Tot ce trebuie să ştim despre îngerii şi arhanghelii zilei de Miercuri

Cine sunt îngerii zilei de Miercuri?
În articolul trecut am văzut care sunt oficiile și atribuțiile divine pentru îngerii zilei de Marți, anume Samael, Satiel și Amabiel, guvernați de planeta Marte, iar în ordinea planetară asociată zilelor săptămânii urmează cei trei îngeri asociați cu planeta Mercur și zilei guvernate de aceasta. În Heptameron, aceștia sunt numiți Rafael, Miel și Seraphiel. După cum am menționat în articolul dedicat zilei de Duminică, tradiția mult mai veche îl pune pe Rafael sau Raphael în sfera marţiană și pe Michael în sfera mercurială. Mai toate cărțile și manuscrisele care nu au fost copiate după Heptameron au această versiune, iar Michael este trecut de cele mai multe ori în legătură cu Miercurea și cu planeta Mercur.
În alte cărți, îngerii lui Mercur sunt Michael și Sariel sau Michael, Myhel și Saraphiel, ori Michael, Myel și Sarapiel sau Saripiel.
Cine este arhanghelul Michael şi ce cunoaştem despre el?
Primul înger al zilei de Miercuri este Michael, guvernatorul planetei Mercur. Am mai vorbit cu alte ocazii despre acest arhanghel, probabil cel mai cunoscut dintre toți și pe bună dreptate, printre cei mai populari îngeri. Numele său, „Mi Ka El” provine din limba ebraică, și este o întrebare retorică: „Cine este ca Dumnezeu?”, cu alte cuvinte, nimeni şi nimic nu poate fi comparat cu măreţia lui Dumnezeu. Michael este prietenul omului, prin tradiție, protectorul și primul învățător al lui Adam. El este primul înger care se pleacă în fața omului din porunca lui Dumnezeu și jură servire în virtutea divinității din om și tot el gonește pe primul înger răzvrătit (Satan) care nu dorește să se plece în fața lui, Iblis în tradiția arabă. Deși lui îi revine sarcina de a izgoni cuplul primordial din grădina Edenului, Michael este cel care are grijă de acomodarea lor în lumea exterioară și tot el îi ia sufletul după moarte pentru a-l aduce la judecată. Michael este vestitor, paznic al porților, luptător și învățător, cumulând foarte multe din funcțiile zeului Hermes/Mercur, precum trecerea sufletelor în lumea de dincolo.
Cine este arhanghelul Miel şi ce spune tradiţia esoterică despre el?
Al doilea înger al zilei de Miercuri este Miel, numit și Mihel, Myel sau Miyel. Se pronunță MI-EL, cu un „i” distinct și sonor, nu ca românescul „miel”. Numele său, aidoma guvernatorului său, este tot o întrebare: ”Cine este Dumnezeu?” Una dintre cele mai enigmatice întrebări pentru unul dintre cei mai enigmatici îngeri. În afara faptului că este un arhanghel al zilei de Miercuri, nu găsim multe informații despre el. Este îngerul care răspunde de științele sacrale în toate formele lor de-a lungul istoriei, în special teologia și toate ramurile ei și religia. Oriunde există impulsul divin de a cunoaște, există prezența lui Miel și ghidarea sa către înalt. Dacă numele lui Michael ne îndeamnă să nu căutăm o comparație pentru Cel Preaînalt, Miel ne trezește simțul curiozității spirituale și ne îndrumă în a afla cine este cu adevărat Dumnezeu. Orice căutător al Divinului este ghidat de Miel sau de unul dintre îngerii săi, indiferent de credința acestuia. Cum Miel a fost martor la ridicarea și prăbușirea nenumărator civilizații, a văzut deasemenea și a analizat fiecare religie. Toate cu intenții bune și rezultate rele, toate considerându-se la un anumit punct Adevărata Religie, Miel poate instrui în mod tăcut teologul sau misticul în cunoașterea tuturor credințelor existente sau apuse și în aflarea izvorului tuturor. Nu putem cunoaște pe deplin splendoarea lui Miel așa cum nu o putem cunoaște pe deplin pe cea a lui Dumnezeu, însă puterea, frumusețea, măreția și splendoarea lui nu sunt cu nimic mai prejos față de Michael și de Serafiel, cu care împarte acest oficiu mercurial.
Cine este arhanghelul Serafiel şi ce ştim despre acesta?
Al treilea înger al zilei de Miercuri este Serafiel, numit și Serapiel, Sarapiel, Saraphiel, Saripiel, Sariapiel, Sarfiel sau Israfil. Am vorbit și în alte rânduri despre acest minunat arhanghel și am văzut bogăția tradițiilor despre el: ”Un prinţ minunat, nobil, măreţ, cinstit, puternic, teribil, căpetenie şi conducător, slăvit, lăudat şi mult-iubit. Este pe de-a întregul umplut cu splendoare, plin de slavă şi strălucitor, şi este pe de-a întregul plin de strălucire, de lumină şi frumuseţe. Şi toata fiinţa lui este plină de bunătate şi măreţie.” spune despre el Cartea Ebraică a lui Enoh. Ajutorul lui este chemat în pericole extreme, în special legate de foc, al cărui guvernator este (în ebraică, Serafiel înseamnă Flacăra lui Dumnezeu sau Flacăra mea este Domnul) și poartă deasemenea titulatura de Prinț al Păcii. Este unul dintre cei mai puternici și mai slăviți îngeri, numărându-se în tradiția arabă printre cei patru Purtători ai Tronului Divin, sub numele de Israfil, alături de Mikail, Jibril și Azrail.
Când putem invoca aceşti îngeri?
Numele celor trei mari îngeri ai zilei de Miercuri pot fi folosite fie în ritualurile magice și ceremoniile sfinte care au loc în această zi, dedicate lui Mercur, fie în anumite rugăciuni și invocații specifice, legate de sfera mercuriană. Putem chiar apela la ajutorul lor în fiecare dimineață de Miercuri pentru a atrage cunoașterea, credința și norocul asupra noastră și a celor apropiați nouă, dar și pentru a cere protecție divină pe parcursul zilei. Deasemenea, proiectele de lungă durată începute într-o Miercuri și oamenii născuți în această zi sunt sub protecția și ghidarea celor trei arhangheli. Ne putem adresa îngerilor mercuriali cu următoarea formulă:
“Prin numele lui Dumnezeu Cel Atotputernic şi Victorios, Elohim Tzabaoth, vă chem, îngeri sfinți, puternici și curați Michael, Miel și Serafiel, care sunteți puși căpetenii peste ziua lui Mercur, pentru a mă ajuta în acest ceas în care am nevoie de voi, Aici şi Acum. Amin!”
Asterion