea) vorbirii (logos – cuvânt). Aşadar, putem spune că logopedia este ştiinţa care se ocupă cu depistarea si corectarea vorbirii, mai exact a tulburărilor de limbaj. Cele mai întâlnite tulburări de vorbire sunt tulburările de pronunţie (dislalii, dizartrii, rinolalii), tulburări de ritm şi fluenţă (tahilalie, bradilalie, balbism), dislexia (tulburările cititului) şi disgrafia (tulburările scrisului).

Cine sunt cei mai afectaţi de aceste tulburări?

Cei mai afectaţi de aceste tulburari de limbaj sunt în mod special copiii de vârsta preşcolară, dar putem întâlni această afecţiune la unii adulţi care au suferit accidente vasculare cerebrale sau accidente ischemice.

Care sunt cauzele care produc tulburările de vorbire la copii?

Există 3 cauze care pot sta la baza acestei afecţiuni:

  • Cauze prenatale: boli infecţioase şi intoxicaţii ale femeii gravide, malformaţii fetale, carente nutriţionale, şocuri psihice
  • Cauze perinatale: sarcini distocice, cu travaliu îndelungat sau însoţit de complicaţii, anoxie cerebrală provocată de înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului
  • Cauze postnatale care pot fi:

– organice (malformaţii sau anomalii anatomice, boli ale primei copilării, afecţiuni cronice marcante, disfuncţii fiziologice)

– funcţionale (deficiente ale respiraţiei sau fono-articulaţiei, insuficienţe funcţionale la nivelul sistemului nervos central, dificultăţi în realizarea schemelor verbo-motorii complexe)

– psiho-neurologice (tulburări de tip neuropsihiatric, psihopatologic, deficienţă mintală, tulburări de atenţie şi de memorie)

– psiho-sociale (formarea unor deprinderi greşite în pronunţie, încurajarea în scop de divertisment a vorbirii defectuoase a copilului, traume psihice, şocuri emoţionale, metode greşite de educare, blocaje afective)

Când se poate aplica terapia logopedică?

Este recomandat ca terapia logopedică sa înceapă în jurul varstei de 4 ani şi jumătate – 5 ani în cazul în care copilul poate să pronunţe anumite sunete, cuvinte deşi le pronunţă defectuos, utilizează propoziţii, iar în cazul în care sunt semne că ar exista anumite deficienţe mintale este recomandat să se înceapă chiar mai devreme de această vârstă.

Primul pas ce trebuie facut este acela de a consulta un logoped pentru un examen logopedic în urma caruia se stabileşte tipul de tulburare de limbaj, iar după aceea să se înceapă recuperarea propriu-zisă a sunetelor afectate prin tehnici şi exerciţii logopedice specifice.

Consultaţie de logopedie în Bucureşti

Vorbirea defectuoasă la copii sau semnele unor carenţe de vorbire nu sunt un subiect de ignorat la orice vârstă. Şedinţele de logopedie trebuie efectuate regulat, iar părinţii trebuie să ia în calcul toate observaţiile specialistului logoped şi să le pună în practică acasă, deoarece exerciţiile de logopedie nu sunt uşor de efectuat.

Zenivers pune acum la dispoziţie specialişti de logopedie, iar prin intermediul site-ului vă puteţi programa la o consultaţie în cadrul căreia veţi beneficia de un diagnostic şi o schemă de tratament conform afecţiunii pe care doriţi să o trataţi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!