Frumuseţile şi misterele care învăluie rezervaţia naturală Lacul Roşu
Unul dintre cele mai pitoreşti locuri ale ţării noastre este zona subalpină de lângă Cheile Bicazului. Acolo natura a făcut risipă de frumuseţe şi măiestrie divină, formând cu timpul un loc a cărui privelişte este cu adevărat de neuitat.
Situat în Carpaţii Orientali, în partea estică a Transilvaniei, Lacul Roşu este şi poate fi considerat pe bună dreptate un adevărat paradis în care orice turist are posibilitatea de a se refugia, atunci când vrea să lase în urmă zgomotul şi stresul de la oraş. Acest lac s-a format în anul 1837 prin prăbuşirea unei mari mase de stânci., în realitate o alunecare de teren care a avut loc datorită infiltrării apei în anumite straturi. Astfel, unde înainte se afla o parte de pădure de conifere, astăzi aceasta este sub apă, şi doar vârfurile de la brazi mai ies din apă, aspect care dă farmecul unic şi original Lacului Roşu. Multe legende şi întâmplări sunt legate de acest lac.
Turismul în zonă se datorează misterelor electromagnetice
Se spune în general că în apropierea locurilor formate prin ciudate intervenţii ale naturii se petrec fenomene bizare şi aparent inexplicabile. Aşa şi este, având în vedere faptul că la Lacul Roşu, de exemplu, acea parte a pădurii de conifere ce exista înainte de 1837, forma un fel de vale, deci un gol care energetic se traduce prin energie Yin pasivă. Datorită prăbuşirii maselor stâncoase, acest gol de Yin pasiv a fost umplut de apă, o cantitate de Yin activ, deoarece se ştie că apa vibrează, fiind un fel de entitate vie. Cercetătorii au demonstrat că apa stochează informaţie şi o transmite. Deci odată ce s-a format, Lacul Roşu a devenit un loc cu o încărcătură electromagnetică aparte, ce oferă o energie benefică sănătăţii. Deşi de-a lungul anilor au existat multe incidente povestite de martori oculari – în sensul că unii s-au aventurat cu bărcuţe gonflabile şi au avut parte de aventuri stranii, Lacul Roşu atrage turiştii din România şi din întreaga lume întocmai ca un magnet. Unii turişti chiar au trăit fenomene de-a dreptul paranormale, maşinile lor coborând şoseaua în zona dintre Lacul Roşu şi Gheorgheni, iar la un moment dat acele maşini s-au oprit şi au început să urce înapoi cu spatele, fără ca motorul să mai meargă. Un fenomen similar se produce periodic şi neregulat şi pe Dealul Feleacului, la Cluj. Oare Lacul Roşu emite energii care distorsionează timpul sau spaţiul? Cu siguranţă că da, şi este o aventură unică să trăieşti astfel de senzaţii, ca turist, după ce o viaţă întreagă ai învăţat că aşa ceva nu se poate manifesta.
Deşi prezintă astfel de mistere care provoacă şi uimire şi dorinţa de aventură în asemenea locuri, Lacul Roşu oferă posibilitatea unui circuit turistic original. Orice turist care se deplasează în zona lacului, poate efectua călătorii de agrement către Suhardu Mic – durata fiind de 2-3 ore dus întors, şi Suhardu Mare – durata fiind de 3 ore dus întors, precum şi către Cheile Bicazului, durata deplasării dus întors fiind de aproximativ 3 ore și jumătate.
Care este legenda frumoasei Estera din Lacul Roşu?
