Legenda lacului Sfânta Ana
Legenda lacului Sfânta Ana este o legendă care are în ea un sâmbure de adevăr. Se spune că demult prin acele locuri trăiau doi fraţi, însă niciunul nu-l avea la inimă pe celălalt. Mai tot timpul se întreceau care este mai bogat, mai mândru şi fiecare se lăuda la celălalt cu cetatea sa. Aceşti doi fraţi nu iubeau pe nimeni, îi considerau pe oameni sclavii lor şi în fiecare zi chinuiau poporul. Într-o zi la unul dintre ei a venit un musafir, într-o caleaşcă nemaivăzută, cu 6 cai superbi. Invidios stăpânul cetăţii l-a îndemnat pe musafir să joace la zaruri caleaşca şi caii. Având şi oarece noroc stăpânul locului a câştigat. Chiar de-a doua zi s-a dus la fratele său să-l umple de invidie, că are o aşa caleaşcă şi aşa cai. Celălalt, văzând una ca asta, s-a jurat că o să aibă o caleaşcă şi 12 cai, şi mai şi. A doua zi a pus caleaşca în drum şi a dat poruncă să fie adunate cele mai frumoase 12 fete din cetate. Cea mai frumoasă era Ana, care a fost luată prima, apoi alte 11 tinere fecioare.
Dar cum să urneşti ditai caleaşca? Pocnind din bici, fratele invidios o plesni pe Ana şi acesteia începu să-i curgă sânge pe faţă. Supărată de una ca asta, fata blestemă: „Să te trăsnească stăpânul cerului! Scufundă-te sub pământ, ucigaş de suflete nevinovate!”. Legenda spune că numai decât s-a pornit o furtună cum nu se mai văzuse niciodată, iar fratele cel invidios cu tot cu cetatea şi acareturile lui a fost înghiţit de pământ. Iar pe locul acela apăru apoi un lac de o frumuseţe rară, în amintirea Anei.
Dincolo de legendă, să revenim în realitate
Situat la 28 de kilometri de Băile Tuşnad, este singurul lac din Europa Centrală situat într-un crater vulcanic. Declarat rezervaţie naturală acest lac situat în Masivul Ciomatul Mare, de pe partea stângă a Oltului, se află la o altitudine de 950 de metri fiind aproape circular ca formă. Nu este deloc adânc, doar 7 metri, iar apa sa este extraordinar de limpede apropiindu-se de puritatea apei distillate, din acest motiv în lac neexistând nicio vietate. Oricine vizitează locul respectiv nu are nevoie de orientare meteo după buletinul de ştiri, deoarece acolo există două fisuri care, prin emanaţiile de bioxid de carbon şi sulf de acolo, indică cu precizie de 100% cum va fi vremea în regiune.
Localnicii cunosc foarte bine că dacă emanaţiile de gaze din fisuri pişcă la nas, înseamnă că în ziua aceea vremea e rea, şi din contră, dacă nu pişcă la nas, va fi vreme însorită. Zona este deosebit de pitorească, astfel că orice drum până acolo, chiar şi pentru 2-3 zile, merită făcut. Fiind de o puritate şi limpezime foarte mare, apa lacului permite o bună ionizare negativă a aerului, benefică pentru sănătate. Aşa că atunci când vă luaţi concediu, rezervaţi-vă 3-4 zile pentru a merge în acel loc minunat, căci cu astfel de lucruri destul de puţin ne întâlnim în viaţă.
Cornel Nicula