Cum te ajută terapia jungiană să-ți descifrezi cele mai complicate vise
Să ne aplecăm cu încredere asupra viselor noastre vă invit. Mesajele lor sunt aliați de încredere în dezvoltarea noastră. Frânturi de amintiri, credințe, experiențe sau dorințe. Un loc intim al fiecăruia în care universul interior se dezvăluie prin simboluri scoase parcă dintr-un basm care ne înfricoșează sau ne încântă în aceeași măsură. În lumea imaginarului mito-poetic, deosebit de productiv, sub aspectul narațiunilor epice visele s-au dovedit a fi motivul în care sufletul este capabil să se metamorfozeze.
Mitologia, cultura popoarelor și psihologia se întrepătrund cu acest minunat și surprinzător tărâm al viselor.
Psihoterapia folosește ca tehnică de lucru și interpretarea viselor
Simbolul înseamnă o reprezentare, o emblemă sau o imagine, ce poate fi asociată cu câteva cuvinte sau prescurtări. Analiza simbolurilor este o componentă de bază a metodei analitice a lui Jung, căreia i-a dedicat o mulțime de lucrări.
Cartea lui James A.Hall – “Interpretarea jungiană a viselor” este un început bun în a cunoaște cât mai multe despre visele noastre.
Spre deosebire de Freud, care reduce aproape toate simbolurile onirice la sexualitate, Jung susține că simbolurile sunt indicații privind arhetipurile inconștientului colectiv și, în special, Sinele.
Jung a analizat simbolurile din visele pacienților săi, considerându-le indicii vitale pentru problemele lor psihologice dar și indicatori privind însănătoșirea lor. Pacienții erau încurajați să mediteze asupra simbolului sau să facă asociații astfel încât să-i poată descifra sensul. Urmând acestea, pacienții descopereau noi sensuri și, în același timp, apăreau alte simboluri pline de înțeles ca și cum fiecare simbol descuia o ușă prin care intrau noi simboluri.
Oamenii experimentează inconștientul prin simboluri întâlnite în tot felul de aspecte ale vieții: vise, artă, religie și în simbolurile dramelor pe care le întâlnim în relații și în căutarea vieții. Scopul psihoterapiei este să ajute individul în a restabili o relație sănătoasă cu inconștientul. Simbolurile răsar din îmbogațirea subconștientului vieții și susțin o evoluție a psihologicului.
În analiza viselor, de mare ajutor sunt motivele mitologice cunoscute:
Principiul feminin– reprezentat de trei forme principale:
- Tipul afrodic ( Erosul legat de frumusețe și atracție sexuală)
- Tipul demetric ( Erosul legat de feminitate)
- Tipul feciorelnic ( Erosul legat de virginitate)
Simboluri ale principiului feminin des întâlnite în vise sunt: pământul, natura, pădurea, peștera, apa statică – viața nediferențiată, lipsită de forme, instabilă, schimbătoare, fertilă.
Principiul masculin – apare în special în trei forme:
- Tipul dionosiac – virilitatea.
- Tipul adonisiac – fertilitatea.
- Tipul hermetic – inteligența.
Simboluri ale principiului masculin des întâlnite în vise sunt:
- Vântul
- Aerul
- focul
- fulgerul
Temele de mare importanță tind să se repete în vise, sporind șansele preluării corecte a mesajului oniric. Prin simbolurile din vise, gândirea simbolică deschide poarta către inconștientul colectiv. De asemenea, miturile, basmele și legendele au ca referent procesul de individuație
( Jung – reprezintă realizarea conștientă a realității psihologice unice a unei persoane, incluzând atât punctele tari, cât și limitările acesteia; facilitează experimentarea Sinelui ca centru reglator al psihicului)
Prin călătorii inițiatice spre centru și adâncuri, în căutarea comorilor ascunse, curajul coborârii conduce la înălțare. Psihologia analitică jungiană raspunde unei crize în evolutia umanitătii. Terapia jungiană vizează pierderea legăturii contemporanilor cu divinitatea reprezentată ca centru unificator.
Așa cum spuneam și la începutul articolului, încercați să vă înțelegeți visele și dacă aveți nevoie de ajutor apelați și la un psihoterapeut.
Corina Ivan