Cum este influenţat sistemul nervos de energia spiritului?

Atunci când ne uităm în oglindă, mai ales dimineaţa după ce ne trezim, vedem aceeaşi faţă vreme de câteva zeci de ani, cu schimbările care se produc de la un deceniu la altul datorită înaintării în vârstă.
Oare ce procese se petrec în interiorul fiinţei noastre, astfel încât odată la 7-8 ani chipul nostru devine tot mai îmbătrânit?
Este foarte important de ştiut care este mecanismul principal prin care organismul uman primeşte şi vehiculează energia vieţii. Toţi specialiştii din lume sunt unanim de acord cu faptul că omul este o fiinţă atât de complexă datorită sistemului său nervos. Dacă această structură nu ar avea alcătuirea aceasta atât de perfecţionată şi atât de complexă în acelaşi timp, noi am fi la fel ca orice animal. Gândiţi-vă că una dintre funcţiile principale ale sistemului nervos central este aceea de a coordona exprimarea limbajului articulat, noi fiind singura specie de pe Pământ capabilă de aşa ceva. Pe lângă asta sistemul nervos îndeplineşte o mulţime de alte funcţii de care noi nu suntem conştienţi. Respiraţia, clipitul, gesturile voluntare şi involuntare, precum şi multe alte tipicuri umane, sunt permanent întreţinute de sistemul nervos. Deci putem spune că această parte a organismului nostru cosnumă o cantitate foarte mare de energie. Cei care lucraţi în domenii intelectuale aţi putut observa că activitatea de tip intelectual de multe ori consumă mult mai multă energie energie decât munca fizică. Profesorii de exemplu sunt persoane care seara resimt o oboseală mentală, şi uneori şi psihică, deoarece atunci când predau consumă foarte multă energie psiho-nervoasă sau mentală, ceea ce solicită sistemul nervos din plin. Trebuie răbdare, tact, bunăvoinţă, şi nu este uşor să fi profesor de exemplu în asemenea vremuri cum sunt cele de acum, mai ales la noi în România, cu atâtea neajunsuri.
Ce legătură poate fi între sistemul nervos şi spirit?
Toată energia pe care o avem provine în primul rând din spiritul nostru, această formă de energie vie care există şi care ne alimentează întreaga structură a fiinţei, pe mai multe nivele. Ca să se poată manifesta în şi prin trupul nostru, spiritul emite ceea ce se cheamă suflu, adică un curent de energie care vine din univers şi trece prin spirit, sub forma unei vibraţii care odată intrată în partea inferioară şi fizică a fiinţei noastre determină respiraţia. Astfel în cazul în care suntem obosiţi, aşa cum recomandă la ora actuală toţi terapeuţii şi medicina modernă, este bine să luăm o mică pauză şi să respirăm liniştiţi şi în mod ritmic, fiind deconectaţi total de la activitatea din urmă cu câteva minute. În acest fel se reglează iar nivelele optime de energie, sistemul nervos îşi reîmprospătează starea, şi ne vom simţi apţi să continuăm activitatea cotidiană. Prin intermediul respiraţiei conştientizate sistemul nervos primeşte din planurile subtile noi cantităţi de energie, pe care le distribuie rapid în zonele din organism care au un nivel energetic scăzut. De ce se întâmplă deseori aşa? Pentru că ne focalizăm prea mult mintea pe activitatea din ziua respectivă, şi mentalul practic separă într-o anumită măsură curenţii de energie vie din Univers, de restul fiinţei noastre, şi ajungem la un moment dat să ne simţim cam obosiţi. Asta arată că sistemul nervos şi-a canalizat energiile doar în direcţia indicată de către mentalul pe care noi l-am forţat să se focalizeze asupra unor chestiuni importante. În mod normal sistemul nervos trebuie să canalizeze energiile în mod relativ echilibrat, astfel încât să nu resimţim starea de oboseală înainte de amiază.
Desigur că ar fi foarte mult de comentat pe marginea acestui subiect, însă este bine să ţinem seama de faptul că respiraţia ritmică şi conştientă şi sistemul nervos funcţionează împreună şi ne pot asigura o stare optimă în fiecare zi. Vom mai avea posibilitatea şi articolele viitoare să abordăm acest subiect atât de interesant pentru viaţa noastră de zi cu zi.
Mahatma