Ronde.ro

Diferențe conceptuale: Astrologie vs. Astronomie

astrologie vs astronomie
Luni, 06.nov..2017 18:34 Astrologie, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să găsească diferite sensuri ale existenței lor, punându-și întrebări cu privire la mediul încojurător și căutând tot felul de explicații raționale referitoare la conexiunile cu fenomenele naturii. Astfel, bolta cerească a constituit o resursă inepuizabilă și plină de farmec care a generat o mulțime de povești în încercarea de a justifica existența corpurilor cosmice, a constelațiilor ș.a.m.d. Acestea au fost denumite după unele personaje mitologice, căpătând tot felul de semnificații mistice.

În general, fenomenele care se petreceau rar, cum ar fi eclipsele, meteoriții și cometele, primeau atribute profetice și negative care prevesteau catastrofe.

În timpurile străvechi, astrologia și astronomia semnificau unul și același lucru, dar după perioada Renașterii, cele două concepte se îndreaptă în direcții diferite, așadar în secolul XIX, după invenția telescopului și descoperirea gravitației, ele devin în totalitate distincte.

Prin urmare, observațiile asupra corpurilor celeste se încadrează într-un sistem logic și coeziv care aparține astronomiei.

Diferențe majore între Astrologie și Astronomie

Încă din cele mai îndepărtate vremuri, oamenii au descoperit posibilitatea de a-și întocmi calendarele în funcție de pozițiile corpurilor cerești, multe civilizații cum ar fi mayașii, sumerienii sau egiptenii manifestându-și interesul față de mesajele încriptate, oferite de corpurile cerești.

De altfel, acestea reprezentau puncte de reper pentru călători, oferindu-le diverse soluții în ceea ce privește orientarea în spațiu. Cu alte cuvinte, omul se putea orienta atât în timp, cât și în spațiu, datorită observațiilor cerești. În acest mod, a apărut una dintre cele mai vechi științe, astronomia, care datează încă din perioada Greciei antice.

Astrologia, în schimb, încearcă să ofere un alt sens aștrilor, corelând pozițiile acestora cu viețile oamenilor. Persoanele care o practică se numesc astrologi, în timp ce persoanele care studiază astronomia se numesc astronomi.

Astronomia constituie o știință exactă care studiază structura, compoziția, mișcările și evoluția corpurilor cerești, încercând să ofere informații corecte și complete despre Univers la toate nivelurile. Astronomii descoperă și monitorizează care sunt fenomenele tranzitorii din spațiu, utilizând informații din diferite domenii: matematică, fizică etc.

Astronomia cuprinde mai multe categorii:

  • Mecanica cerească;
  • Astrometrie;
  • Astrofizică;
  • Radioastronomie.

Astrologia, în schimb, se bazează pe unele metode ezoterice prin intermediul cărora se fac preziceri despre anumite evenimente din viitor, oferind anumite caracteristici psihologice în funcție de pozițiile astrelor cerești și de anumite informații relevante individuale (de pildă: data nașterii, semne zodiacale etc).

Termenul de astrologie provine din limba greacă (astron – stea, logos – știință) și cuprinde un ansamblu de cunoștințe care sunt structurate cu ajutorul unor sisteme, oferind semnificații diverselor raporturi privind pozițiile corpurilor cosmice.

Decriptarea mesajelor oferite de astre

În accepțiunea astrologilor moderni, raporturile astrale pot oferi informații revelatoare care pot alcătui o interpretare a personalităților omului.

De altfel, poziționările corpurilor cosmice transmit mesaje și despre anumite evenimente din trecut din viața oamenilor, nu doar din viitor.

Cu toate că ambele noțiuni sunt înrudite; de fapt, astronomia este precursoarea astrologiei, implică o cunoaștere fundamentală a constelațiilor, planetelor, aștrilor, acestea nu trebuie confundate. Trebuie să ținem cont de faptul că astronomia este o știință obiectivă, care se bazează pe informații concrete, în timp ce astrologia se bazează pe predicții ale viitorului și studiază modul în care corpurile cerești ar putea exercita anumite influențe asupra destinelor oamenilor.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!