Tradiții de Adormirea Maicii Domnului
15 august este o zi importantă în calendarul creștin ortodox. Se spune că nu este bine să spui „La mulți ani” în această zi pentru că, în general sfinții creștini sunt sărbătoriți la data morții lor.
În această zi Fecioara Maria a murit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate. În popor această sărbătoare se mai numește și „Paștele verii”. În seara dinaintea sărbătorii creștinii se întâlnesc la biserică să cânte Prohodul Maicii Domnului, iar modalitatea de a cânta este aceeași cu Prohodul din Săptămâna Mare.
Tradițiile spun că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de 3 ori prin Iad, sufletele pedepsite acolo, putând să se prindă de el și astfel, să se mântuiască.
Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
- Se mai spune că dracii rămași fără suflete se vor mânca unii pe alții, până nu va mai rămâne niciunul.
- Astăzi se celebrează și Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este și protectoarea marinarilor.
- Se spune că în această zi este bine să mergi la biserică și apoi la morminte pentru a le sfinții. Femeile împart struguri, prune, faguri de miere.
- Ciobanii coboară în această zi, oile de la munte. De astăzi se interzice scăldatul în apa râurilor deoarece se spune că le-a spurcat cerbul.
- În această zi fetele nemăritate trebuie să poarte planta denumită „năvalnic”, pentru a da năvală pețitorii. Dacă înfloresc trandafirii atunci toamna va fi lungă.
- Fetele nemăritate trebuie să ducă flori la biserică pentru a-și proteja familiași apropiații de boli și necazuri.
- Fetele care vor să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca astfel, Fecioara să le ajute să își găsească alesul.
- În perioada 15 august- 8 septembrie ( Sfânta Marie Mică) este bine să semeni de toamnă, deoarece este cea mai prielnică perioadă, iar acum se adună toate pantele de leac.
- Acum este momentul prielnic pentru a face o nuntă, deoarece această zi deschide sezonul nunților.
- Se spune că dintr-o sămânță moartă se va naște un nou spicde grău pentru a dovedi, incă o dată că din moarte va fi înviere.
- Mănăstirea Țigănești sărbătorește 200 de ani de la ridicarea și sfințirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.