Ronde.ro

Semnificația zilei de Sânziene sau Drăgaica

Vineri, 23.iun..2017 00:00 Ritualuri si simboluri Lasă un răspuns 1 vizualizari

În ziua de 24 iunie îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sărbătoarea nașterii sale are temei biblic, deoarece a avut loc cu 6 luni înainte de nașterea Domnului Isus Hristos. Sărbătoare este atestată documentar începând cu secolul  IV-V.

Conform unor cercetători, sărbătorim nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie, pentru a înlocui anumite sărbători păgâne, cu caracter agricol, din epoca solstițiului de vară.

În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Drăgaică sau Sînziene.  Denumirea este preluată de la Sancta Diana, zeița romană a  pădurilor și a vânătorii. Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, preotese ale Soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, ascunse de privirea omului.

Conform tradiției populare, Sânzienele plutesc în aer sau umblă noaptea pe Pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele cântă, dansează, împart rod holdelor de grâne, ajută femeile căsătorite să rămână gravide, înmulțesc animalele, dau leac și miros florilor, și tămăduiesc suferințele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care aduc rele, Sânzienele sunt zânele bune.  Dacă însă, nu le sărbătorești cum se cuvine, ele se supără și te pedepsesc.

Se spune că acolo unde au dansat Ielele, rămâne ars și iarba nu mai crește .

În Ardeal se sărbătorește Sânziana, după zeița romană Diana, iar în Muntenia și Oltenia o sărbătorim pe Drăgaică, dupe numele slav al Dianei. După unii specialiști sărbătoarea își are originea într-o sărbătoare geto-dacică a Soarelui.

Dacă nu le cinstești cum se cuvine, Sânzienele pornesc vijelii, aduc grindină, te lovesc cu ”lanțul Sânzienelor”.

Ce să faci în noaptea de Sânziene

  1. Ca să îți visezi ursitul trebuie să îți pui flori de sânziene sub pernă.
  2. Femeile trebuie să se scalde în ape curgătoare pentru a fi sănătoase.
  3. Bărbații trebuie să își pună la picioare rădăcini de cicoare pentru a fi sănătoși.
  4. În noaptea de Sânziene se culeg plantele de leac, pentru că acum au puteri magice. Verbina culeasă în această noapte alină durerile de picioare și durerea de cap. Din verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, grâu, salcie și flori de sânziene, se fac cununi în formă de cerc. Dacă cununile se agață la stâlpii porților, la ferestre, la uși și pe morminte, feresc oamenii, animalele și recoltele de furtuni și grindină.
  5. În această noapte se deschid cerurile ȘI Sânzienele încep să danseze.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene sau Drăgaică

  1. Coronițele împletite de fete din flori de sânziene se aruncă pe casă, dacă se agață de horn înseamnă că fata respectivă se va mărita cât de curând.
  2. Astăzi se alege Drăgaica, care este cea mai frumoasă fată dintr-un grup de 7 fete. Drăgaica trebuie să fie cea mai cuminte , cea mai frumoasă, și cu inima bună.
  3. Se spune că dacă te speli cu roua din această noapte pe față vei deveni chipeș și mândru.
  4. Dacă culegi dimineața roua de pe florile de sânziene, se zice că aceasta va vindeca artroza și durerile de oase.
  5. Dacă se întâmplă să vezi o furnică roșie vei avea parte de mult noroc, iar dacă găsești o furnică în portofel nu îi face rău pentru că îți va aduce mulți bani.
  6. Ftele dacă vor să fie mai atrăgătoare și mai drăgăstoase trebuie să-și pună flori de sânziene în păr sau în sân, și să se spele pe cap cu fiertură de iarbă mare ca să le placă feciorii.
  7. Sărbătoarea se mai numește și Amuțitul Cucului, deoarece dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, atunci se spune că vara va fi secetoasă.
  8. Pentru alungarea spiritelor malefice se aprind focurile și se strigă în jurul lor.
  9. Se pomenesc morții și se pun flori pe morminte.

În această zi, în Bucovina, se sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului  Ioan cel Nou de la Suceava.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!