De ce să practicăm meditația?

De-a lungul anilor marii înțelepți și profesori spirituali ne-au încurajat, într-un fel sau altul, să practicăm meditația pentru liniște interioară și relaxare. După o decadă de dovezi științifice, am realizat că aveau și ei totuși, dreptate.
Știința din spatele meditației
Creierul este organul cel mai puternic al corpului, atât de puternic încât ne poate afecta bunăstarea fizică și psihică. Pe măsură ce înveți să controlezi situațiile stresante, câștigi abilitatea de a-ți afecta pozitiv sănătatea.
Răspunsul în fața stresului se activează în momentul în care te afli în fața unei situații la muncă, stai în trafic sau ai o noapte agitată. Indiferent dacă este o situație stresantă sau doar avem impresia unei situații stresante, corpul își activează sistemul nervos simpatic, oferindu-ți instant mai multă energie pentru a face față situație.
Astfel, organismul eliberează în sânge cortizol, un hormon natural; dar acest lucru vine cu un cost. Expunerea prelungită la acest hormon dăunează sănătății mentale și psihice, ducând la îngrășare și depresie.
Studiile au arătat că respirația profundă și practicarea meditației, de fapt, îți activează sistemul nervos para-simpatic, cel care îți reglează bătăile inimii și îți relaxează musculatura. Meditația, de fapt, îți oprește corpul să producă cortizol.
Beneficii mentale ale meditației:
- Reduce stresul
- Îmbunătățește concentrarea
- Îmbunătățește memoria
- Reactivitate emoțională mai redusă
Beneficiile fizice ale meditației:
- Reglează bătăile inimii
- Îmbunătățește răspunsul imun
- Reduce durerea
- Încetinește procesul de îmbătrânire
- Îmbunătățește somnul.
De ce ai nevoie pentru a practica meditația
Frumusețea acestei practici este că o poți face oriunde și oricând, și nu ai nevoie de multe lucruri pentru a începe. Pentru început însă, este bine să te înconjori de oameni experimentați în ale meeditației care să te poată învăța. Este foarte usor! Dacă nu mă crezi dă o căutare pe Google si o să vezi că găsești numeroase cursuri de meditație, în jurul tău.
Cum practici meditația
Există 2 practici simple pentru a intra într-o stare Zen. Prima, implică: un loc liniștit, confortabil, undeva unde știi că nu o să fii deranjat; un scaun sau o pernuță pe care să te așezi; și apoi te concentrezi pe respirație. Te concentrezi în așa fel încât, atenția să nu îți fie distrasă de alte lucruri. Pur și simplu, inspiri și expiri. Cum îți fuge mintea spre alte lucruri, revino ușor spre respirație. Dacă ești începător, nu îți face griji asupra perioadei de timp pe care o aloci acestei practici. Poți începe de la 5 minute.
A doua practică se poate face oriunde. De câte ori te simți stresat concentrează-te pe respirație. Întâi, observă ritmul respirației, apoi ușor diminuează ritmul respirației, continuă așa până în momentul în care îți vei simți respirația adânc, în stomac. Astfel, mintea primește semnale iar corpul se va relaxa.
Pe măsură ce încerci, vei vedea că meditația va fi din ce în ce mai ușoară, iar starea de relaxare se va instaura mai repede.