Ronde.ro

Peștera Sfântului Andrei – Apostolul Lupilor

Miercuri, 30.nov..2016 00:00 Religie si credinta, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Apostolul Andrei, frate cu Simon Petru (Sf. Petru) s-a născut la 30 Noiembrie 60, în Patras, Imperiul Roman și a fost unul dintre apostolii lui Iisus. Conform Evangheliei după Ioan, cei doi frați, Simon Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, o localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Conform Evangheliei după Marcu aveau o casă în Capernaum și au fost pescari.

Numele Andrei provine din greaca veche, care era limba Vechiului Orient și are următoarele semnificații: bărbăţie, curaj, iar acest nume ne spune că viața este o luptă cu ispite de tot felul, cu greutăti sau neputințe, cărora trebuie să le facem față cu bărbăție și curaj. Dar creștinul nu se luptă doar cu ispitele, ci și cu sine însuși, încercând prin tot ceea ce face, să fie un om tot mai bun.

Pentru români, numele Sfântului Andrei este legat de lupi. Se spune că acest nume –  Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul pe care aceștia l-au adoptat – lupul, fiind chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legenda spune că la caderea Sarmizegetusei lupul a fost alături de daci și că cel care era căpetenia acestor animale, l-a călăuzit pe Apostolul Andrei prin ținuturile Dobrogei spre Peștera unde acesta s-a adăpostit mai apoi.

 

Unde a dus mai departe Sfântul Andrei învățătura lui Hristos?

Potrivit celor așternute pe paginile istoriei de către teologi, critici și istorici,  Sfântul Apostol  Andrei a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea afirma: „Sfintii Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au împrăștiat în toată lumea locuită pe atunci. După tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Partia, lui Andrei în Scitia, lui Ioan în Asia”. Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX), de asemenea abordează aceeași ipoteză, și anume a misiunii Sf. Andrei în Scitia. Tradiția că Sfântul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata și de scriitori bisericești. Mai mult decât atât, menționarea  Sfântului Andrei în colinde, legende, dar și obiceiurile din Dobrogea care sunt închinate Sfântului Apostol, întăresc credința că acesta a predicat cuvântul lui Iisus Hristos în țara noastră.

După ani la rândul în care Sfântul Andrei a dus mai departe credința creștină, și-a găsit sfârșitul find în cele din urmă ucis de necredincioși și mai apoi răstignit pe o cruce în forma literei X,  de atunci numită “Crucea Sfantului Andrei”.

pestera-sfantului-andrei-apostolul-lupilor-2

Peștera Sfântului Andrei

Cât timp a predicat din Evanghelie cuvântul lui Hristos pe teritoriul României, se spune că Sfântul Apostol Andrei s-a adăpostit într-o peșteră, care se află la aproximativ 4km distanță de localitatea Ion Corvin din județul Constanța. În actuala biserică din această peșteră, într-o nișă se poate observa  un soi de pat, oarecum sculptat inițial în piatră, despre care legenda spune că era locul unde se odihnea Apostolul Andrei. Această peșteră a fost transformată în anul 1944 în biserică și mai apoi sfințită de către Episcopul Tomisului la vremea aceea – Chesarie Păunescu. Nu mult după acest eveniment, biserica a fost distrusă de către trupele rusești care ne-au invadat teritoriul țării. Târziu, după anul 1990, această biserică a fost refăcută și restaurată ca mai apoi să fie redată cultului. În zilele noastre, mii de creștini merg în acest loc unde a trăit Sfântul Apostol Andrei pentru a se ruga și a căuta alinare sufletească.

 

Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României

În anul 1995, la Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române s-a decis ca sărbatoarea Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul creștin-ortodox, cu cruce roșie, iar mai apoi, în anul 1997 Sfântul Andrei a fost numit „Ocrotitorul României”, iar ziua de 30 Noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.

 

La multi ani celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei !


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!