Cum să slăbești cât îți dorești cu dieta Paleo
Cunoscută sub denumiri distincte precum Dieta Epocii de Piatră sau Dieta Omului Cavernelor, Dieta Paleo este concepută de medicul Loren Cordain. Acesta afirmă că o alimentație asemănătoare cu cea pe care o aveau strămoșii noștri ne va ajuta să ne resetăm metabolismul, contribuind în același timp, la îmbunătățirea funcțiilor organismului.
Spre deosebire de alte regimuri alimentare, dieta Paleo nu impune restricții în ceea ce privește caloriile pe care le putem consuma.
Având în vedere că strămoșii noștri erau vânători prin excelență, dar și culegători, planul de nutriție al acestei diete respinge alimentele care presupun o prelucrare mai complexă.
Specialistul Loren Cordain suține că, deși, omenirea a evoluat, organismul nostru nu s-a putut adapta încă la schimbările apărute, așadar, sistemul nostru digestiv ar funcționa foarte bine dacă am consuma mai degrabă carne și legume, decât cereale sau lactate.
Ce alimente sunt interzise în dieta Paleo
Dacă te-ai hotărât să adopți stilul alimentar impus de dieta Paleo ar trebui să știi ce alimente nu ai voie să mănânci pe toată durata regimului. În primul rând, nu ai voie să consumi cereale deoarece conțin carbohidrați. Aceștia sunt transformați în glucoză – substanță pe care o folosește sistemul nostru pentru a produce energie și pentru a îmbunătăți funcționarea organelor. De aceea, orice cantitate de glucoză care nu este utilizată ca sursă de energie se va stoca sub forma unor depozite de grăsimi.
Lactatele – sursă importantă de calciu, vitamina D și probiotice – au apărut destul de târziu în alimentația oamenilor și erau consumate cu preponderență în anotimpul rece când se instaura sedentarismul. În general, laptele era consumat doar de copii până la vârsta de 1-2 ani.
De asemenea, nu ai voie să mănânci alimente procesate, cartofi, sare, uleiuri vegetale rafinate, leguminoase, anumite oleaginoase – precum arahidele.
Pe ce se bazează meniul alimentar al dietei Paleo
- Carne
Dacă vrei să slăbești, poți consuma carne de pasăre – pui, rață, găină, curcan – și carne de pește. Cel mai bine ar fi să alegi un tip de carne care provine de la un animal hrănite cu iarbă proaspătă și nu cu cereale, deoarece stilul alimentar al animalelor are o influență importantă asupra calității cărnii. Păsările care trăiau acum câteva mii de ani se hrăneau cu iarbă sălbatică ce creștea pe câmpuri, nu ciuguleau grăunțe cu hormoniși aditivi. De altfel se recomandă să consumi carne de pește sălbătic, nu carne provenită din crescătorii.
- Ouă
Ouăle aduc un aport semnificativ de proteine. Un ou mare conține: 6.25 grame de proteine, 75 calorii și 13 vitamine și minerale esențiale și 213 mg de colesterol.. De altfel, cele mai multe proteine se află în albușul de ou, în timp ce vitaminele, mineralele, grăsimile, carotenoidele (pigmenții portocalii, roșii și galbeni) și colesterolul se regăsesc în gălbenuș.Un ou mare conține Atât timp cât colesterolul este menținut la un nivel de maxim 300 mg pe zi, ouăle nu sunt interzise persoanelor care au colesterolul mărit. În general, se recomandă consumul de ouă de țară deoarece conțin mai mulți acizi grași Omega 3.
- Legume
Cu excepția cartofilor, poți consuma orice fel de legume cu condiția să fie preparate corespunzător. Astfel că, atunci când ții dieta Paleo, poți mânca legume coapte sau gătite la aburi sau pe grătar. În schimb, nu se recomandă să consumi legume prăjite.
- Uleiurile
Uleiul pe care îl consumi în timpul dietei, ar trebui să fie cât mai natural, așadar pentru ca dieta să dea roade pe termen lung și să te ajute să slăbești ar trebui să eviți uleiurile rafinate. În schimb, poți utiliza uleiul de măsline, de cocos sau de avocado la prepararea salatelor de exemplu, dar fără a folosi cantități în exces.
- Fructe
Fructele au nutrienți esențiali pentru funcționarea organismului tău. De aceea, pot fi incluse în planul tău alimentar, dar nu trebuie să exagerezi cu cantitățile dacă dorești să ai o siluetă de invidiat. De asemenea, ar fi bine să nu consumi fructe care au un conținut caloric mare și implicit un indice glicemic mare.
- Nuci
Fiind o sursă importantă de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, nucile sunt naturale și îmbunătățesc funcțiile organismului. Cu toate acestea, au un conținut caloric bogat, așadar în cazul unui regim alimentar se recomandă consumul a maximum 2 linguri pe zi.
Cu un plan de nutriție bine pus la punct și cu puțină mișcare, vei scăpa de kilogramele nedorite, dar totuși înainte de a ține această dietă ar fi bine să ții cont de sfatul unui specialist.
Sursă foto: simplyrecipes.com