Ronde.ro

Cum puteți slăbi eficient cu dieta mediteraneană

deita metideraneana pentru slabire
Joi, 08.mart..2018 12:29 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Dieta Mediteraneană se înscrie în categoria celor mai sănătoase regimuri alimentare care există la nivel mondial datorită faptului că meniul este constituit din alimente neprocesate.

Această cură de slăbire își are originile în dieta Parasouda preferată de către persoanele care locuiau în insula Creta în vechime.

Chiar dacă unele plante au dispărut de-a lungul timpului, stilul alimentar propus de dieta mediteraneană poate fi adaptat și vremurilor moderne, iar cei care au urmat planul de nutriție cu strictețe s-au bucurat de numeroase avantaje.

Regimul alimentar impus de această dietă cuprinde rețete specifice celor 16 țări situate pe coasta Mării Mediterane.

Cum arată meniul acestei diete pe durata unei zile

Mic dejun

O felie de pepene galben

O felie de pâine prăjită

2 lingurițe de unt de arahide

1 măr

Gustare

30 grame de nuci, alune sau migdale

Prânz

2 căni salată de spanac

50 grame piept de pui

1 linguriță ulei de măsline

1 linguriță sos Vinaigrette

1 pita mică din cereale integrale

1 măr

Gustare:

30 grame de nuci, alune sau migdale

Cină:

140 grame de pește

1 cartof dulce, mic

Sote din broccoli, ardei, ceapă și ulei de măsline

1 fruct proaspăt

Beneficiile pe care le oferă dieta Mediteraneană

  • Puteți scăpa ușor de kilogramele în plus
  • Oferă posibilitatea de a controla mai bine nivelul de zahăr din sânge
  • Studiile de specialitate arată că un stil de viață sănătos determină reducerea riscului de instaurare a depresiei
  • Ultimele cercetări efectuate arată că planul alimentar impus de dieta mediteraneană a fost asociat cu reducerea riscurilor de infarct, atacurilor cerebrale, a bolii Alzheimer ș.a.m.d.

Recomandări de urmat în timpul dietei

  • Se indică cu preponderență utilizarea uleiului de măsline – de preferat extravirgin ca sursă principală pentru coacere și preparare. În procesul de gătire, se mai pot utiliza oțetul balsamic sau uleiul de alune de pădure.
  • Se recomandă să înlocuiți pe cât posibil carnea roșie cu un soi de carne mai ușoară – de pildă cum este cea de pasăre (pui sau curcan) sau de pește – de preferință cei grași deoarece au un conținut bogat în acizi Omega 3 și au efecte benefice asupra activității cardiace. Puteți consuma de două ori pe săptămână crustacee, calcan, merluciu, chefal, ton proaspăt sau din conserve, sardine, biban de mare, eglefin, somon, macrou, hering, păstrăv, creveți, crab, homar, hamsii, calamar;
  • De asemenea, importante surse de proteine pot fi preluate și din boabe de păstăi precum mazărea, fasolea, lintea, năutul, arahide, nuci și alte diferite plante. În acest fel, se vor diminua numărul de grăsimi saturate pe care organismul le va asimila, dar va crește numărul proteinelor de care aveți nevoie.
  • Evitați prăjelile și optați pentru hrană sănătoasă – preparată prin fierbere, la cuptor sau la aburi.
  • Alegeți porții mici de carne – acest ingredient fiind destinat doar pentru a-i da savoare hranei și mâncați o cantitate mai mare de cereale integrale precum grâu, orz, mei, porumb și orez brun și legume ca bază principală pe toată durata regimului. Specialiștii în nutriție recomandă să mâncați între trei și opt gustări pe zi – în porții de câte o jumătate de cană sau maxim două căni. O paletă variată de legume în diferite culori vă va asigura vitaminele și antioxidanții de care are nevoie organismul pentru a funcționa corespunzător. Așadar, puteți prepara salate sau orice alte mâncăruri, utilizând ingrediente precum ceapă, spanac, varză, dovlecei, praz, broccoli, conopidă, sparanghel, vinete, ardei, roșii, lăptuci etc.
  • Nu este interzis consumul de mirodenii și condimente. În ziua de astăzi, există o mulțime de plante aromatice care au efecte antiinflamatoare și antioxidante.
  • Alte alimente permise: nuci, migdale, nuci caju, castane comestibile, alune de pădure, castane comestibile, semințe de floarea-soarelui și de dovleac, de susan, mac;
  • Potrivit dietei mediteraneene, este permis consumul de ouă și de produse lactate însă nu prea frecvent – alegeți produse slabe în grăsimi – brânză, iaurt, lapte degresat;
  • Alcoolul nu este interzis, doar că se consumă în cantități mici sau moderate – maximum un pahar sau două de vin roșu;
  • Nu sunt permise produsele de tip fast food. De asemenea, evitați să vă încărcați stomacul, dar nici nu vă înfometați, recomandat ar fi să mâncați puțin și des.
  • Puteți consuma fructe proaspete pe post de desert – din care să obțineți necesarul de nutrienți – vitamina C, antioxidanți, grapefruit, portocale, mere, banane, struguri, cireșe, pepeni, ananas, smochine etc.

Sursă foto: laaloosh.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!