Este sau nu bine, să ne creștem copiii lângă animale?
Există o modă acum, de a posta filmulețe și poze cu animăluțe. Nu pentru că poți escalada munții după ce le vizionezi, ci pur și simplu pentru că te binedispun. Din punctul meu de vedere, dacă îți plac animalele atunci înseamnă că ești OM și ai câștigat respectul meu din prima. Dacă nu îți plac, măcar nu îi judeca pe cei cărora le plac. Nu ești în măsură!
„Nivelul de civilizație a unei națiuni este dat de atitudinea față de animale.” (Mahatma Gandhi)
Cum mi-am luat eu pisică
Evident nu pot vorbi decât prin prisma experiențelor mele. Recunosc, mi-am dorit un animăluț de mică dar nu am avut parte de această bucurie. Nu mare mi-a fost mirarea să descopăr la venerabila vârstă de 19 ani că: SUNT ALERGICĂ LA PISICI. Cum nu sunt ipohondră, în general, și după cum știm cu toții la vârsta aceea facem orice pentru ca ni se pare ca nu vor exista consecințe, am decis că am nevoie de: O PISICA.
“Povestea asta mică-mititică,
Mi-a spus-o, într-o seara, o pisică.”- Otilia Cazimir (Egalitate)
Mi-am luat cel mai frumos bulgăraș cu blăniță posibil, un motănel: Misha.
Ușor, ușor, am descoperit ca după câteva luni nu mai aveam nici un simptom. Am descoperit că a avea un animăluț te face mai responsabil , pentru simplul fapt că trebuie să îl hrănești, să ai grijă de el, să faci curat după el. Așa am învățat sa fiu mai responsabilă, dar să mi se dezvolte și latura maternă.
Bineînțeles, nu lași un copil de 3 anișori să aibă grijă de un animal, dar după vârsta de 6 ani deja lucrurile încep să se schimbe. Copii asimilează orice informație, de aceea faptul că este sau nu bine să pui mâna pe un animal va rămâne întipărit în mintea lui. De preferat este, din punctul meu de vedere, o pisica sau un câine, un hamster, papagal, porcușor de Guineea, sau orice animăluț doriți, atâta timp cât nu este sălbatic ( și nu pentru că aș avea ceva împotriva lor, dar locul lor este într-un mediu propice lor, adică în sălbăticie).
Am văzut suficiente mame sau bunici, care nu lasă copilul să pună mâna pe un câine. Nu numai că nu ar trebui să faceți acest lucru dar ar trebui să luați în calcul faptul că cel mic va reține doar acel NU și atât.
Copilul va reține că nu are voie, ceea ce îl va duce cu gândul la faptul că animalul este periculos (și cei comunitari pot fi câteodată, dar nu întotdeauna) și îi va fi frică toată viața. Pe de alta parte lăsându-l să mângâie un animal și explicându-i că nu toate animalele sunt domestice, va crea un echilibru în mintea lui. Odată cu înaintarea în vârstă, va ști sa discearnă între ce e bine și ce e rău.
Și aici vroiam sa ajung.
Cea mai bună modalitate de a învăța un copil ce e bine sau rău, este să crească cu un animal. Indiferent de specia animalului,copilul va învăța de mic că nu are voie să îl lovească sau să îi facă vreun rău pentru că “și pe el îl doare ca și pe noi”. Simplul fapt că va crește cu un animal îl va face mai târziu sa fie un bun ”team player” pentru ca va ști sa împartă și sa fie atent la nevoile celorlalți, îi va dezvolta compasiunea față de ceilalți și îl va responsabiliza.
Beneficiile unui animal într-o familie
- Își va face prieteni mai ușor. Dacă luați un câine, faptul că trebuie plimbat îl va ajuta să socializeze.
- Animalele sunt niște adevărați prieteni. Dacă observați că cel mic este mai timid sau rușinos, animăluțul îl va descotorosi de aceste metehne.
- Animalele te relaxează. Oricât de obosiți ați fi, tu sau copilul tău, veți beneficia de momente de relaxare. Indiferent că îl mângâiem, noi sau copilul, ne vom relaxa, iar copilul își va consuma energia, ca atare vom avea un copil care va dormi la ora stabilită fără tânguieli sau plânsete.
- Fie câine, fie pisică, copilul tău va învăța ce înseamnă loialitate.
- Animalele reduc stresul și anxietatea. Așa cum ne relaxăm ascultând o muzica bună, sau uitându-ne la T.V., vom vedea că stresul cauzat de rutina cotidiană sau de problemele de la serviciu, se diminuează când animăluțul nostru va face tot ce îi stă în putință să ne binedispună din momentul în care am ajuns acasă.
- Studiile au arătat că persoanele care au animale de companie nu au probleme cu tensiunea arterială.
- Copiii învață mai ușor alături de un animal. Dacă veți pune un copil să spună o poezie sau să citească în fața unei săli pline sau în fața unui animal veți vedea că nivelul de stres este mult mai mic în fața animalului, plus că atunci când este doar el cu animăluțul va avea impresia că în lumea fantastică în care intră nu va fi singur.
- Îi dezvoltă compasiunea și grija fața de ceilalți. De cele mai multe ori acestea se dezvoltă în momentul în care apare un frățior sau o surioară, dar chiar și așa, de preferat este să aveți un animăluț înainte, pentru că va elimina orice urmă de gelozie pe care ar putea să o aibă pentru ei.Va fi mult mai ușor să îl lăsați singur cu surioara sau frățiorul fără a vă teme că se poate întâmpla ceva rău.
- În momentul în care un copil crește cu un animal, riscul alergiilor scade. Un studiu din Augusta, Georgia, a demonstrat că imunitatea copiilor crește din momentul adoptării unui animal, iar riscul alergiilor precum și al astmului scade .
- Și cel mai important:
Animalele te învață cum să iubești! Sunt cele mai altruiste, nu au motive ascunse,sunt cei mai loiali prieteni, indiferent de rasă sau specie te iubesc necondiționat și au talentul de a ne scoate din monotonia care s-a instalat în viața noastră!
Pentru mine adoptarea motănelului meu a fost unul din momentele cele mai importante din viața mea!
Nu, acest articol nu este pentru iubitorii de animale. Acest articol este pentru cei care își doresc dar le este rușine, și nu în ultimul rând, pentru cei care judecă, pentru cei care nu cunosc sentimentul de afecțiune pe care ți-l oferă un animăluț.
Adoptă dacă crezi că te va ajuta la întregirea familiei, în nici un caz să nu îl adopți ca să îl chinui. Dacă pentru tine va ajunge să reprezinte un membru al familiei, pentru el tu vei fi singura familie pe care o va avea toată viața,singurul om pe care îl va iubi necondiționat,în singurul mod pe care știe să îl arate: lingându-ți mâinile sau torcând în poala ta.
Alexandra Dănciulescu
3 comentarii
Bravo pentru acest articol ,multi parinti ar trebui sa il citeasca si sa ia aminte !!!
Felicitari! Echilibrat, documentat, obiectiv…chiar si venind din partea unei matzofile inraite! La cat mai multe articole reusite!
Si eu am avut in casa, de cand ma stiu (doar vreo 40 de primaveri), animale. Pisici, catei, hamsteri si tot ce mai puteam salva prin ograda! Animalele te vor ajuta sa treci peste toate problemele fiecarei varste. Articolul este perfect pentru cei ce inca se tem de ceea ce inseamna sa ai un „pet” in preajma copiilor!