Industria iluziilor şi dependenţa noastră faţă de bunurile de consum

Am intitulat acest articol „Industria iluziilor” pentru că vom arăta ce efecte au asupra noastră o serie întreagă de lucruri ce sunt produse de către industria de bunuri de consum. Fără îndoială avem nevoie de toate aceste bunuri, căci trăim într-o societate complexă, dar gradul de dependenţă a devenit prea mare şi oamenii aproape că nu se mai pot desprinde din acest marasm.
Cum funcţionează mintea noastră?
Acest corp energetic ce face parte din alcătuirea aurei noastre ne este de folos pentru a filtra, prin logică şi raţiune, orice element din exterior cu care interacţionăm. Ce este logica? Ea reprezintă mecanismul prin care putem să ne dăm seama de ceea ce este un fenomen, un obiect sau o trăire personală. Dar raţiunea? Aceasta este capacitatea de a gândi despre fenomenele, obiectele sau trăirile pe care le cunoaştem prin mijlocirea directă a simţurilor noastre, şi de a le înţelege ce sunt ele. Odată ce sunt definite asemenea noţiuni, putem înţelege mai uşor ce este mintea. Însă dacă în vechime oamenii nu dispuneau de ceea ce avem noi în prezent, mintea lor fiind mult mai liberă şi deci mai accesibilă planurilor subtile, în vremurile noastre mentalul a devenit un instrument într-atât de solicitat încât de multe ori nu suntem capabili să ne dăm seama când cădem în capcana iluziilor.
Iluziile sunt proiecţii ale minţii noastre despre ce am dori să avem, ori despre ce am putea avea, într-un moment în care nu avem ceea ce ne dorim. Asemenea proiecţii pur şi simplu se nasc în mintea noastră, în funcţie de ceea ce vedem sau ne place.
Care este diferenţa dintre iluzii şi dorinţe?
De exemplu în domeniul aparatelor electronice, o reclamă la o maşină de spălat performantă este realizată parţial prin efecte speciale făcute pe calculator. Şi prin repetarea reclamei de zeci de ori, se infiltrează în mod persuasiv în mintea femeilor dorinţa de a testa acel tip nou de maşină de spălat. De fapt chiar asta este dorinţa, de a avea maşina de spălat. Cei care pun produsul pe piaţă mizează pe faptul că deşi oamenii au ce le trebuie în casă, ei vor dori măcar să încerce acel produs, şi de aici până la dorinţa efectivă de a avea maşina aceea de spălat nu e decât un pas. Artizanii insidioşi ai acestui mecanism cunosc faptul că mintea este direct şi permanent influenţată de văz. Noi vedem la televizor şi în magazine tot felul de produse, şi chiar dacă acasă avem ce ne trebuie, am dori să avem acel obiect nou pe care l-am văzut în magazin sau la televizor. De exemplu în cazul televizoarelor, obiecte ce redau imagini, atunci când vizităm un magazin cu astfel de aparate, am sta să ne uităm mult şi bine la superbele imagini redate pe ecranele lor. În realitate nu ce conţine imaginea, ci fidelitatea ei e capcana artificială în care ne duce mintea. Ba mai mult, mintea, prin intermediul ochiului, este păcălită de culorile minunate şi de claritatea imaginilor privite, şi imediat se naşte în mintea noastră gândul:
„Dacă aş putea să am televizorul acesta…”. Oare există ceva care poate întrece claritatea şi calitatea ochiului uman de a capta imagini ale viului? Bineînţeles că nu! Şi cu toate acestea ajungem deseori sclavii mentalului nostru care se comportă întocmai ca un clovn de la circ, chiar şi în cazul celor aflaţi pe calea spirituală, ale cărui mişcări este greu să le anticipezi, acest lucru fiind posibil doar printr-o atentă observare a propriei persoane şi a mentalului. Vom vedea în articolele următoare cum ne păcăleşte mintea atât de uşor, şi cât de slabi suntem în realitate atunci când ne lăudăm că putem realiza atâtea…
Meer Lyn