Happiness is homemade – rețetă vegetariană de quiche cu praz și tofu

Sunt mereu în căutarea retelor noi, care să îmbine utilul cu plăcutul.
Când zic util mă refer la îmbinarea a mai multe principii alimentare la care țin: un fel de mâncare care să conțină un mix sănătos de legume proaspete, să fie cât mai puțin gătite, să își mențină cât mai mult din vitamine și minerale. Plăcutul vine din arome surprinzătoare și un gust echilibrat.
Nu știu de ce am avut mereu o evitare față de rețetele de quiche, cred că din cauza că nu credeam că mă voi descurca cu blatul. Însă de când am învățat să fac lipie, frica mea de aluat s-a preschimbat în pasiune.
Și așa am pornit să încerc și acest fel de mâncare franțuzesc, însă am schimbat din rețetă ca să fie vegetariană și ușor de digerat.
Am înlocuit brânză cu tofu și untul și laptele din crustă cu ulei de cocos și lapte vegetal.
Și a ieșit delicios, ca să nu mai vorbesc că totul a fost mult mai rapid decât mă așteptam.
Recomand cu drag pentru prânzurile petrecute în familie și pentru mic dejunurile din weekend, acelea târzii și romantice.
Quiche de praz și tofu
Pentru umplutură
- 1 praz mare
- 1 pachet de tofu Fitofit
- 2 ouă
- 1 cartof mediu
- 3 fire de ceapă verde
- 2 fire de usturoi verde
- 5 roșii uscate la soare
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de drojdie inactivă de bere
- ½ linguriță de turmeric
- ½ legătură de mărar
- 1 lingură ulei de cocos
- piper după gust
- eu am adăugat și ½ linguriță de semințe de muștar și frunze de curry însă nu sunt obligatorii pentru rețetă, puteți înlocui cu un altă plantă aromatică precum salvia, tarhonul sau cimbrul.
Pentru blat
- 1 ½ cup de făină de durum
- 1 ½ cup de lapte de cânepă (1 cup = 240ml)
- 2 linguri de ulei de cocos
- 1 linguriță de bicarbonat stinsă într-o lingură de zeamă de lămâie
- sare după gust
- făină extra pentru pudrat blatul și formă
*1 cup = 240 ml
Umplutură:
Într-un bol maruntim tofu și îl amestecăm cu sosul de soia, drojdia inactivă, turmericul și piperul. Adăugăm și cele 2 ouă și amestecăm bine compoziția. Lăsăm deoparte.
Curățăm cartoful, îl tăiem cubulețe. Tăiem prazul felii subțiri.
Punem o tigaie la încălzit cu uleiul de cocos. Când se încinge adăugăm semințele de muștar, apoi frunzele de curry.
Punem la călit cartofii și după 5 minute adăugăm prazul, amestecăm și punem un capac.
Le lăsăm maxim 10 minute amestecând din când în când.
Între timp tăiem ceapa, usturoiul și mărarul. După ce au trecut cele 10 minute le adăugăm în compoziție și stingem focul. Lăsăm deoparte să se răcească un pic.
Blatul:
Dăm drumul la cuptor pe foc mediu.
Ungem forma aleasă cu un pic de ulei de cocos și o presărăm cu un pic de făină.
Într-un bol punem făină, sărea , bicarbonatul și uleiul. Amestecăm cu o lingură. Înglobăm primul cup de lapte și amestecăm tot cu lingură.
După care începem să frământăm cu mâna pentru a înțelege consistența aluatului.
Restul de lapte îl integrăm treptat și frământăm până ajungem la o consistență nelipicioasa.
Presărăm făină de un blat curat și cu un făcăleț (sau o sticlă mare presărată cu făină) o aducem într-o formă rotundă, mai mare decât forma în care urmează să punem aluatul.
Ridicăm aluatul care acum arată ca o pizza și îl punem în formă, modelăm aluatul, tăind ce este extra de pe margini. Din restul de aluat putem face o frumusețe de lipie.
(Puteți folosi și alte tipuri de făină, mie îmi place această la gust foarte mult, însă aveți grijă la cantitatea de lapte, este posibil să se schimbe, adăugați-l ușor ușor).
Acum că baza este gata, turnam în bolul cu tofu compoziția din tigaie și amestecăm foarte bine.
Apoi o mutăm în forma în care urmează să o coacem și o băgăm la cuptor cam 15-20 de minute.
Când aluatul este auriu și suprafața quiche-ului la fel, stingem focul și o lăsăm să se odihnească 10-15 minute.
O tăiem în felii generoase și o servim cu cei dragi!
PS: noi lângă quiche am servit o salată delicioasă cu rucolă, nuci, mere și vinaigrette.
Profesoara Nirvana Yoga, Leya Swamini