Ducem o viaţă liberă cu adevărat, sau doar avem impresia că trăim liber?

Datorită liberului arbitru noi oamenii putem alege, hotărî și face cele mai bune alegeri
Chiar aşa este oare? Conceptul de libertate a fost deformat de-a lungul timpului pentru a servi unora ca să își atingă scopurile, și chiar dacă avem impresia că suntem liberi, nu este chiar așa! Am fost îndoctrinați de milenii, biserica are un rol important aici în acest context, ea spune că trebuie să facem ceea ce este plăcut în ochii Lui Dumnezeu! Atunci unde mai este libertatea, dacă trebuie să facem ceea ce trebuie!?
Fiecare dintre noi ne minţim cu privire la propria libertate
Majoritatea oamenilor se mint când este vorba de libertate, că vrem sau nu, suntem constrânși să executăm ceea ce ni se cere de către stat, guvern, biserică, concern, instituție, etc. Și culmea ne-am obișnuit așa de bine că ne este greu să mai gândim cu propriul creier! Am devenit niște roboței care execută diferite operațiuni, fiecare acolo unde este. Dar atunci unde este libertatea și liberul arbitru? Noi oamenii înțelegem totuși că nimeni nu este cu adevărat liber, poate doar un ipocrit sau un nebun. Am învățat de când eram copii că ipocrizia atunci când este folosită pentru scopul ”corect” este acceptată ca ceva firesc, natural. Politica are la bază ipocrizia iar marea majoritate a oamenilor politici și-au însușit ”beneficiile” acestei etici și o folosesc pentru scopuri egoiste în folosul propriu.
Modul cum ne comportăm unii cu alții are la bază acest concept–ipocrizia
Am ajuns cu toții la concluzia că scopul scuză mijloacele. Oare? În ziua de azi libertatea este desființată tocmai în numele libertății! Este un paradox, dar așa este! Unde este Dumnezeu în toată această poveste? Ni s-a spus că suferința este bună pentru purificarea sufletului, pentru ca noi oamenii să devenim mai buni, mai toleranți. Ni s-a spus că suferința este o parte esențială din evoluția noastră (și am crezut!) și că prin suferință suntem salvați în ochii Divinității. Mai toate religiile omenirii sunt construite și au la bază acest concept – Suferința. Culmea este faptul că religia creștin ortodoxă crede în suferința lui Iisus pe cruce care s-a jertfit și ne-a mântuit pe noi toți de absolut toate păcatele!!! Astfel Dumnezeu a iertat omenirea prin sacrificiul Fiului Său Iisus! Oamenii acestui Pământ au îndurat multe suferințe (de neimaginat!) pe perioade mari de timp și asta pentru a face Voia Lui Dumnezeu și a nu fi pedepsiți! Omenirea a creat în acest fel o lege – Legea Suferinței! Oare Dumnezeu vrea acest lucru de la noi?
Avem nevoie de Timp pentru a medita foarte bine la această problemă. Răspunsul se află în Sinele fiecăruia dintre noi.
Virgil Marcu