O specie umană a existat înainte de Homo Sapiens: Hobiții – II

Aşa cum spuneam în articolul anterior, o descoperire importantă a fost făcută în privinţa unei specii hominide, care a evoluat paralel cu Homo Sapiens. Cercetările minuţioase au demonstrat că au existat într-adevăr omuleţi, aşa cum legendele şi poveştile îi prezintă. Aceşti omuleţi numiţi hobbiţi, au fost o specie umană complet nouă, iar pentru cercetători a fost o descoperire uriaşă, deoarece aceştia nu au mai avut de-a face cu asemenea fosile. Acum foarte multă vreme, multe creaturi asemănătoare speciei umane împărţeau imensitatea Terrei.
Când au apărut primele date despre Homo Floresiensis?
Anunţul acestei descoperiri a fost făcut public în 2004, iar criticile referitoare la acest subiect nu au întârziat să apară. Criticii au afirmat că noua descoperire nu era deloc nouă şi că acele oseminte nu proveneau de la o altă specie, ci era din aceeaşi familie cu Homo Sapiens, doar că suferea de o boală numită microcefalee. Pe lângă alte simptome, oamenii care suferă de această boală au părţile corpului mult mai mici faţă de un om normal. Discuţiile în contradictoriu pe această temă luau amploare. Între timp alte săpături în peşterile de calcar din aceeaşi insulă au scos la suprafaţă rămăşiţele altor 8 hobbiţi, care aveau structura osoasă asemănătoare cu a „primei doamne” de acest gen. Analize ulterioare au arătat că aceşti indivizi au trăit în urmă cu aproximativ 95.000 – 12.000, întărind şi mai mult convingerea că acei cercetători au descoperit cu adevărat o nouă specie.
Care au fost concluziile la care au ajuns cercetătorii cu privire la existența speciei hobit?
Unul dintre cei care au participat la acţiune a afirmat faptul că ar fi fost aproape imposibil ca întreaga „comunitate” să fi avut microcefalee. În ciuda acestui aspect tot au mai existat voci care nu erau de acord. Descoperiri ca aceasta au scuturat din temelii teorii despre evoluţia umană. De exemplu descoperirea lui Homo Floresiensis a pus la îndoială unele puncte de vedere ale specialiştilor în domeniu, care afirmau că Homo Sapiens ar fi originar din Africa şi fiind singurii urmaşi ai tuturor speciilor umane care erau împărţite de-a lungul Pământului. S-a sugerat mai degrabă faptul că cele 2 specii, Homo Sapiens şi Homo Floresiensis au împărţit acelaşi habitat timp de mai multe zeci de mii de ani. Săpăturile au fost oprite în anul 2004, dar antropologii sunt pregătiţi să-şi pună din nou instumentele la lucru. Cercetătorii speră să găsească mai multe structuri scheletice asemănătoare cu cele descoperite anterior, pentru a clarifica disputa creată pe acest subiect şi pentru a elucida misterul sau dilema care s-a format în urma acestei descoperiri. Se vrea să se răspundă la o întrebare esenţială în acest caz şi anume dacă cele 2 rase umane au trăit în aceeaşi perioadă de timp şi dacă au avut ei contact. Făcând o mică paranteză şi o completare proprie, sunt de părere că cele 2 specii au putut trăi în acelaşi timp şi chiar având contact unii cu ceilalţi. Această afirmaţie se bazează pe relatările din Biblie şi anume confruntarea dintre David şi Goliat.
Marian Pețu