Ronde.ro

Radiaţiile tehnologice sunt un pericol permanent invizibil

Miercuri, 07.oct..2015 10:26 Spiritualitate si stiinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ce este radiaţia?

Radiatiile tehnologice sunt permanent un pericol invizibil 2

Radiaţia este un fapt de viaţă. Ea este prezentă în natură şi poate fi şi produsă artificial. Radiaţia de origine naturală există în tot mediul înconjurător, pe când radiaţia artificială a fost folosită de câteva decenii. Radiaţiile naturale şi artificiale nu sunt diferite nici ca tip, nici ca efect. Termenul radiaţie se referă aici la radiaţia ionizantă, care este de mai multe feluri. Radiaţia este inerent dăunătoare omului şi, de aceea, populaţia trebuie protejată faţă de o expunere inutilă sau excesivă. Cu toate acestea, folosirea radiaţiei contribuie la binele omului – ea este importantă în dezvoltarea medicinei şi a altor ştiinţe, precum şi în industrie.  

Efectele radiaţiilor care produc cea mai mare îngrijorare sunt bolile maligne provocate persoanelor expuse la radiaţii, precum şi defectele moştenite de descendenţii acestor persoane. Probabilitatea apariţiei oricărui efect provocat de radiaţie este legată de doza de radiaţie primită. Riscul asociat oricărei expuneri trebuie comparat cu beneficiile procedurilor care au provocat expunerea. În medie, radiaţia de origine naturală produce expunerea cea mai mare asupra oamenilor. O bună parte din aceasta nu poate fi evitată, deşi se poate exercita un anumit control. Expunerea la radiaţia de origine artificială este mai uşor de controlat.   

Cum putem evita expunerea la radiaţii dăunătoare? 

Stringenţa controlului – balanţa dintre risc şi beneficiu – este o problemă pe care trebuie să o aprecieze societatea. Astăzi, suntem cu toţii supuşi concomitent acţiunii mai multor tipuri de radiaţii extrem de nocive pentru sănătatea omului. Unele dintre cele mai puternice surse de influenţe patogene conduc la distrugerea câmpurilor fizice fine ale omului, cu urmări foarte grave.   

  • Radiaţiile tehnopatogene

În rândul surselor nocive deja cunoscute intră: liniile de înaltă tensiune, transportul electric, autovehiculele, computerele personale, televizoarele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, radiotelefoanele, antenele GSM, aparatele de copiat, instalaţiile de teleradiocomunicaţii etc.   Din punct de vedere medico-biologic, omul reprezintă un sistem complex, cu un câmp strict individual, care cuprinde inclusiv date privind starea de sănătate şi codurile genetice ADN. Complexitatea câmpului uman este determinată de un număr uriaş de substanţe chimice, de caracterul complex al repartiţiei acestor substanţe în corp, de dinamica complexă a transformărilor biochimice în procesul vieţii şi al activităţii. Sub acţiunea radiaţiilor nocive, celulele organismului sunt supuse unor anumite modificări structurale şi fiziologice, drept urmare: dereglarea sistemului nervos şi hormonal, cardiovascular şi imunitar.   

Care sunt efectele radiaţiilor tehnopatogene asupra organismului uman?

Radiatiile tehnologice sunt permanent un pericol invizibil 3Se formează defecte de comunicare în schimbul de informaţii, dezintegrarea legăturilor structurale reciproce prezente iniţial în modelul genetic al omului. Procesele de antibiorezonanţă apărute în acest cadru dereglează rezonanţa absolut armonioasă între nivele şi duc la o serie de îmbolnăviri greu tratabile. La toate organismele vii se produce minimalizarea treptată a energiei atomilor şi electronilor, ceea ce conduce la încetinirea tuturor proceselor biochimice, la apariţia anumitor dereglări în organismul uman, iar gravitatea acestora depinde de intensitatea şi durata acţiunii câmpurilor nocive. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că aceste influenţe duc la evoluţia nefavorabilă a sarcinii; probabilitatea de avort creşte de 2,7 ori, iar naşterea copiiilor cu malformaţii congenitale se măreşte de 2,3 ori. 

Bolile canceroase, leucemia, inhibarea sistemului  de reproducere, dereglarea ciclului menstrual, întârzierea  maturizării sexuale, dereglarea stării psihice  şi emoţionale (sindromul de stres, agresivitatea,  irascibilitatea etc.), înrăutăţirea vederii, dereglarea  sistemului hormonal reprezintă doar câteva dintre  aceste dereglări. 

O îngrijorare deosebită o provoacă creşterea  numărului de copii care sunt supuşi influenţei negative  a radiaţiilor electromagnetice. Drept rezultat al  acestei influenţe apar: excitabilitate sporită, agresivitate,  interiorizare etc. Multe persoane sunt expuse la radiaţia ionizantă  provenind de la o serie de surse artificiale sau de la  surse naturale în condiţii artificiale. Între aceste surse  se includ ceasurile luminate cu substanţe radioactive,  receptoarele de televiziune şi călătoriile cu avionul  care constituie un apanaj al vieţii moderne.  În această categorie se poate include de asemenea  expunerea populaţiei la radioactivitatea naturală, dispersată  în mediu de cenuşa evacuată în atmosferă în  timpul arderii cărbunelui, cît şi din compunerea altor  noxe ce ajung în atmosferă.

Emil Străinu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!