Întotdeauna locurile încărcate de mister i-au fascinat pe oameni, de aceea şi Lacul Roşu are legenda sa plină de semnificaţie. Se spune că demult trăia o fată foarte frumoasă care se numea Estera. Ea avea preocupări legate de natură şi din acest motiv frumuseţea ei era asemenea naturii. Într-o zi sa hotărât să se ducă la târg, unde actualmente se află localitatea Gheorgheni, pentru a mai cumpăra una alta necesare casei. Acolo a întâlnit un tânăr chipeş de care s-a îndrăgostit, băiatul fiind şi el cuprins imediat de aceeaşi stare ca a fetei. Amândoi au luat hotărârea să se căsătorească, numai că înainte de a se petrece acest lucru, el a fost chemat la oaste, cum se zice, şi binevoitor cum era, a plecat la datorie. Trecând timpul, Estera îl tot aştepta, ieşind aproape în fiecare seară în faţa casei sale privind în zare gânditoare şi cu speranţă. Într-o zi de duminică, cum şedea ea în faţa casei, pe acolo a trecut un tâlhar care a intrat în vorbă cu ea. Cum Estera era foarte frumoasă, nelegiuitul nu a avut nicio şansă de a o îndupleca pe fată să fie soţia lui, aşa că a răpit-o şi suind-o pe cal, a fugit cu ea tocmai în Suhardul Mic, unde s-a oprit. Acolo, după descălecat, tâlharul a insistat din nou cerând-o pe Estera de soţie. Evident că fata a refuzat şi atunci a început să strige, cerând ajutor munţilor, naturii cu care ea era prietenă. Stâncile din zonă au răspuns cu vuiete şi tunete, iar din cer s-a pornit puhoi de ploaie care a măturat totul în cale. Astfel se spune că Estera şi tâlharul au rămas pe vecie sub stâncile prăvălite, iar locul s-a numit Lacul Roşu, datorită faptului că tâlharul, văzând ce se întâmplă, a ucis-o pe Estera cu cuţitul, sângele ei împrăştiindu-se în acel loc şi dând culoarea roşie lacului.
Aceasta este legenda, şi dincolo de ea numele Lacului Roşu provine de la faptul că Vârful Suhardul Mic se reflectă cu o culoare purpurie în apa lacului, în care ajung şi aluviuni roşiatice aduse de pârâul Roşu, iar pe alocuri la anumite adâncimi există şi calcare roşcate care reflectă o parte din lumina ce pătrunde prin stratul de apă. Ca şi alte locuri minunate din România, Lacul Roşu este patrimoniu şi rezervaţie naturală cu care ne putem mândri oricând.
Ce tradiţii populare se ţin în zona Lacului Roşu?
Cine îşi propune să-şi petreacă o parte din vacanţă în zona Lacului Roşu, poate vizita locurile apropiate cum ar fi Cheile Bicazului. Înspre cheile Bicazului Mic turiştii au ocazia să vadă ceea n-au văzut niciodată sau au văzut foarte rar în viaţa lor. Mă refer aici la expoziţia ţinută de meşterii populari, care încă duc tradiţia şi obiceiurile strămoşeşti mai departe, ca cinstire şi amintire a înaintaşilor noştri. Pot fi cumpărate tot felul de articole meşteşugite cu măiestrie de aceşti meşteri populari, care şi-au însuşit arta artizanală şi populară din tată în fiu, respectând secretul artei transmise din generaţie în generaţie. Orice turist poate găsi la cheile Bicazului Mic obiecte unice, ce reflectă tradiţia şi spiritualitatea neamului nostru, lucrate manual şi cu mult suflet, pentru a fi de folos oricui are nevoie de astfel de lucruri. Se pot cumpăra chiar şi haine tradiţionale din lână, aşa cum le făceau strămoşii noştri, bune atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă.
Cei care trec pe la cheile Bicazului Mic, venind dinspre Lacul Roşu, şi cumpărând câte ceva de la expoziţia de artă populară, rămân cu suveniruri de neuitat pentru întreaga viaţă. De asemenea, trebuie să spunem că şi fauna din zona Lacului Roşu este la rândul ei nu numai originală, ci şi unică în lume prin componenţa ei. Ştim foarte bine că de exemplu capra neagră de munte este o specie unică în toată lumea, prezentă doar la noi în România, ca de altfel şi celebra şi foarte rara Floare de Colţ. Mai există în zonă şi vipera, cocoşul de munte şi ursul brun, toate fiind specii protejate prin lege. Se mai găsesc şi alte plante care au rol fitoterapeutic, cum sunt Irisul, Sângele Voinicului, Cădelniţa sau Papucul Doamnei. Este o certitudine faptul că oricine îşi propune să meargă la Lacul Roşu în vacanţă, va avea parte de clipe de neuitat, iar locul acesta plin de fascinaţie are proprietatea de a ne încărca energetic şi spiritual cu trăiri pe care doar în asemenea locuri le putem avea. Lacul Roşu poate fi considerat un loc în care timpul şi spaţiul capătă alte coordonate, iar viaţa apare aşa cum este ea, în toată splendoarea ei.
Cornel Nicula