Cum să-ți aperi punctul de vedere fără să strici relațiile cu ceilalți

Fiecare dintre noi este format din anumite caracteristici specifice nouă, printre care valorile morale. Principiile sau valorile morale ne definesc și ne influențează alegerile, pe tot parcursul vieții.
De cele mai multe ori, aceste valori funcționează ușor, în spatele culiselor, în timp ce îți influențează gândurile, modalitatea de a vorbi, dar și acțiunile.
Cu toate acestea, se întâmplă să fim nevoiți să ne spunem punctul de vedere, ba chiar să ni-l menținem, să ne menținem fermi pe poziții, să spunem clar părerea, dar fără a crea discuții sau controverse.
În general, când mi se întâmpla acest lucru preferam să tac, decât să mă trezesc într-o confruntare. Înainte aveam impresia că cel mai bine era să tac, chiar dacă îmi călcam pe anumite principii sau valori morale. De ceva timp încoace, nu mai fac acest lucru. Dacă eu cred în ceva și am o anumită părere despre acel lucru, prefer să îi spun omului direct, în față care este opinia mea.
Nu mă cert, nu confrunt ci pur și simplu afirm ceva în care cred cu tărie!
Cum să stai ferm pe poziții în fața opoziției
- Să știi în ceea ce crezi și ce reprezinți tu – deși pare normal, de obicei acest pas este trecut cu vederea. Prioritizează valorile tale și vezi care este cea mai importantă pentru tine.
- Să știi să-ți alegi disputele/bătăliile – trebuie să fi conștient că nu orice situație cere să te lupți pentru ea. Sun Tzu spunea: ”dacă o bătălie nu poate fi câștigată, atunci nu ai de ce să lupți”. Dacă există circumstanțe care îți vor ataca principiile, gândește-te bine dacă merită să lupți sau nu, dacă se află pe lista celor mai importante. Nu are rost să convingi pe cineva de ceva, dacă pentru tine nu este suficient de important.
- Spune ceva, nu sta tăcut – dacă te-ai decis să iei cuvântul, atunci respiră adânc, ia-ți inima în dinți, și spune clar și răspicat dacă cineva ți-a încălcat un principiu.
- Vorbește fără cusur – când vrei să îți spui punctul de vedere, este bine să ai grijă ce cuvinte folosești, să fii impecabil. Fii ferm, dar politicos! Impune-ți punctul de vedere, nu îl ataca pe celălalt. Este o diferență majoră între a critica și a ataca o persoană.
- Rămâi imparțial și evită reacțiile emoționale – atunci când cineva îți atacă credința este foarte ușor ca situația să escaladeze emoțional, dar în astfel de situații este bine să rămâi obiectiv. Încearcă să vezi situația din punctul de vedere al celuilalt. Nu lua lucrurile prea personal, incearcă să explici cituația clar, nu obligi pe nimeni să fie de acord cu tine, pur și simplu tu îți spui punctul de vedere.
- Respectă părerile celorlalți – chiar dacă nu ești de acord cu principiile sau valorile altora, ascultă-i măcar. Și ei au dreptul să aibă propriile lor valori și principii morale.
- Nu poți controla rezultatul – obiectivul tău este să îți aperi părerile nu să i le schimbi altuia. Nu trebuie să controlezi nimic.
Oscar Wild spunea: ”fiecare sfânt are un trecut și fiecare păcătos are un viitor”.
Alexandra Dănciulescu