Liniştea din mijlocul zgomotului

Poate vi se pare ciudat un astfel de titlu, dar cu toate acestea vom vedea în cele ce urmează despre ce este vorba şi ce semnifică un astfel de lucru.
În jurul nostru este foarte mult zgomot
Trăim în mijlocul unei societăţi aflată în plină dezvoltare tehnologică, deşi acest aspect implică foarte multe riscuri. Cu toţii am observat că odată cu creşterea nivelului tehnologic, a crescut şi nivelul de zgomot din marile oraşe. Dacă aţi călătorit vreodată între oraşe, cu trenul sau cu maşina, aţi putut constata că este linişte. Întorcându-ne în oraşul în care locuim, încă de la periferie ne întâmpină un zgomot surd, aproape imperceptibil, care creşte în intensitate pe măsură ce intrăm pe bulevarde.
Ideea acestui articol porneşte de la posibilitatea de a trăi în linişte în mijlocul zgomotului produs tot de noi, căci noi toţi punem în mişcare toate maşinile, autobuzele, camioanele, tramvaiele şi aşa mai departe. Nu vehiculele sunt vinovate, ci tot noi. În primul rând mă refer la liniştea interioară, cea care ar trebui să rămână intactă indiferent ce se întâmplă în jurul nostru. Dar cum putem trăi în acest fel? Este posibil să realizăm o asemenea performanţă? Vechii înţelepţi spuneau că se poate, dar acum a intervenit un element extrem de important. Acei înţelepţi trăiau în nişte vremuri când nu existau oraşe pline de blocuri, maşini, zgomot, poluare şi stres. Din acest punct de vedere, ȋn ce măsură se mai pot aplica învăţăturile lor?
Cum putem trǎi în linişte?
Totuşi, străvechile principii spirituale stau oricând la baza reuşitei în acest sens, dacă vrem cu adevărat să urmăm asemenea învăţături. Ce trebuie făcut pentru a păstra o stare de linişte în mijlocul zgomotului? Maeştrii spirituali din toate timpurile îndrăgeau foarte mult un slogan: „Nu fi furtuna, ci fi ochiul furtunii”. De unde ştiau ei asemenea subtilităţi? Evident, din toate observaţiile asupra fenomenelor naturii. Ce înseamnă a fi ochiul furtunii? Dacă aţi urmărit documentarele de la televizor despre uragane, aţi fi putut constata că echipe de cercetători au realizat studii interesante. Astfel, au constatat că dacă spre marginea plafonului uraganului, efectele sunt devastatoare, în centrul său domneşte un calm deplin, niciun fir de iarbă nu este clintit de vreo boare de vânt. Acesta constituie unul dintre secretele vieţii spirituale, anume că indiferent ce se întâmplă în jurul tău, să fii doar ca ochiul furtunii, adică să fii doar Observatorul. Ce trebuie făcut pentru a reuşi un lucru ca acesta? Nimic. Practic, aşa cum în centrul uraganului nu se întâmplă nimic, niciun fel de reacţie, la fel şi noi trebuie să nu facem nimic pentru a fi liniştiţi în mijlocul zgomotului general. Cum se traduce a nu face nimic? Avem fiecare dintre noi treburile şi problemele noastre, care-şi aşteaptă fiecare rezolvarea. Cum să nu facem nimic? Înţelesul unei asemenea fraze constă în următorul aspect: a nu face nimic, adică pur şi simplu A Fi. Deci a nu face nimic în sensul unor reacţii mentale sau sufleteşti faţă de ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru. Trebuie doar să constatăm. Ştiţi ce rezultă din atitudinea doar de A Fi? Dispare nevoia crâncenă de a-i judeca pe ceilalţi, de a le căuta motive de greşeală, şi intenţia de a căuta nod în papură pentru orice şi oricui se risipeşte de la sine. Pentru că acestea se întâmplă deoarece avem reacţii psihice, nervoase, mentale şi de alte feluri, care ne împing mereu să fim orice altceva, numai să nu ajungem la simpla stare de A Fi. Dacă veţi vrea să începeţi să practicaţi starea de A Fi, veţi putea observa doar după o lună de zile că sânteţi practic alt om. Problema cea mare este că majoritatea oamenilor s-au obşinuit cu starea de zgomot şi dacă nu aud tot felul de zgomote, nu se simt bine. Este o obişnuinţă bazată pe reflexul de tip Pavlov, şi aşa cum ne-am învăţat cu zgomotul, tot aşa ne putem debarasa de el. Este până la urmă un mecanism natural al omului şi avem fiecare dintre noi datoria morală să facem curăţenie fonică în lumea noastră. Altfel, dacă omenirea nu a fost distrusă de bomba nucleară, cu siguranţă zgomotul poate deveni în viitorul apropiat cel mai perfid ucigaş al rasei umane.
Mahatma