Ronde.ro

Este Ayahuasca calea modernă de trezire spirituală?

Sâmbătă, 01.apr..2017 00:00 Divinatie, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

” Adevărul nu este un drum, nu poți să îl legi de o religie sau vreo sectă”.

Aceste cuvinte le spunea în 1929, Krishnamurti după ce dizolva organizația globală spirituală care se formase tocmai pentru a-l promova pe el, ca fiind noul Mesia. Pe măsură ce acest tip de medicină, Ayahuasca, crește în popularitate, există teama să nu se transforme într-un fel de alt  Mesia.

Deși, Ayahuasca reprezintă un instrument important de trezire spirituală, mi se pare că va ajunge un brand sofisticat pe care o să îl glorificăm. Pe măsură ce anumite lucruri intră în trend, devenind din ce în ce mai populare, impulsurile originale sunt înlocuite cu conformitatea inconștientă. Adoptăm anumite lucruri sau idei sub efectul de turmă, fără a aplica liberul arbitru, ca indivizi.

Un articol recent, din renumitul New Yorker, vorbește despre experiența ayahuasca, avută într-un studio din Brooklyn, situat lângă un club. Articolul nu face însă, nici o referire la diversitatea culturală a tradițiilor  ayahuasca sau la nenumăratele povești ayahuasca – transformare personală asistată. Cu toate acestea, singurul lucru care mi s-a părut a fi la obiect a fost utilizarea salatei kale.

Ayahuasca răspunde unei schimbări globale de paradigmă, dar îndeplinește și obsesia modernă pentru detoxificare, sănătate și vindecare.

Plantele medicinale reprezintă un catalist puternic de vindecare, dacă ne folosim de ele conștienți și nu urmând trendul actual. Ceea ce trebuie să facem este să diferențiem între auto – exprimare și imitație, între dorințele noastre autentice ale sufletului nostru, și zgomotul pe are îl face mintea noastră. Acționăm conform sufletului nostru sau din cauza influenței sociale?

Când să folosești ayahuasca?

Aceste distincție este absolut imperioasă. Instrumentele puternice pot fi folosite incorect și pot avea efecte dezastruoase. Pe de o parte există șamani  sau vindecători iresponsabili, și pe de altă parte există indivizi naivi și iresponsabili care asistă la tot felul de ceremonii fără a ști exact despre ce este vorba.

Tărâmurile conștiinței sunt cât se poate de reale, tocmai de aceea vreau să evidențiez importanța cunoașterii, pregătirii și intuiției.

Ne putem ascuți simțurile dacă ne punem următoarele întrebări:

  • De ce mă aflu aici?
  • Mă simt în siguranță?
  • Am încredere în mediul înconjurător și în oamenii din jurul meu?
  • Ce fel de viață are șamanul?
  • Ce relație are cu familia , prietenii și colegii dee muncă?
  • Colegii lucrează de mult timp acolo?
  • Sunt fericiți cu locul de muncă?

 

Aceste lucruri ne arată ce fel de persoană este șamanul și implicit ce fel de șaman este.

Pe de altă parte, trebuie să demistificăm tradițiile șamanice sau mai bine zis, felul în care le percepem noi. Suntem avizi după natural, după vieți cât mai organice, după sănătate, după înțelepciune, astfel că nu este nici o surpriză că visăm la triburi Amazoniene și la fierturile lor. Însă, proiecțiile noastre colorate au consecințe și pot instaura dinamici neo-coloniale rasiste.

Nu orice medicament este compatibil cu oricine, tot timpul. Unii se nasc în triburi, alții își aleg triburile. Nu toți șamanii vindecă, unii blestemă alții vindecă și blestemă, și încă nu am întâlnit nici un șaman care să se auto intituleze șaman. Șamanul este un cuvânt siberian pe care l-au făcut cunoscut antropologii pentru a caracteriza o varietate de practici spirituale.

Interacțiunea cu medicina indigenă nu înseamnă doar ”câștigarea  înțelepciunii”. Așa cum îți va spune un medic sau antropolog modern, observația implică participare. Influxul masiv de turiști Ayahuasca impactează economiile locale, cultura și tradițiile de vindecare. În plus față de auto-vindecarea noastră, trebuie să ne amintim aceste comunități indigene trebuie să se vindece la rândul lor.

Acționăm ca și co-creatori sau doar ne impunem prezența asupra lor? De fapt, întrebarea reală este: ce este ayahuasca și de unde vine?

Nu este o întrebare de care să ne ascundem ci este o întrebare care duce la cunoaștere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!