Ronde.ro

Următorul pas al tehnologiei va fi accesarea memoriei neurodigitale

Miercuri, 28.oct..2015 11:41 Spiritualitate si stiinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

Trăim într-o lume plină de informaţii de tot felul, care ne bombardează practic cele cinci simţuri permanent cu stimuli de o varietate foarte mare.

Urmator pas al tehnologiei va fi accesarea memoriei neurodigitale 2

Toate aceste fenomene pe care le percepem sunt recepţionate de către sistemul nervos central, care conlucrează permanent cu memoria. Aţi putut observa că şi în somn memoria este activă, astfel încât dimineaţa când ne trezim ne putem aminti câte ceva din ceea ce visăm. Desigur că exactitatea cu care memoria ne poate reda ceea ce am visat este bruiată de către actualul stil de viaţă, stresant şi plin de tot felul de solicitări. Totuşi ar trebui să privim cu optimism către viitor, deoarece există posibilităţi foarte mari care pot revoluţiona de-a dreptul nu doar viaţa obişnuită cu toate domeniile ei de activitate, ci şi viaţa spirituală. Şi veţi vedea de ce.

Cum ne influenţează evoluţia tehnologiei planul mental?

În multe domenii de activitate deja computerul a devenit un instrument de care nu ne mai putem lipsi. Performanţele acestor maşinării cresc de la un an la altul, însă chiar dacă posibilitatea lor de stocare a datelor devine tot mai mare, asta nu ne ajută prea mult în ceea ce priveşte memoria noastră. Pentru că noi oamenii lucrăm cu computerele, la un moment dat, deoarece noi suntem cei care introducem tot mai multe date în ele, riscăm să ne punem memoria într-o situaţie foarte dificilă. Se ştie că memoria noastră de cele mai multe ori este selectivă, deoarece trăim subiectiv şi decidem obiectiv, conform alegerilor noastre. Din această cauză memoria se poate supraîncărca, pentru că nu am atins ca specie acel stadiu în care să putem folosi mai mult de 15% din creier. Şi atunci riscăm să fim întrecuţi de către computere. De aceea cercetările din domeniul neurologiei au făcut paşi mari în descifrarea simbiozei dintre ţesuturile neuronale, responsabile de conexiunea cu memoria, şi impulsurile bioelectrice ce provin de la dispozitive miniaturale, ce pot fi ataşate circuitului memoriei umane. Astfel pe lângă capacitatea noastră obişnuită de a stoca informaţii, mai ales dacă lucrăm într-un domeniu care necesită foarte multe detalii, putem beneficia de ajutorul microelectronicii şi al medicinei moderne. Deja există asemenea dispozitive cu titlu experimental, care pot fi ataşate în zona tâmplelor şi care acţionează prin impulsuri bioelectrice subcutanate, care nu sunt simţite neapărat de către pacient.

Orice informaţie vizuală percepută conştient şi logic de către pacient, procesată mental şi memorată, poate fi apoi transferată prin duplicare, adică prin copiere, în acest dispozitiv miniatural. Asemenea gadgeturi, cum sunt numite la ora actuală de către cercetători şi inginerii din IT – computere, au la bază un circuit integrat capabil să stocheze de la câteva sute de milioane la câteva miliarde de informaţii, şi reprezintă deja o perspectivă pentru modul în care se poate dezvolta din multe puncte de vedere omul viitorului. Cui nu i-ar place să ţină minte toate locurile pe care le vizitează, cu nume, detaliile menţinute mereu proaspete ale peisajelor, ale discuţiilor plăcute, ale unei emisiuni interesante şi aşa mai departe? Asemenea dispozitive sunt de mare ajutor pentru tot ceea ce ne-ar place şi am vrea să ne amintim mereu, cu cea mai mare exactitate. Aceasta ar fi chestiunea pe partea lumească a vieţii.

Care sunt efectele tehnologiei în viaţa noastră spirituală?

Urmator pas al tehnologiei va fi accesarea memoriei neurodigitale 3Să luăm un simplu exemplu. Cineva meditează, având deschideri spirituale către planurile subtile. La un moment dat în cursul meditaţiei interacţionează cu un spirit dintr-o dimensiune superioară cu care, în acea stare de profundă relaxare, are un dialog pe care, la revenirea în starea beta, cea obişnuită, nu şi-l aminteşte întru totul sau ar putea uita porţiuni din el odată cu trecerea timpului. Dacă are un dispozitiv neurodigital ataşat, impresiile în urma întâlnirii cu acea entitate se pot stoca sub formă de biţi în memoria dispozitivului, cu toate detaliile: bucuria, memorarea aspectului entităţii, culoarea ei, starea trăită ca emoţie şi sentiment etc. pe care şi le poate reaminti apoi oricând ar dori, accesând prin comandă neuronală/mentală – gândul, respectiva amintire stocată. Nu-i aşa că e minunat? În acest fel chiar şi pentru viaţa spirituală asemenea dispozitive pot fi de un real folos, deoarece ca performanţe pot avansa până la a avea o interfaţă cu conştiinţa, şi în acest fel poate fi stocat tot ceea ce intră în conştiinţă fiind copiat în dispozitiv. Iar orice amintire şi informaţie existentă în conştiinţă, în cazul unei eventuale traume sau accident care deteriorează funcţia memoriei, va exista şi în dispozitiv. Într-un asemenea caz, un om care ar avea un accident ce-i poate afecta memoria naturală, făcându-l să uite porţiuni din viaţa sa, are şanse foarte mari să-şi amintească aproape totul, dacă nu chiar totul, accesând întreaga memorie copiată în dispozitiv.

Boli precum Alzheimer, cele care afectează memoria sau cele rezultate în urma unor traume, şi care duc la pierderi de memorie, pot fi rezolvate cu ajutorul unor asemenea dispozitive. Din acest punct de vedere viitorul este foarte promiţător şi tocmai de aceea este necesar să privim cu mult optimism deceniile următoare, pentru că ele ne vor aduce un progres la care nici măcar literatura SF nu a visat în deceniile trecute…

Radu Ran


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!