Ten acneic? Măștile cu argilă îți curăță pielea și te scapă de coșuri
Un ten acneic poate fi extrem de greu de îngrijit, iar asta în special pentru că factorii care influențează excesul de sebum și apariția coșurilor sunt destul de mulți și deloc ușor de eradicat. Însă printre cele mai bune soluții care te pot ajuta să lupți împotriva acneei și să îți cureți tenul, astfel încât acesta să devină mai sănătos și mai strălucitor, se numără argila – un ingredient natural, care face adevărate minuni și pe care îl poți folosi cu ușurință chiar și în măști preparate acasă.
Ce proprietăți are argila?
S-a demonstrat că argila este atât de eficientă în combaterea problemelor specifice unui ten acneic întrucât este un produs bogat în vitamine și minerale, precum calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.
Toate aceste pot fi extrem de benefice tenului nostru, acționând prin simpla utilizare în măști preparate cu alte ingrediente, în funcție de tipul pielii și al problemelor cu care acesta se confruntă (diferite fructe, legume, iaurt, miere de albine, ulei de măsline, gălbenuş de ou etc).
Mai mult decât atât, indiferent dacă ne referim la argila albă, galbenă, roşie, verde sau gri, acest ingredient-minune are numeroase proprietăți cicatrizante, antitoxice și antiseptice, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai bune remedii împotriva acneei și a altor probleme cu care se poate confrunta tenul nostru.
Cele mai populare tipuri de argilă folosite în tratamentele pentru ten
Fiecare tip de argilă în parte are propriile lui caracteristici și moduri de acțiune, astfel că este important ca, mai întâi de toate, să identificăm care dintre ele este potrivit pentru pielea noastră.
-
Argila albă
Argila albă este denumită și argila caolin, nume provenit de la locul în care a fost descoperită (Muntele Caolin din China).
Acest tip de argilă este cel mai versatil dintre toate, fiind eficient pentru echilibrarea sebumului și potrivit pentru pielea sensibilă.
-
Argila verde
Argila verde trebuie folosită cu foarte mare precauție, deoarece este foarte puternică și poate usca tenul.
Are, în compoziția sa, minerale care ajută la curățarea în profunzime a pielii și la tonifiere.
De asemenea, masca cu argilă verde ne poate ajuta să scăpăm de punctele negre și de sebumul în exces, conferind tenului mai multă prospețime și vitalitate.
-
Argila roșie
Extrasă din Munții Atlas, din Maroc, argila roșie este folosită cu precădere în tratamentele spa.
Are efecte benefice asupra circulației sanguine, curăță pielea în profunzime și îi conferă mai multă elasticitate, hidratare și luminozitate.
Toate acestea provin din gama largă de nutrienți și vitamine deținute de argila roșie, printre care se numără potasiu, calciu, magneziu, siliciu și sodiu, dar și din minunatele sale proprietăți astringente și de absorbție.
Cum se prepară măștile cu argilă?
-
Mască cu argilă pentru acnee
Pentru tenul acneic, cea mai eficientă mască cu argilă se prepară în combinație cu zeama de lămâie.
Se amestecă 2 lingurițe de pudră de argilă (oricare este mai potrivită pentru tenul tău) cu zeamă de lămâie până se obține o pastă consistentă. Acest amestec se întinde pe față și se lasă să acționeze timp de 30 de minute, după care se clătește cu apă călduță.
Procedura se repetă zilnic, timp de o săptămână, după care se continuă de 2 ori pe săptămână până la vindecare.
-
Mască cu argilă pentru ten uscat
În cazul tenului uscat, argila trebuie utilizată cu mai multă atenție deoarece ar putea să-l usuce mai tare. Cea mai eficientă combinație este cea dintre o lingură de pudră de argilă, una de zeamă de lămâie, un gălbenuș de ou și 2 linguri de brânză proaspătă de vaci.
Pasta obținută prin amestecarea acestor ingrediente se întinde pe față, evitând zona ochilor, și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute.
-
Mască cu argilă pentru ten normal
O altă mască eficientă cu argilă, de această dată potrivită tenului normal, este cea obținută prin amestecarea a 2 lingurițe de pudră de argilă cu o linguriță de smântână și puțin lapte proaspăt.
Pasta trebuie să fie omogenă, așadar aveți grijă la cantitatea de lapte (adăugați treptat, cu lingurița), iar amestecul se aplică pe tenul curat și se lasă să acționeze până se usucă.
sursa foto 1: www.vivodibenessere.it
sursa foto 2: www.pinterest.fr