Dezvoltarea tehnologiei şi pericolele ei asupra umanității: va deveni omul o ...

Dezvoltarea tehnologiei şi a computerelor a dus în ultimii ani la performanţe importante în domeniul medicinii. Deja au început să devină obişnuite transplantele de organe interne la om. Acestea prefigurează un viitor incredibil pentru evoluţia oamenilor…
Credinţa combate bolile!
Într-o societate plină de aparate ultramoderne, care sunt capabile să efectueze sute de milioane de operaţiuni pe secundă, omul a devenit o ţintă uşoară pentru bolile derivate din sedentarism. Pe fondul unui mod de alimentaţie pe fugă, şi plin de carbohidraţi şi de grăsimi saturate, sănătatea individului uman s-a deteriorat considerabil. Diabetul, bolile circulatorii şi supraponderabilitatea fac ravagii de câteva decenii încoace, medicina modernă luptându-se din greu cu aceşti factori degenerativi. Cu toate că atât medicina modernă, cât şi cea naturistă, oferă tehnici şi produse pentru ameliorarea acestor patologii, totuşi pacienţii suferă în continuare de bolile pe care le au. Este necesară practicarea credinţei pentru a reuşi combatarea cu succes a stărilor de boală. Căci aşa cum spunea şi Iisus: ”Credinţa ta te-a vindecat”.
De la terapii la transplanturi de organe
În anii ’80 medicina modernă începuse să cocheteze cu o tehnică nouă, folosită mai ales în intervenţiile chirurgicale foarte importante. În cazul pacienţilor al cărui organ intern nu mai prezenta funcţionalitate, acesta era schimbat cu un alt organ similar obţinut prin donaţia altui pacient. Primul organ care a fost experimentat, pentru transplant, a fost ficatul. Celebrul actor Larry Hagman, interpretul lui J.R. din serialul de succes „Dallas”, şi-a înlocuit complet ficatul, printr-un asemenea transplant, deoarece îi fusese afectat din cauza băuturilor pe care trebuia să le consume în timpul scenelor filmate. După ce transplantul de ficat a devenit ceva obişnuit, medicii s-au extins şi la alte organe. Doctorul Barnard, cel mai faimos chirurg, a efectuat cu succes în deceniul opt al secolului trecut primul transplant de inimă la un pacient. În prezent, medicina modernă cercetează posibilitatea ca prin aplicarea de celule Stem să poată regenera orice organ intern afectat. Aceste celule Stem reprezintă celulele de bază ale organismului uman. La adulţi astfel de celule se găsesc în inimă, creier, oase, plămâni, precum şi în alte organe importante. De aceea ele pot regenera un organ intern afectat.
Viitorul medicinei: încotro?
Se pare că datorită modului nostru de viaţă din ce în ce mai trepidant şi mai poluat, la un moment dat transplantul de organe s-ar putea să nu mai fie o metodă eficientă. Şi asta din următorul motiv. Avem un ficat şi îl îmbolnăvim datorită băuturii sau exceselor alimentare. Îl schimbăm cu un altul sănătos, prin transplant. Dar excesele noastre rămân. Dintr-o asemenea perspectivă, o modalitate mult mai bună, în viziunea medicinii moderne, ar fi înlocuirea organului natural cu unul artificial, care nu mai poate fi afectat de alcool, cafea, grăsimi etc. Un organ artificial care să funcţioneze identic, din toate punctele de vedere, ca şi cel natural. Deja există aparatele de tip by-pass care funcţionează ataşate pe lângă inimă, există dispozitive miniaturale pentru auz, pentru corzile vocale deteriorate, pentru globii oculari şi aşa mai departe. Dincolo de minunile pe care le poate realiza bionica, pentru trupul nostru, totuşi ar trebui să ne punem câteva întrebări asupra viitorului nostru. Organele noastre naturale fac parte dintr-un sistem prin care simţim viaţa, şi prin care sufletul şi mintea se exprimă. Dacă ele ar fi înlocuite treptat, toate, în viitor, noi ce vom deveni?
Nişte suflete în carcase de roboţi de tip cyborg? Nişte suflete prizoniere într-o lume a pieselor microelectronice, virtuale? Oare Dumnezeu asta a intenţionat pentru noi, atunci când ne-a creat? Noi asta ne dorim?
Contele Incappuciato