Interpretarea viselor şi a simbolurilor din vis

Vă invităm să explorăm şi să cunoaştem împreună ungherele misterioase ale fiinţei noastre atunci cînd călătoreşte prin tărîmuri de vis, răsfoind paginile cărţii SIMBOLISTICA VISELOR.
Interpretări – Semnificaţii – Ipoteze de Ion Ţugui, un dicţionar care trece în revistă o bună parte dintre simbolurile fundamentale ale civilizaţiei umane. În Cuvîntul înainte, Victor Crăciun spunea: „ (…) Sunt pagini dintre ultimele scrise de Ion Ţugui (1933-2002), cel care a fost un om al artei, interpret de muzică, poet, prozator, ziarist, „scriitorul şi iniţiatul”. (…) Acest dicţionar e unic în scrisul romînesc. (…) Ion Ţugui nu elaborează un manual de interpretare a viselor. El merge la esenţa fenomenului, oferind mai întâi o percepere a subiectului, pentru a oferi imediat semnificaţiile positive şi negative. Dezvăluirea obiectului implică o largă cultură, găsim citate din Coran, Noul şi Vechiul Testament, istoria popoarelor vechi, cu obiceiurile, tradiţia, etnografia, folclorul, civilizaţia lor tradiţională, peste care se aşează noile acumulări ale lumii. Nu lipsesc meditaţiile esenţiale ale personalităţilor-cheie din evoluţia umanităţii, de la Socrate, Platon, Homer, Jung, Freud, Nietzche, la mai contemporanii interpreţi ai sociologieişi psihologiei moderne.”
Dicționar de simboluri în vis
Abanos – Zeul Infernului, Pluton, este reprezentat pe un tron de abanos care se distinge prin culoarea neagră, aceasta fiind de regulă semnificată nefavorabil ca simbol oniric. Se impune însă o nuanţă: în tradiţia maternităţii leagănul confecţionat din abanos avea darul de a alunga frica pruncului şi de a-l proteja…
Semnificaţii: Duritatea lemnuluişi culoarea neagră participă la ideea de apărare, protecţie. Visând abanos indică şi o slăbiciune de caracter, fire oscilantă, vulnerabilitate la agresarea din exterior, marcarea de dificultăţi în procese, judecată dură, altercaţii. Cel care a avut un vis cu abanos trebuie să se concentreze la aspectele pozitive ale simbolului, să camufleze mental, printr-un exerciţiu simplu, duritatea şi întunericul. Confuzia cu întunericul iadului, cum s-ar crede, este neavenită şi improprie…
Abis – Reprezentare simbolică a adâncimilor nelimitate, fără formă, întunecimea iniţială, în unele tălmăciri, chiar sfîrşitul. Abisul este reprezentat ambivalent, atât în profunzimea materiei, cât şi pe verticală, spre Cosmos . La sumerieni, , spre exemplu, stăpânul lumii este situat deasupra abisului, dominîndu-1. În Biblie e simbolul este mai precis, în sensul că el apare drept veşmînt terestru, în contrapondere cu Forţa Divină, semnificată prin lumină. Abisul semnifică totodată linia terminală în Univers, dar temporală, deoarece creaţia este perpetuă, o nouă naştere stând în proiect dintr-un abis care se poate să nu aibă memoria propriei dăinuiri.
Semnificaţii: Una aparţine copilăriei, alta aparţine senectuţii, visul având un marcaj psihic evident. Datorită copilăriei „informe” şi senectuţii amnezice cel ce visează abisul este obstrucţionat în proiecţii şi scenarii de viitor! În situaţia cînd visul a înfăţişat o cădere de tip abisal şi în starea de tensiune onirică apare un ajutor, semnificaţia este opusă aspectelor nefavorabile, proiectînd promisiunea unei salvări, reintrarea în normalitate, eliberarea. Dacă în vis abisul este o simplă imagine recoltată fugitive şi memorată ca imagine auxiliară, înseamnă că o neşansă conjuncturală a fost ocolită sau blocată. Trebuie ţinut seama şi de starea psihică a celui ce are acest vis şi, cu precădere, trebuie urmărită repetabilitatea lui, caz în care se impune o discuţie cu psihiatrul. Unele suferinţe organice pot crea în vis coşmaruri în care apariţia abisului este „inevitabilă”…
Abstinenţă – Semnificaţia acestui concept creştin numeşte purificarea, virtuozitatea cu întregul ei lanţ de renunţări. Se înlătură de fapt sursele păcatului. Compensatoriu şi obligatoriu se impun demersurile spirituale, evoluţia în principii sacre, curate. Prin asumarea abstinenţei (aceasta nu vizează doar sexualitatea), putem pătrunde în intimitatea eului nostru cu dorinţa de a-l desăvârşi. În spaţiul Orientului Îndepărtat abstinenţa este obligatorie în vederea realizării gândirii pozitive şi a purităţii creatoare. De asemenea, prin abstinenţa onorată spiritual şi cu devotare se evită bolile, se dobândeşte smereniaşi caracterul neprihănit al fiinţei.
Semnificaţii: Sentimentul sau senzaţia de abstinenţă în vis are caracterul de vestire, când un spirit superior face cunoscut subiectului uman că drumul ales este corect şi că nici o caznă pentru par-curgerea acestui drum nu este de luat în seamă. Există şi semnificaţia avertizantă, când senzaţia abstinenţei în vis poate să însemne un semnal, o propunere, o soluţie în vederea golirii mentalului de noxele realităţii impure şi întoarcerea grabnică la esenţa spirituală a raţiunii cereşti. Nu este exclus nici aspectul pur erotic, manifestat în vis prin reprimare – dorinţă, prin dorinţă – obstrucţionare. În acest caz este utilă o discuţie cu un psiholog…
Ac de păr – Simbolul acului de păr este asociat la chinezi frumuseţii feminine. Reflecţii şi versuri, figuri de stil şi complimente abundă în evocarea acului de păr, cu precădere din lemn, spre deosebire de acelaşi simbol la egipteni, care foloseau metalul. De asemenea, pentru greci şi romani acul de păr numeşte distincţia, caracterul nobil. Simbolul acului migrează frecvent în poezie, dar niciodată el nu este evocat cu sensul material, agresor, de înţepătură, ci doar prin funcţia sa ornamentală. Simbolisticii acului de păr i se adaugă, esenţial, calitatea şi frumuseţea îmbrăcăminţii, ambele indispensabile unei reprezentări demne de reţinut la o femeie care se respectă…
Diana Terente
Afla aici ce inseamna daca il visezi pe Adam!