De ce sărbătorim Mărțișorul: tradiții și obiceiuri pe care nu le știai d...

Mărțișorul simbolizează venirea Primăverii. Prima oară este menționată existența acestuia într-o lucrare a lui Iordache Golescu. Origine acestei sărbători nu sunt cunoscute exact, dar se pare că a apărut pe vremea Imperiului Roman.
Anul Nou, în timpul Imperiului Roman, era celebrat în luna lui Marte, în prima zi a primăverii/ Marte era Zeul Războiului (Ares), al fertilității și vegetației. Culorile de alb și roșu reprezintă dualitate, alb însemnînd pace, iar roșu război.
În România, cercetări arheologice au demonstrat existența Mărțișorului încă de acum 8000 de ani. Pe atunci nu exista șnurul predominant de acum, ci pietricele vopsite în alb și roșu, ce se purtau în jurul gâtului.
De-a lungul timpului a apărut șnurul, căruia i se adăugase un ban de argint, care simboliza focul, lumina, căldura Soarelui. Cu banul se cumpăra vin roșu ca să fii rumen ca vinul, și caș proaspăt ca să ai fața albă precum cașul.
La geto-daci, luna Martie era prima lună din an, atunci calendarul avea doar două sezoane: vara și iarna, astfel că mărțișorul reprezenta un talisman menit să aducă noroc celui care îl poartă și sănătate.
Simion Marian, folklorist, presupune că în Moldova și Bucovina, mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau argint, legată de o ață alb cu roșu, pe care o purtau copii în jurul gâtului. Fetele tinere purtau acest simbol al primăverii în primele 12 zile ale lunii Martie, iar apoi îl mutau în păr până la sosirea cocorilor și până când înfloreau copacii. Se zice că după această perioadă, fetele trebuiau să lege ața de un pom înflorit, iar moneda o dădeau pe caș, astfel anul agricol era mai bogat.
Legendele Mărțișorului
Se povestește că Soarele a coborât pe Pământ sub chipul unei fete frumoase. Văzând-o, un Zmeu a răpit-o și a închis-o în palatul său. Atunci păsările s-au oprit din cântat, copiii au uitat să se joace și să râdă, toată lumea a căzut pradă tristeții. Un singur flăcău curajos, văzând ce se întâmplă s-a hotărât să elibereze fata din mâinile Zmeului. După un an de căutări, a găsit palatul și i-a cerut Zmelului ”socoteală”, a reușit să-l învingă și să elibereze Soarele, dar rănit în luptă sângele I s-a scurs pe zăpadă, iar în locul unde sângele a atins zăpada a răsărit un ghiocel- vestitorul primăverii. Astfel culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și curajul tânărului, iar cea alba ghiocelul, prima floare a primăverii.
În Republica Moldova circulă povestea cum că frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a văzut într-o tufă de porumbari, un ghiocel răsărit din zăpadă. Primăvara s-a hotărât să-l ajute și a început să dea la o parte zăpada și să rupă ramurile spinoase ale tufei, însă văzând acest lucru Iarna s-a înfuriat, a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Bineînțeles că ghiocelul a înghețat imediat, dar Primăvara a acoperit floarea cu mâinile ei, rănindu-se astfel din cauza mărăcinilor. Sângele s-a prelins peste floare și aceasta a înviat, astfel Primăvara a învins Iarna, culorile mărțișorului simbolizând sîngele Primăverii pe zăpadă.
Cum se păstrează sărbătoarea în prezent
În Bucovina, în prima zi a lui Martie, doamnele oferă acest simbol bărbaților ca semn de apreciere. Nu există o explicație pentru inversarea obiceiului, dar doamnele îl păstrează cu sfințenie, astfel de 8 Martie bărbații se simt obligați să întoarcă favorul.
În restul României, bărbații sunt cei care oferă acest simbol al primăverii, fetele și femeile purtându-l la mână aproape toată luna sau cel puțin 2 săptămâni, iar după această perioadă Mărțișorul se leagă de primul pom înflorit.
Se zice că Mărțișorul trebuie să ți-l lege un bărbat la mână, că altfel nu o să fie bine, iar când vrei să îl pui în pom, tot un bărbat trebuie să ți-l rupă, dar nu așa oricum, ci din greșeală.
Este o tradiție frumoasă, care probabil se ține mai mult pentru că noi doamnele apreciem frumosul și dorim să vedem aprecierea din partea bărbatului de lângă noi, dar indifferent care ar fi motivul purtați în fiecare an, de 1 Martie ”vestitorul Primăverii” și poate acesta va veni mai repede.