Ronde.ro

Faptul că Arsenie Boca a devenit un brand pentru numeroşi credincioşi spune m...

Luni, 09.nov..2015 15:39 Arsenie Boca Lasă un răspuns 1 vizualizari

Despre viaţa şi minunile înfăptuite de Arsenie Boca s-a scris mult şi mai ales în online. Tocmai pentru că s-a scris atât de mult şi post-mortem trebuie să ne punem anumite întrebări, nu cu privire la merituozitatea părintelui care a fost dovedită de atâtea ori, ci despre noi ca oameni şi modul în care ne raportăm la cele religioase.

Faptul ca Arsenie Boca a devenit un brand pentru numerosi credinciosi, spune multe despre bazele religiei noastre 2

Ce reprezintă credinţa religioasă pentru omul de rând?

Pioşenie, smerenie, speranţă, putere… etc. Pentru fiecare dintre noi modul în care ne raportăm la credinţele noastre religioase înseamnă ceva. Toţi oamenii indiferent de religie şi credinţă declarată trec prin anumite momente de slăbiciune în care simt nevoia să se roage la ceva sau cuiva, indiferent de ce este acel/acea entitate pentru el. Uneori nici nu ne dăm seama că ne rugăm, dar pentru simplu fapt că ne punem speranţa în hazard sau în mâinile destinului atât de tare, asta înseamnă că avem încredere în ceva.

Unii au pierdut contact cu acest ceva, unii îl numesc Dumnezeu, Sfântul X,Y, Z, sau îngerul X,Y,Z iar alţii au reuşit să-şi explice din punct de vedere ştiinţific toate aceste sentimente pe care religia le asociază cu credinţa. În mai puţin cuvinte, putem spune că indiferent de credinţa religioasă pe care o alegem sau modul în care ne manifestăm din punct de vedere religios, niciodată nu trebuie să pierdem contactul cu acea entitate care ne face să ne conectăm la sinele nostru spiritual şi care ne permite să ne îmbrăţişăm fricile, credinţele, defectele, calităţile şi mai ales, ne permite slăbiciunea de a ne pune destinul în mâinile a ceva ce simţim că este mai presus de noi.

De ce ajung unii sfinţi vedete?

Numeroase persoane cu o prezenţă spirituală mai puternică decât alţii, au cunoscut o popularitate crescută printre aceia care nu manifestau aceeaşi capacitate de înţelegere a unor aspecte ale umanităţii într-o formă atât de cristalinizată. Asta nu este nimic greşit. Este perfect normal ca aceia care nu dispun de nişte capacităţi spirituale înnăscute, să-şi privească salvarea în aceia care par că au din plin. Însă ce se întâmplă atunci când astfel de persoane ajung vedete? 

Cel mai bun exemplu în acest caz este cel al părintelui Arsenie Boca. Un părinte cu o prezenţă preoţească rară, cuFaptul ca Arsenie Boca a devenit un brand pentru numerosi credinciosi, spune multe despre bazele religiei noastre 3 numeroase fapte ce au dovedit capacităţile sale mentale de accesare a anumitor nivele spirituale pe care nu orice le poate accesa, un om împotriva sistemului asupritor din acea vreme şi cu o soartă pecetluită de comunişti. Mai târziu după moartea sa, cineva a înfiinţat un site care se numeşte arsenieboca.ro şi a publicat o carte intitulată “Cărarea Împărăţiei”. Evident că mediul online a fost acela care a propulsat brandul Arsenie Boca şi care l-a dezvoltat ulterior aşa cum ştiel el mai bine, urmând paşi de popular culture a unei reţete sigure: informaţie simplă şi valoroasă răspândită la nivelul maselor. A fost o explozie, titrajul creşte an de an iar traficul pe site la fel. Au apărut mii de icoane şi cărţi de rugăciuni în diferite forme, atât şi aplicaţii online ce îţi oferă sfaturi pe bandă rulantă sub egida brandului Arsenie Boca. Cum a ajuns să fie un brand nu contează, însă întrebările pe care trebuie să ni le formulăm cu privire la credinţele noastre sunt:

  • Când şi de ce am început să mă rog părintelui Arsenie Boca?
  • Cu ce a îmbogăţit acest cuvios părinte credinţa mea în cele sfinte?
  • Cu ce aş fi mai sărac dacă nu aş crede în Arsenie Boca?
  • Care sunt dovezile pe care le pot aduce în favoarea minunilor pe care rugăciunile la acest părinte le poate îndeplini?

Sunt nişte întrebări la care ar trebui să medităm cu privire la orice altă formă sau încercare de divinizare a unei persoane anume şi nu sunt menite să discrediteze nimic. Din contră, dacă este cazul, să ne fortificăm argumentele şi motivele pentru care am îmbrăţişat cultul Arsenie Boca în manifestarea credinţelor noastre religioase.


Niciun comentariu

  • Nu va periclitati mantuirea spunand ca bOCA e sfant, sau ortodox, sau mergand la Draganescu ; NU VA ALATURATI STRICACIUNILOR LASATE DE EL – avertisment de la par. Antim Gadeoi, de la Man. Bistrita Neamt – fost Sihastria unde s-a opus Mitropolitului Daniel Ciobotea cand voia sa slujeasca acolo cu papistasii –
    Reporter : spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra.
    – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biserica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
    – E sub semnul intrebarii.
    – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii

    Interviu cu Par. Antim Gadioi , de la Sf. Man. Bistrita Neamt, luat de Ing. geolog Gabriel BARBIR si publicat in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – pagina 14 , februarie 2016 – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a) sfintiinugresesc.wordpress.com facebook.com/mihael.marius/posts/1259059757456227

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!