Ronde.ro

Ghid antistres de Sărbători: top 3 cele mai presante situații

Sâmbătă, 24.dec..2016 20:55 Ritualuri si simboluri, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Trăim o perioadă aglomerată, în care poate deveni dificil să ne menținem echilibrul interior. Este esențial să nu uităm de noi înșine în această perioadă, oricât de solicitați am fi. Nu este nerealist să ne propunem să trăim sărbătorile în armonie, ba chiar într-un contact bun cu noi înșine. Iată câteva situații stresante și cum le putem face față cu brio:

  1. Presiunea timpului: În Decembrie programul nostru se aglomerează subit: muncă, petreceri de Crăciun și diverse obligații. Pe lângă acestea, luăm în considerare și nevoia de a planifica sărbătorile alături de cei dragi. Dacă nu suntem atenți, ne putem trezi brusc cumpărând și împachetând cadouri, alergând de la o petrecere la alta, gătind, mergând în vizită și organizând întâlniri la rândul nostru… ca să nu mai vorbim de curățenie generală și de decorațiuni.

Antistres: Ai grijă de tine și învață că nu trebuie să spui da! fiecărui lucru. A oferi continuu fără să te oprești nu înseamnă altruism. Este important să fim conștienți de limitele noastre și să ne dăm seama când avem nevoie să ne încărcăm bateriile, lăsând asta să se și întâmple. Grija față de sine se poate exprima în mai multe moduri… cum ar fi o baie lungă sau o masă gustoasă… gătită de altcineva!

  1. Singurătatea de sărbători: În perioada sărbătorilor, se conturează presiunea de a face pe plac oamenilor pe care îi iubim oferindu-le daruri pe care credem că le vor aprecia. În locul unui demers bucuros, cadorisirea devine o corvoadă care generează emoții de nemulțumire atunci când nu primim înapoi ceva la fel de semnificativ. Presiunea se poate manifesta și prin nevoia de a petrece sărbătorile cu cei pe care îi iubim și cu cei cărora am dori să le arătăm afecțiunea noastră. Această formă de stres duce la stări de singurătate.

Antistres: Donează-ți timpul pentru a-i face fericiți pe cei mai puțin norocoși. Sărbătorile sunt o ocazie minunată de a practica arta compasiunii și de a pune nevoile celorlalți înaintea alor noastre. De asemenea, putem stabili conexiuni pline de sens cu cei care au mai puțin. Gestul de a dărui nu este legat de aspectul material și poate să capete diverse alte forme: un zâmbet, timp și sprijin emoțional.

  1. Așteptărea ca totul să fie perfect: Perioada această abundă în așteptări pe care dorim să le îndeplinim. Lucrurile trebuie să arate și să fie într-un fel anume. Începem să ne plasăm în acest spațiu mental în care lucrurile trebuie să fie perfecte, ceea ce, bineînțeles, nu este posibil. Starea noastră de bine depinde de cum procesăm conștientizarea imperfecțiunii. Deși este plăcut să ne cufundăm într-o experiență senzorială plăcută, ne lăsăm adesea prinși în capcana perfecțiunii. Astfel, din păcate, ne autosetăm să avem parte, în mod inevitabil, de dezamăgire.

ghid-antistres-de-sarbatori-top-3-cele-mai-presante-situatii

Antistres: Reflectează la semnificația sărbătorilor. Este ușor să ne lăsăm prinși în versiunea comercială a sărbătorilor, de aceea avem nevoie, poate mai des decât de obicei să luăm o pauză conștientă de la ritmul haotic și să ne reconectăm la propriul ritm. Acordându-ne timp să reflectăm la ceea ce contează cu adevărat, fie că este vorba despre religie, tradiție sau puterea vindecătoare a iubirii, ne ajută să ne menținem perspectiva de ansamblu pe măsură ce anul se apropie de final.

 

            Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!